Norite, kad mėsa būtų sultinga? Prisiminkite vieną taisyklę

Svarbiausias mėsainio ingredientas, be abejonės, yra mėsa. Šviežia, kokybiška ir būtinai sultinga – tokia, kad vien bežiūrint seilės imtų kauptis. Tam, kad kepama grilyje ji neišsausėtų ir nesubyrėtų, prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas suformuotus maltinukus pataria palaikyti šaldytuve. Tiesa, šia taisykle nesivadovaukite, jei mėsainių įdarui pasirinksite ne maltinukus, o jautienos kepsnius.

„Įprastai mėsainiams gaminti naudojama malta jautiena. Mūsų pirkėjai jau žino, kad visa jautiena į „Norfos“ parduotuves atvyksta tiesiai iš „Rivonos“ mėsinės, kuri bendradarbiauja tik su auginimo technologijų paisančiais Lietuvos ūkininkais. Tad esame ramūs – savo pirkėjams visuomet užtikriname aukščiausią kokybę ir šviežumą. Būtent tai yra svarbiausia skanių grilio patiekalų paslaptis“, – sako Dainius Bartošius.

Jautiena – pakankamai liesa mėsa, tad norintiems pasimėgauti sultingu maltinuko kąsneliu, verta įdėti šiek tiek pastangų ir paplotėlius pagardinti keliais priedais. Į maltą mėsą įmaišyti smulkiai pjaustyti ir pakepti svogūnai suteiks jai reikiamos drėgmės, tačiau dėti galima ir žalią svogūną – tik susmulkinę jį šiek tiek paspauskite delnuose, kad sultys išsiskirtų.

Mėsa

Į maltinuką įmuškite vieną kiaušinį – jis suriš mėsą ir neleis jai subyrėti kepimo metu, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Jei nori įdomesnių ir intensyvesnių skonių, mėsą pagardinkite garstyčiomis, vorčesterio padažu. Nors tai – tikrai nebūtina, mat jautienos skonis ir taip pakankamai ryškus.

„Nepamirškite, kad kaitroje jautienos maltinukas susitraukia, todėl suformuokite jį didesnį, nei bandelė – vienam maltinukui reikia maždaug 180 gramų mėsos. Kepdami nepersistenkite su vartymu. Priklausomai nuo to, norite pilnai iškepusios ar vidutiniškai iškepusios jautienos, kiekvieną maltinuko pusę kepkite maždaug 5-7 minutes“, – pataria „Norfos“ vyr. mėsininkas.

Įdomesniam mėsainių variantui – bandelės iš avokadų

Bandelių mėsainiams, žinoma, paprasčiausia įsigyti parduotuvėje. Tačiau jei eksperimentai virtuvėje jums nesvetimi, pabandykite jas išsikepti patys. Purioms ir minkštoms avokadų bandelėms prireiks vos trijų ingredientų: avokadų, sūrio ir kiaušinių.

Šakute sutrinkite gerai sunokusį didelį avokadą, įmaišykite į jį maždaug 40 g permigiano sūrio ir vieną kiaušinį. Jei norisi, pagardinkite sezamų sėklomis. Šaukštu ant kepimo popieriaus suformuokite paplotėlius ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, maždaug 15 minučių. Jei turite karšto oro gruzdintuvę, galite naudoti ir ją.

Tokio kiekio ingredientų pakaks dviem bandelėms, tad paskaičiuokite kiek jų reikės visai kompanijai.

Papildomai prie mėsainio pasiruoškite šviežių ingredientų – salotų lapų, šviežio derliaus pomidorų, griežinėliais pjaustytų svogūnų, marinuotų agurkėlių. Drąsiai eksperimentuokite ir su padažais, neapsiribodami vien majonezu ir kečupu. Puikiai mėsainiams tinka tradicinis Tzatziki padažas, gaminamas iš graikiško jogurto, agurkų, česnako ir alyvuogių aliejaus ar ryškesni skoniai – garstyčios, krienai.