Nors kepsninėje čirškinti galima kone kiekvienos rūšies mėsą, prekybos tinklo „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius pastebi – kepimui kaitroje labiausiai tinkama riebesnė, mat ji nelinkusi išsausėti, net ir ilgiau pakepta išlieka minkšta ir sultinga.
„Tarp sausesnių mėsų galėčiau išskirti jautieną, vištieną, žvėrieną. Ruošiant kepsninėje, šią mėsą būtina gerai pamarinuoti rūgštelėje, mat ji turi savybę suminkštinti mėsos audinius. O štai kiauliena, ypatingai sprandinė, grilinimui tinka idealiai. Kiaulienoje, lyginant su kitų gyvulių mėsa, yra išties daug riebalų: priklausomai nuo dalies, jų gali būti nuo 27 iki 49 procentų, kai tuo tarpu jautienoje riebalų kiekis tesiekia nuo 7 iki 12 procentų“, – pasakoja D. Bartošius.
Mėsininkas atkreipia dėmesį, kad ruošiant mėsą kepimui grilyje svarbiausia nepersistengti, mat pernelyg ilgai laikoma marinate, mėsa taps ne minkštesnė, o priešingai – pasidarys sausesnė ir sukietės. Vištienai ir jautienai tikrai pakaks vos poros valandų, kiaulienai – pusdienio, o kietesnę mėsą, pavyzdžiui, ėrieną ar veršieną, marinate galima palaikyti ir visą parą.
Tradicinį actą keiskite į vaisius
„Įprastai marinatui pagaminti naudojami trys pagrindiniai komponentai – riebalai, kvapiosios medžiagos ir rūgštys. Būtent rūgštys atlieka svarbiausią vaidmenį mėsos suminkštinimo procese. Jei mėsą marinuotis ketinate palikti ilgesniam laikui, natūralios rūgštelės dėkite likus kelioms valandoms iki kepimo“, – pataria D. Bartošius.
Tiems, kurie marinate įpratę naudoti actą, „Norfos“ vyr. mėsininkas rekomenduoja išbandyti alternatyvų variantą – natūralios rūgštelės turinčius vaisius, kurie suminkštins mėsą ir tuo pačiu suteiks jai papildomų skonių. Pavyzdžiui, šašlykams idealiai tiks saldžiarūgščių natų suteiksiančios obuolių ar granatų sultys. Populiaru marinuoti ir daug rūgštelės turinčiais kiviais ar šviežiais ananasais, tačiau su šiais vaisiais nepersistenkite.
„Stipri rūgštis ardo mėsos struktūrą ir turi savybę ištraukti sultis, todėl vietoj planuoto sultingo kepsnio gali gautis atvirkštinis variantas – išsausėjusi ir kieta mėsa. Kilogramui kumpinės mėsos pakanka vos kelių nedidelių griežinėlių ananasų ir 3–4 griežinėlių kivio, o paukštienai užteks ir dar mažiau“, – įspėja D. Bartošius.
Marinavimui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir uogas, kurios, vėlgi, atlieka dvigubą darbą – suminkština mėsą ir suteikia jai papildomų poskonių. Vištienai labai tiks bruknių ir spanguolių marinatai, jautienai ar kiaulienai – saldesnės uogos, pavyzdžiui, slyvos. Variantų ir jų derinių galima sugalvoti daugybę, tad tai – fantazijos ir skonio reikalas.
„Norfos“ mėsininkas atkreipia dėmesį, kad marinuoti reikia tikrai ne kiekvieną mėsą. Štai brandintai jautienai pakanka druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jau kelis metus šio išskirtinio produkto prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse galintys rasti pirkėjai spėjo įvertinti šios išskirtinės mėsos privalumus, tad parduotuvių lentynose jos ne visuomet ir randa – vos pasirodę brandintos jautienos kepsniai būna kaipmat išgraibstomi.
„Lietuvos ūkiuose užauginta 24 mėnesių amžiaus veislinių jaučių mėsa brandinama čia pat, parduotuvėse įrengtose brandinimui skirtose kamerose. Kepsniai labai aromatingi, ryškaus skonio, itin minkšti ir sultingi – norint mėgautis geriausiu skoniu, nieko papildomai daryti nereikia, tik lengvai pagardinti druska ir pipirais“, – pasakoja D. Bartošius.
Bene kokybiškiausią mėsą siūlančios parduotuvės vardas – pelnytas
Paklaustas, kokią mėsą grilinimui vis tik geriausia rinktis, D. Bartošius šypsosi – kokybišką. O „Norfos“ parduotuvėse ji būtent tokia – kokybiška, nes užauginta atsakingo auginimo technologijų paisančiuose Lietuvos ūkiuose, šviežia, nes pasiekia parduotuves vos per kelias valandas.
Prekybos tinklas „Norfa“ jau daugybę metų pirkėjų vertinamas dėl plataus šviežios ir kokybiško mėsos pasirinkimo.
„Į mūsų parduotuves šviežia mėsa kasdien atvyksta iš modernios Šilalės rajone veikiančios „Rivonos“ mėsinės, kuriai gyvulius tiekia lietuviški ūkiai. Sprandinė, nugarinė, antrekotas, mentė, sparneliai, krūtinėlė – „Norfos“ parduotuvių mėsos skyriaus vitrinose kokybiškos mėsos pasirinkimas visuomet platus“, – sako D. Bartošius.
O tie pirkėjai, kurie nedrįsta eksperimentuoti su marinatais arba tiesiog neturi tam laiko, gali rinktis ir iš gausaus kepimui grilyje jau paruoštų produktų asortimento.
„Turime tiek su vaisiais marinuotos mėsos, pavyzdžiui, kumpio kepsnį su apelsinų marinatu, tiek ir su tradiciniais ir egzotiškais marinatais paruoštų mėsos gaminių. Jums neabejotinai patiks kiaulienos mentė amerikietiškame marinate, sprandinė krienų marinate, šašlykas su žolelių ir majonezo marinatu ir daugelis kitų gaminių“, – vardija „Norfa“ vyriausias mėsininkas.