Prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius žino tikrai ne vieną gudrybę, kaip kepsninėje gardžiai paruošti mėsą. Tačiau svarbiausia taisyklė, anot jo, nekinta –skani mėsa bus tik tada, jei ji kokybiška ir šviežia.
„Mūsų pirkėjai jau tikrai žino, kad visa į „Norfos“ parduotuves atkeliaujanti šviežia kiauliena ir jautiena yra užauginta išskirtinai tik Lietuvos ūkiuose. Ne bet kokiuose, o tuose, kurie paiso atsakingo auginimo technologijų – tam skiriame ypatingą dėmesį. Ir kai sakau šviežia mėsa, būtent tai ir turiu omenyje, nes mėsos mes nesandėliuojame. Mūsų mėsinėje gyvuliai skerdžiami tik pagal iš parduotuvių gautus užsakymus – nei daugiau, nei mažiau. O iš mėsinės specialiu transportu parduotuves ji pasiekia vos per kelias valandas. Tokia trumpa logistikos grandinė leidžia užtikrinti aukščiausią kokybę ir šviežumą“, – pasakoja D. Bartošius.
Mėsininkas patikina – saulėtomis vasariškomis dienomis lietuviai tikrai aktyviai kuria kepsnines, o apsilankę parduotuvėje į pirkinių krepšelius dažniausiai deda kiaulieną, mat ji – labai universali mėsa, tinkama ir kepsniams, ir šašlykams ruošti.
Tiems, kurie tradicinius skonius norėtų paįvairinti įmantresniais, mėsininkas rekomenduoja išbandyti šios vasaros naujienas – kiaulienos kumpio kepsnį su apelsinų marinatu ar pipirais marinuotą sprandinę su kaulu, taip pat šoninę su amerikietišku marinatu ar česnakinius šonkaulius.
„Šonkauliai, beje, dar tikrai ne visų atrastas, tačiau kepimui grilyje puikiai tinkantis produktas. Tinkamai iškepus kiaulienos šonkaulius, riebalai išsilydo ir neleidžia išsausėti mėsai, todėl ji lieka labai sultinga ir minkšta. Būtent dėl šių savybių šonkaulius galima ruošti įvairiausiais būdais – eksperimentuoti su marinatu, prieskoniais ir padažais“, – sako „Norfos“ mėsininkas.
Jei norite, kad šonkaulių mėsa tiesiog kristų nuo kaulo, prieš tai juos apvirkite. Tai ypač svarbu, jei kepsite ant žarijų šašlykinėje, o ne reguliuojamos temperatūros kepsninėje. Apvirti šonkaulius reikėtų apie pusvalandį, o jei mėsos daugiau – kiek ilgiau. Tik tuomet pereikite prie marinavimo.
Apvirtų šonkaulių ilgai marinate laikyti nebūtina – pakaks aptepti šonus kelis kartus kepimo metu. Artėjant link kepimo pabaigos, šonkaulius galima padengti glazūra: kaitroje ji karamelizuosis ir padengs mėsa traškia skonio kupina plutele. Glazūrą tepkite iki kepimo pabaigos likus apie 15 min arba jau iškeptus šonkaulius sudėkite į indą su glazūra, kad mėsa persigertų jos skonio.
Žolelių marinatas kiaulienos šonkauliams
Reikės:
10 skiltelių smulkinto česnako
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
1/4 stiklinės smulkintų petražolių
1 valgomasis šaukštas smulkintų šalavijų
3/4 arbatinio šaukštelio smulkintų čiobrelių
3/4 arbatinio šaukštelio smulkintų rozmarinų
1/4 arbatinio šaukštelio maltos paprikos
1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų
1 arbatinis šaukštelis druskos
Visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir marinatui leiskite pastovėti bent 15 minučių, kad aliejus spėtų prisisotinti skirtingų skonių.