116
Kitas

Pudelis

Ar egzistuoja šuns veislių, kurios žmonėms nesukelia alergijų?

Daugeliui veikiausiai teko girdėti apie veisles, kurios yra hipoalerginės ir nesukelia alerginių reakcijų, būdingų kitoms šunų veislėms. Vis dėlto, mokslų daktarė, Utrechto universiteto Nyderlanduose imunologė Esmeralda Krop sako, kad tiriant šunis nepavyko rasti tokių, kurie neturi alergenų ir yra hipoalerginiai. Svarbu ir tai, kad nesvarbu, kiek gausiai šuo šeriasi – tai neturi įtakos alergenų, sukeliančių neigiamas reakcijas žmonėms, išskyrimui.

„Alergenai yra labai mažos molekulės, kurios lengvai patenka į orą ir pasiekia akis, nosį ir plaučius, kur sukelia simptomus. Šunų plaukai nėra alergenai“, – aiškina ji ir priduria, kad alergenai randami šunų išskiriamuose skysčiuose – seilių ir prakaito. „Abu jie gali būti ant šunų plaukų, tačiau šuns plaukų slinkimo lygis neturi reikšmės tam, kokio lygio alergines reakcijas žmogui jis sukels“, – portalui rd.com sakė ji.

O kaip su vadinamosiomis hipoalerginėmis veislėmis, tokiomis kaip pudeliai?

„Tyrimo metu nustatėme, kad alergiškumas nėra būdingas veislei“, – sakė E. Krop. „Mes tyrėme alergeną Can f1 (vieną iš daugelio šunų alergenų) ir kiekvienoje veislėje radome šunų, kurie pasižymėjo dideliu šio alergeno kiekiu, ir šunų, kurie pasižymėjo mažu alergeno kiekiu. Be to, kadangi egzistuoja daug šunų išskiriamų alergenų, gali būti, kad šuo, kuris išskiria nedidelį Can f1 alergeno kiekį, gali išsiskirti daugiau kitų alergenų“, – teigė mokslininkė.

Ar yra veislių, kurios šeriasi mažiau, nei kitos?

Taip, iš tiesų yra veislių, kurios šeriasi mažiau. Taip yra dėl tam tikros priežasties. Sertifikuota augintinių kirpėja, turinti daugiau nei 40 metų patirties šioje srityje, Jennifer Bishop-Jenkins aiškina, kad yra du skirtingi šuns kailio tipai: vieniems šunims plaukas auga iki tam tikro ilgio, kitiems – gali augti tol, kol yra nukerpamas arba nulūžta.

„Pirmuoju atveju, kailis užauga iki tam tikro ilgio ir sustoja augti – panašiai kaip jūsų antakiai“, – aiškina ji. Šie šunys – bokseriai, australų aviganiai, koliai, niūfaundlendai ir panašiai – nekerpami, tačiau jie šeriasi gausiau, o ypač tai pastebima sezoninio šėrimosi metu.

„Antruoju atveju, šuns plaukas auga ir auga tol, kol yra nukerpamas arba nulūžta, kaip ir žmonių galvos plaukai“, – sako J. Bishop-Jenkinis. Šios veislės, įskaitant pudelius, ši cu, jorkšyrus, anglų aviganius, šeriasi mažiau. Tačiau neigiama šio bruožo pusė yra dažnesnės plaukų sąvėlos, todėl šių šunų kailį būtina reguliariai prižiūrėti ir šukuoti. Kitaip tariant, šunys, kurie beveik nesišeria, reikalauja kruopščios ir nuolatinės jų kailio priežiūros.

Tad kokios gi yra veislės, kurios beveik nesišeria?

116
Kitas

Pudelis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)