Salotos, gimusios visai neplanuotai

Geri dalykai gyvenime dažnai nutinka atsitiktinai. Panašiai ir su kone devynis dešimtmečius gyvuojančiomis, tačiau šiemet į populiarumo viršūnes vėl iškilusiomis Cobbo salotomis. O istorija visai paprasta: vieno Kalifornijos restorano savininkas Bobas Cobbas sumąstė greitai užkąsti, tad iš šaldytuvo pradėjo traukti įvairiausius maisto produktus – ant stalo nugulė kietai virti kiaušiniai, pelėsinis sūris, pomidorai, švieži salotų lapai, taip pat nuo vakar dienos pietų užlikusi pačirškinta šoninė, o kad būtų sočiau – dar ir kepta vištiena.

Skirtingų ingredientų skoniai ir tekstūros puikiai sužaidė tarpusavyje ir netikėtai išgarsino Bobo Cobbo restoraną Vakarinėje JAV pakrantėje, o jo vardą – visame pasaulyje.

Vištienos patiekalai

Svarbiausia salotų žvaigždė – sultinga vištiena

Jau spėję pamėgti Cobbo salotas juokauja, kad vadinti jas reikėtų ne salotomis su vištiena, o vištiena su salotomis, nes sultingai krūtinėlei šiame patiekale skiriamas ypatingas dėmesys ir išties daug vietos lėkštėje.

Nežinantiems, kaip ją skaniai grilyje išsikepti, prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas turi ne vieną patarimą. Pirmiausia, žinoma, visuomet rinktis kokybišką ir šviežią mėsą, o tuomet nebijoti eksperimentuoti su marinatais.

„Vištiena – labai švelni, neutralaus skonio mėsa, todėl idealiai tinka kulinariniams eksperimentams. Parinkę skirtingus prieskonius, net ir tas pačias salotas kaskart galėsite skanauti vis kitokias. Žinoma, jei kiti patiekalo ingredientai pakankamai ryškaus skonio, marinuodami vištieną nepersistenkite“, – pasakoja Dainius Bartošius.

Tam, kad vištienos krūtinėlė būtų minkšta, prieš kepdami kepsninėje ją pamirkykite sūrime. Jam pagaminti prireiks 40–50 g druskos vienam litrui vandens. Tuo pačiu vištieną galima ir pamarinuoti, jei į sūrimą pridėsite prieskoninių žolelių, česnakų. Nepergyvenkite – net ir per naktį palaikyta sūrime, mėsa sugers tik tiek skonių, kiek reikės. O iškepta bus ypatingai sultinga.

„Norfos“ vyr. mėsininkas atkreipia dėmesį į dar vieną dažnai pamirštamą niuansą: tam, kad mėsa iškeptų kuo tolygiau, virš kaitros ją dėti reikėtų bent pusvalandį palaikytą kambario temperatūroje, o prieš kepimą popieriniu rankšluosčiu vertėtų nusausinti vištienos paviršių – tuomet jis gražiai apskrus.

„Blogiausia, kas su vištiena gali nutikti kepant ją grilyje – tai perkepimas, mat vištiena yra gana liesa mėsa, beveik neturi riebaliukų. Tam, kad ji išlaikytų kuo daugiau drėgmės, pirmiausia apkepkite vieną pusę, tuomet kitą maždaug 200° C – odelei švelniai apskrudus, sultys neišbėgs. Baigti kepimą galima ant mažesnės kaitros, apie 180 °-170° C, kol iškeps vidus. Mažesnėms vištienoms dalims tikrai pakaks 10-15 minučių kepimo“, – pataria D. Bartošius.

Tiems, kurie eksperimentuoti su vištienos marinatais nepasiruošę, tačiau nori paragauti naujų skonių, mėsininkas pataria atkreipti dėmesį ir į kepimui grilyje jau paruoštus produktus, kurių rasite „Norfos“ parduotuvėse: vištienos filė „Graikija“, marinuota pikantiškame įvairių žolelių padaže ar vištienos kepsneliai „Japonija“, lengvai salstelėjusiame azijietiškame marinate idealiai tiks ir kaip pagrindinis patiekalas, ir įvairiausioms salotoms gardinti.

Cobbo salotos

Ypatingasis padažas – ingredientų darnai sukurti

Ruošdami Cobbo salotas, dėmesio skirkite ir padažo paruošimui: jį geriausia patiekti atskirai, kad ingredientai nesuminkštėtų ir išlaikytų savo tekstūrą, o kiekvienas galėtų pasigardinti tiek, kiek norisi.

Keturioms salotų porcijoms reikės ¼ stiklinės raudonojo vyno acto, ½ stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 traiškytų česnako skiltelių, 1 v. š. Dižono garstyčių, 1,5 v. š. cukraus, 1 v. š. smulkintų šviežių raudonėlių, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Pirmiausia dubenyje suplakite actą ir garstyčias, o tuomet kartu išsukite aliejų – konsistencija turi būti pakankamai tiršta. Įmaišykite cukrų ir raudonėlį, suberkite česnaką ir pagardinkite druska bei pipirais. Padažą geriausia pasiruošti iš anksto, kad skirtingi ingredientų skoniai susilietų į vieną visumą.

Salotų ingredientus galite rinktis savo nuožiūra, tačiau jei norite paskanauti klasikinio Cobbo salotų varianto, pjaustykite keptą vištieną, kepintą šaltai rūkytą šoninę, šviežio derliaus agurkus ir vyšninius pomidorus, romanines salotas, kietai virtus kiaušinius, sunokusius avokadus ir mėlynojo pelėsio sūrį. Pastarojo nepadauginkite, mat jo skonis – labai intensyvus ir gali užgožti ne tokius ryškius ingredientus.