Iškylaudami gamtoje, galimybių įmantriai paruošti salotas įprastai neturime, tačiau tai nereiškia, kad reikia daržovių apskritai atsisakyti. Lengvai pamarinuotus svogūnus, kurie idealiai tinka prie šašlykų, galima pasiruošti iš anksto, o kone visas kitas prie mėsos tinkančias daržoves maukite ant iešmų – net ir iškeptos jos nepraras savo naudingųjų savybių ir nudžiugins dar įvairesniu skoniu.

„Tarp kepimui grilyje tinkamiausių pasirinkimų pirmiausia išskirčiau papriką. Kepdama ant žarijų, ji įgauna ypač gerą dūminį skonį. Papriką pjaukite pusiau ar į ketvirtadalius ir išimkite sėklytes, o jei kepsite sumautą ant iešmelio su kitomis daržovėmis, kiekvieną ketvirtį dar pasmulkinkite perpus. Kartu su šia daržove idealiai tiks svogūnas – šių daržovių kepimo laikas bus panašus, o lengvas svogūno sulčių aitrumas suteiks naujų skonio atspalvių salstelėjusiai paprikai“, – pataria prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Tarp populiariausių kepimui grilyje tinkančių daržovių išskirti galima ir cukiniją bei baklažanus – šių daržovių skonis nėra labai intensyvus, todėl prieš kepimą šiek tiek pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Nepamirškite, kad vandeningos daržovės greitai suminkštėja, tad virš kaitros jų ilgai laikyti nereikėtų – pakaks kelių minučių šonams apšilti ir traškumui išsaugoti.

Skanu ant grotelių pasikepinti ir kukurūzus, kurių saldumas idealiai tiks prie glazūruotų šonkaulių ar lėtai virtos kiaulienos, jautienos bei kalakutienos patiekalų. O grilinimui pasirinkę kepsnius, garnyrui galite patiekti lengvai pakepintus smidrus ir vyšninius pomidorus – kepami jie suminkštėja ir įgauna visai kitokią tekstūrą bei skonį.

Nors tai nėra daržovė, į sąrašą vertėtų įtraukti ir pievagrybius. Šie daugelyje patiekalų naudojami grybai grilinimui tinka idealiai. Be to, neturi intensyvaus skonio, todėl pagardinti skirtingais prieskoniais ar natūraliomis žolelėmis, gali atsiskleisti vis kitokiame amplua.

Mėsa

Kepdami daržoves, nepamirškite šlakelio aliejaus

„Kaip mėsą, taip ir daržoves ar grybus prieš kepimą galima pamarinuoti, kepant užtepti šiek tiek glazūros, apibarstyti mėgstamais prieskoniais, tačiau pats paprasčiausias gardinimo būdas – patepti šlakeliu aliejaus. Tokiu būdu kepamos daržovės išliks sultingos ir labiau atskleis savo natūralų skonį“, – pataria D. Bartošius.

Kepti daržoves ant grotelių ar suvėrus ant iešmo, didelio skirtumo nėra, tačiau labai svarbu pasirinkti tinkamą kepimo temperatūrą ir laiką.

„Daržovėms nereikia labai didelio karščio, kitaip jos greitai išsausės ar net sudegs. Jei ruošiatės kepti daržoves paprastoje kepsninėje, geriausia tai daryti po to, kai iškepa mėsa ir anglys jau būna kiek atvėsusios. Priklausomai nuo kaitros ir to, kaip daržovės supjaustytos, kepti jas reikėtų iki 5 minučių arba tol, kol jos gražiais apskrus“, – aiškina D. Bartošius.

Ant iešmo kartu su daržovėmis, anot mėsininko, galima verti ir mėsą, tačiau ji turi būti pakankamai liesa, greičiau iškepanti. Kepant ingredientai vienas kitą papildo savo skoniais. Daržovės įgauna malonų mėsos aromatą, o mėsa prisipildo įvairių daržovių kvapų. Tokiems iešmeliams geriausia rinktis vištieną, jautieną arba liesesnę kiaulieną.

Tobulai iškepti mėsą nėra sudėtinga – svarbiausia pasirinkti tinkamą

„Svarbiausia, kad mėsa būtų šviežia ir kokybiška, o „Norfos“ parduotuvėse ji būtent tokia ir yra, nes atkeliauja išskirtinai tik iš Lietuvos ūkių, kurie paiso atsakingo auginimo technologijų. Visa mėsa iš bene moderniausios šalyje „Rivonos“ mėsinės į parduotuves atvyksta vos per kelias valandas, tad ją sandėliuoti mums nėra jokio poreikio“, – paklaustas, ką grilinimui pasirinkti, sako mėsininkas.

Prekybos tinklo pirkėjai jau žino, kad parduotuvių lentynose visuomet ras ir platų kepimui grilyje jau paruoštų mėsos patiekalų asortimentą. Nuo skirtinguose marinatuose paruoštų kepsnių, iki marinuotų viščiukų blauzdelių, sparnelių ir daugybės kepimui skirtų dešrelių pasirinkimo. D. Bartošius skaičiuoja, kad vien šašlykų rūšių vasaros metu visuomet būna mažiausiai penkių rūšių – jų įsigyti galima ne tik sveriamų, bet ir patogiai supakuotų.

Tiems, kurie jau suplanavę laisvalaikį gamtoje ir čirškinti planuoja būtent šašlykus, D. Bartošius turi ir kelis naudingus kepimo grilyje patarimus.

„Bene dažniausias klausimas, susijęs su šašlykų kepimu – kaip supjaustyti mėsą. Ją pjaustykite vienodais, 3–4 centimetrų dydžio gabaliukais tam, kad tolygiai iškeptų ir gražiai apskrustų. Jei gabaliukai bus didesni, mėsa apskrus, tačiau viduje liks žalia, o jei pernelyg maži – išsausės arba sudegs“, – pataria mėsininkas.

Būtinai pasižiūrėkite, kad kaitra kepsninėje būtų tolygiai pasiskirsčiusi – jei reikia, prasklaidykite žarijas, nepalikite ugnimi vis dar rusenančių anglių. Jei kurioje vietoje ugnis įsiplieks, neslopinkite jos skysčiais, geriau užgesinkite pajudindami žarstekliu.

Mėsa

Optimali šašlykų kepimo temperatūra turėtų būti 200 laipsnių, o kepimo laikas priklauso nuo mėsos rūšies. Raudona mėsa kepama ilgiau – 15–20 minučių, o balta – šiek tiek trumpiau, iki 15 minučių. Kad šašlykai nesudegtų, juos reikėtų kepti tik ant kaitrių žarijų, tačiau vartydami nepersistenkite. Pirmiausia leiskite šašlykų šonams apskrusti ir susiformuoti tvirtai plutelei, kuri padės išsaugoti sultis mėsoje, o jau tuomet galite vartyti ir dažniau.

Na, o tiems, kurie dairosi naujų skonio ir kokybės aukštumų, D. Bartošius pataria išbandyti sausai brandintos jautienos kepsnius. Kainuoja jie brangiau nei šviežia jautiena, tačiau paragavus neliks abejonių – verti kiekvieno euro.

„Lietuvos ūkiuose užaugintą 24 mėnesių amžiaus veislinių jaučių mėsą brandiname čia pat, savo parduotuvėse. Pradėję nuo kelių mėsos brandinimui skirtų kamerų, dabar specialia mėsos brandinimo įranga jau spėjome aprūpinti daugiau nei 30 parduotuvių visoje Lietuvoje. Sausai brandinta jautiena pati iš savęs turi gana ryškų skonį, yra sultinga ir minkšta, todėl jokių papildomų priedų jai nereikės – nebent žiupsnelio druskos pačioje kepimo pabaigoje“, – pasakoja D. Bartošius.

Šiai dienai per mėnesį bendrai visose prekybos tinklo parduotuvėse parduodama maždaug 2,5 tonos sausai brandintos jautienos, tačiau kai kuriose iš jų ši mėsa tokia populiari, kad norintiems pasimėgauti tenka luktelėti – vos subrandinti jautienos kepsniai kaip mat išgraibstomi iš šaldiklių.