Veikiausiai kiekvienas sutiktų, kad ruošiantis ilgiems žygiams svarbu pasirūpinti daugeliu aspektų – pradedant patogia avalyne ir apranga, užkandžiais, pakankamu kiekiu vandens, įvairiomis apsaugos priemonėmis nuo saulės ar vabzdžių, vaistinėle, jei nutiktų nelaimė, baigiant gera nuotaika ir suplanuotu maršrutu. Kitaip tariant, gera išvyka į gamtą turi būti tinkamai apgalvota. Tos pačios taisyklės galioja ir augintiniams, tačiau priešingai nei mes, jie savimi pasirūpinti negali, tad gyvūnų gerove turėtų pasirūpinti jo šeimininkas.

Pasak gyvūnų prekių tinklo „Kika“ prekių kategorijų vadovės Eglės Radžiuvienės, ruošiantis su augintiniu į žygius, svarbu atsižvelgti į jo fizinę būklę, saugumą ir gerovę.

Užtikrinkite tinkamą fizinį krūvį

Svarbu pabrėžti tai, kad ruošiantis ilgiems pasivaikščiojimams su augintiniu, pirmiausia derėtų jo fizinį krūvį didinti palaipsniui – augintinis nebus pajėgus nueiti didelių atstumų, jei nėra pratęs to daryti.

„Pradėkite nuo trumpų pasivaikščiojimų ir palaipsniui didinkite jų trukmę ir atstumą. Taip suteiksite savo augintiniui laiko prisitaikyti prie ilgesnių pasivaikščiojimų ir pagerinti ištvermę. Nepamirškite suteikti augintiniui pakankamai laiko poilsiui ir poilsio metu. Sudėliokite kelionės maršrutą taip, kad būtų galima reguliariai sustoti, leisti augintiniui pailsėti ir atsigauti“, – sako specialistė.

Prieš pradedant žygį, E. Radžiuvienė pataria pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. Jis, kaip teigia specialistė, padės įsitikinti, kad jūsų augintinis yra sveikas ir pasiruošęs tokiam fiziniam krūviui. Be to, kaip sako ji, veterinarijos gydytojas gali patarti dėl tinkamos mitybos prieš žygį ir jo metu, reikiamų skiepų ir kitų sveikatos klausimų.

Pasiruošimas žygiui su augintiniu – kuo pasirūpinti, kad gyvūnas jaustųsi gerai

Turėkite vandens, maisto ir užkandžių

Bene svarbiausia augintinių šeimininkų užduotis – užtikrinti, kad augintinis turės pakankamai vandens ir maisto kelionės metu.

„Turėkite su savimi vandens dubenėlį ir tinkamai išsidėstykite maisto atsargas, kad galėtumėte pamaitinti ir pagirdyti augintinį, kai reikia. Karštu oru būkite ypatingai atidūs, kad jūsų augintinis neperkaistų. Planuokite kelionę taip, kad būtų galima vėsintis ir pasilepinti pavėsyje bei reguliariai gerti vandenį“, – sako ji.

Be to, jei žygis užtruktų ilgiau, nei buvo planuota, derėtų pasirūpinti užkandžiais, kuriais galėtumėte lepinti augintinį ilgesnio fizinio krūvio metu.

Pasirūpinkite visais reikiamais daiktais

Užtikrinus reikiamas maisto ir vandens atsargas, derėtų nepamiršti ir kitų, svarbių augintiniams daiktų. Kaip pastebi specialistė, reikėtų pasirūpinti pirmosios pagalbos rinkiniu, pavadėliu ir kitais, konkretaus augintinio poreikiams tenkinti būtinais daiktais.

„Taip pat nepamirškite apsaugos nuo vabzdžių, ypač erkių, kurios Lietuvoje yra gausios, ir turėkite tepaliuką augintinio pėdutėms. Ilgas pasivaikščiojimas gali paveikti jūsų augintinio kojų būklę. Stebėkite jo pėdas ir įsitikinkite, kad jos nėra pažeistos“, – sako E. Radžiuvienė.

Šuo ir erkė

Stebėkite augintinio elgesį ir užtikrinkite poilsį

Kiekvieno žygio metu E. Radžiuvienė taip pat rekomenduoja skirti pakankamai dėmesio augintiniui ir stebėti jo elgesį, kad laiku nutrauktumėte pasivaikščiojimą, jei augintinis ims negaluoti ar paprasčiausiai pavargs.

„Kiekvienas augintinis yra unikalus, todėl būkite dėmesingi jo elgesiui ir reakcijai kelionės metu. Jei pastebite, kad jūsų augintinis pavargsta arba pasidaro mieguistas, nedelsdami suteikite jam poilsį ir atgaivinkite.

Keliaukite atsargiai ir pasiruošę, įvertinę galimus iššūkius ir turėkite planą, kaip juos įveikti. Atminkite, kad jūsų augintinio gerovė yra svarbiausia, todėl būkite lankstūs ir pasirengę keisti savo planus pagal augintinio poreikius. Mylėkite savo augintinį, ir jūsų kelionės taps ne tik malonios, bet ir saugios abiems. Tai ne tik stiprins jūsų tarpusavio ryšį, bet ir suteiks daug džiaugsmo bei teigiamų patirčių“, – pastebi pašnekovė.

Pasiruošimas žygiui su augintiniu – kuo pasirūpinti, kad gyvūnas jaustųsi gerai

Nepamirškite pasirūpinti savimi

Aprūpinus augintinį visomis jam būtinomis priemonėmis maloniam žygiui, pastebi specialistė, derėtų neužmiršti ir savęs – laimingas augintinio kompanionas yra be galo svarbus, kad žygis būtų sėkmingas.

„Nepamirškite pasirūpinti ir savo sveikata bei poreikiais. Turėkite su savimi pakankamai vandens, maisto, apsaugos nuo saulės ir vabzdžių priemonių. Reguliariai darykite pertraukas poilsiui ir įsitikinkite, kad jaučiatės gerai bei esate pasiruošę tęsti kelionę“, – teigia E. Radžiuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją