„Sunkiau serga paaugliai, kurie pagal savo amžių jau ir patys gali būti paskiepyti. Nei vienas nenorėtų savo vaiko matyti ligoninėje, prijungto prie deguonies aparato. Sunkiai sergančių vaikų paskutiniu metu turime ne vieną, skyrius užpildytas, to anksčiau nebuvo“, – sako Santaros klinikų Vaikų ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja daktarė Inga Ivaškevičienė, kviesdama tėvus atsakingiau galvoti ne tik apie savo, bet ir apie savo atžalų sveikatą.

Pasak gydytojos, Santaros klinikose COVID-19 liga sergančiųjų vaikų yra 8. Vaikų infekcinių ligų skyriuje guli 9 vaikai. Vienas – Vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Vaikų amžius – nuo 11 mėn. iki 17 metų. Vienam pacientui taikoma deguonies terapija. Visi pacientai neskiepyti nuo COVID-19. Galėjo būti paskiepyti tik du – 14 ir 17 metų (penkatdienio, sausio 29 d. duomenimi, aut. past.)

Dažnai vaikų, kurie suserga ir patenka į ligonines, tėvai būna nepasiskiepiję ir serga visa šeima. Gydytoja sako, kad jau susirgus vaikams tėvai daro viską, kad tik jiems būtų geriau, ieško vaistų kitose šalyse, geriausių gydytojų, nors galėjo apsaugoti nuo paties blogiausio ligos eigos scenarijaus juos ir save pačius pasiskiepijus.

Inga Ivaškevičienė

Pavojingiausias ligos atsakas – po persirgimo vaikus ištinkantis dauginis organų uždegimas

Klinikiniai šios ligos simptomai, pasak gydytojos, labai įvairūs ir vieno standarto nėra ir būna, kad nors tėvams neatrodo nieko ypatingo, bet vaikas jau gali būti užsikrėtęs COVID-19 infekcija. Dažniausiai vaikams pasireiškia karščiavimas, nors ne visada visiems pakyla itin aukšta temperatūra, viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai, gali būti virškinamojo trakto pažeidimas, viduriavimas, vėmimas, pykinimas.

I. Ivaškevičienė sako, kad pati grėsmingiausia būklė yra dauginis organų uždegimo sindromas: „Tai yra pokovidinė būklė. Dažniausiai vaikas perserga ir ji išsivysto po 2–3 savaičių. Svarbu suprasti, kad vaikai gali persirgti infekcine liga labai lengvai, tėvams to net nesupratus, bet vėliau ši infekcija staiga sukelia štai tokį neadekvatų organizmo atsaką. 80 proc. tokių vaikų gydomi intensyvios terapijos skyriuje“.

Atlikti tyrimai, pasak gydytojos, parodė, kad iki pusės metų kai kurie vaikai jaučia tam tikrus liekamuosius reiškinius, pavyzdžiui, bendrą silpnumą. Gali būti įvairūs liekamieji sąnarių, raumenų skausmai, sunkumai mokytis, sukaupti dėmesį. Jeigu vaikams tie požymiai išlieka 4–6 mėnesius, tai yra reikšmingas poveikis jų sveikatai ir neaišku, kokias pasekmes tai turės ateityje.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad serga ir sveiki vaikai, bet rizika susirgti sunkiau daug didesnė yra sergantiems lėtinėmis ligomis vaikams, ypač turintiems lėtinių kvėpavimo takų ligų, didelį antsvorį, nutukusiems vaikams. Taip pat situaciją blogina imuninės sistemos sutrikimą lemiančios lėtinės ligos.

Vakcinos, kuriomis šiandien skiepijami paaugliai, yra veiksmingos

Skiepai

Daugiau nei 8 milijonai vaikų JAV nuo 12 iki 15 metų jau pasiskiepijo „Comirnaty“ vakcinos pirmąją dozę. „BioNTech ir Pfizer“ paskelbė, kad jų vakcina yra 100 procentų veiksminga 12-15 metų vaikų ligos prevencijai. Remiantis „The New York Times“, rugsėjo pabaigoje „BioNTech ir Pfizer“ paskelbė, kad jos vakcina yra saugi ir veiksminga vaikams nuo 5 iki 11 metų. Spalio pradžioje „BioNTech ir Pfizer“ paprašė FDA suteikti šios amžiaus grupės patvirtinimą, rašo Parents.com

Ekspertai taip pat prognozavo, kad 2–5 metų amžiaus vaikų tyrimų rezultatai gali būti gauti dar šį mėnesį. „BioNTech ir Pfizer“ atstovas Kitas Longley anksčiau sakė, kad vaikų nuo 6 mėnesių iki 2 metų amžiaus rezultatai gali būti gauti spalio arba lapkričio mėn. Jeigu viskas gerai, po rezultatų gali būti suteiktas leidimas vakcinuoti ir šias grupes.

„Moderna“ gegužės 25 d. paskelbė „TeenCOVE“ tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 3700 dalyvių nuo 12 iki 17 metų, rezultatus. Dvi vakcinos dozės šioje amžiaus grupėje pasirodė 100 proc. veiksmingos, o viena dozė buvo 93 proc. veiksminga ir be didesnio šalutinio poveikio. „Moderna“ taip pat atlieka tyrimus su vyresniais nei 6 mėnesių vaikais, o rezultatų tikimasi šį rudenį.

„Johnson & Johnson“ paskelbė pediatrinių tyrimų planus, skirtus 12 metų ir vyresniems vaikams.

Mokslininkai patvirtina vakcinas vaikams tik tada, kai yra visiškai tikri dėl jų saugumo

Christine Turley, M. D., pediatrijos specialistė ir „Atrium Health Levine Children“ tyrimų pavaduotoja sako, kad šiandien mokslininkai daugiau žino apie vakciną nuo COVID-19, tad yra daugiau atsakymų. Kai pirmą kartą prasidėjo klinikiniai vakcinos tyrimai, vaikai iš esmės į juos nebuvo įtraukti, iš dalies vaikai nedalyvavo dėl etinių priežasčių, nes jie negali suprasti ir sutikti su tyrimais. Be to, vaikai ir suaugusieji skiriasi, imant tą pačią imuninę sistemą todėl ekspertai, prieš atlikdami pediatrinius tyrimus, norėjo aiškiai suvokti pavojų sveikatai.

Klinikinių tyrimų metu mokslininkai kruopščiai įvertina vakciną, jos šalutinį poveikį, dažnumą ir kitus svarbius elementus. Ekspertai patvirtina vakciną vaikams tik tada, kai yra visiškai tikri dėl jos saugumo.

Dabartiniai „BioNTech ir Pfizer“ pediatriniai tyrimai apima mažesnę dozę, nei skiriama suaugusiesiems ir paaugliams. Ekspertai nustatė dozę, pagrįstą ankstyvais tyrimais, kuriuose buvo įvertintas jos saugumas. Remiantis „The New York Times“, vaikams nuo 5 iki 11 metų bus skiriamos dvi 10 mikrogramų dozės, tai yra maždaug trečdalis suaugusiųjų ir paauglių dozės. Vaikams iki 5 metų bus skiriamos dvi dozės, kurių kiekvienoje yra trys mikrogramai.

Infekcijos rizika gali nusverti bet kokią vakcinos keliamą riziką

Tėvai gali pasverti vakcinos privalumus ir trūkumus, tačiau jeigu vaikai gali būti skiepijami, ekspertai pabrėžia, kad svarbu tai padaryti vardan savo vaikų sveikatos. Pasak Amerikos pediatrijos akademijos, apie 16 procentų COVID-19 atvejų JAV yra vaikų susirgimai.

Kai kurie tėvai vis dar nerimauja dėl spartaus COVID-19 vakcinų kūrimo, nes jie buvo patvirtinti per rekordiškai trumpą laiką. Tačiau dr. Ch. Turley pabrėžia, kad atliekant klinikinius tyrimus buvo tinkamai laikomasi visų saugumo procedūrų ir paspartinti tik administraciniai komponentai. „FDA glaudžiai bendradarbiavo su vakcinų ekspertais, kad ištirtų COVID-19 vakcinos patikimumą“, – sako ji.

„Kai COVID-19 vakcinos gauna FDA patvirtinimą vaikams, neturėtumėte jų bijoti, – patikina Purvi Parikh, M.D., alergologė ir imunologė, vakcinų tyrėja, – „Infekcijos rizika gali nusverti bet kokią vakcinos keliamą riziką. Plačiai paplitusi vakcinacija padės sustabdyti COVID-19 pasekmes, leisdama visiems grįžti į gyvenimą tokį, kokį gyvenome iki pandemijos“.

Neseniai CDC paskelbtas tyrimas parodė, kad hospitalizavimo dažnis paaugliams, sergantiems COVID-19, buvo 2,5–3 kartus didesnis nei šios amžiaus grupės gripo atvejų. „Vakcinacijos nauda yra daug didesnė už bet kokią riziką, – neseniai JAV spaudos konferencijoje sakė JAV vyriausiasis gydytojas Vivekas Murthy, – Lengva pamiršti, kad nesiskiepyti yra pasirinkimas, dėl kurio mūsų vaikai turi didesnę riziką užsikrėsti COVID“.

Vaikai gali lengvai perduoti infekciją tėvams, seneliams ir turintiems sveikatos problemų, kuriems gali kilti sunkesnių pasekmių. Dėl tos pačios priežasties taip pat gyvybiškai svarbu skiepytis vaikų tėvams, globėjams ir artimiesiems. „Jei jūsų vaikas eina į mokyklą, tėvai ir seneliai turėtų skiepytis, kad apsisaugotų, ypač, jei patekote į vieną iš didelės rizikos grupių. Vaikai gali ir be jokių ligos simptomų ją jums pernešti“, – sako daktarė P. Parikh.

Vaikų sugrąžinimas į mokymąsi nuotoliniu būdu gali turėti dar didesnes neigiamas pasekmes

Situacijai šalyje negerėjant, tėvai nebe reikalo baiminasi dėl vaikų galimo sugrįžimo į nuotolinį mokymąsi. Dėl ekstremalios situacijos 188 pasaulio šalys pirmosios pandemijos bangos pradžioje (2020 metų vasario-kovo mėn.) priėmė sprendimą uždaryti mokyklas, kad sustabdyti tiesioginį kontaktinį ugdymo procesą. Tai paveikė apie 1,5 mlrd. (apie 91 proc.) besimokančiųjų visame pasaulyje, kas sukėlė didžiulį stresą vaikams. Lietuvos vaikai – ne išimtis.

Lygiai prieš metus VU Psichotraumatologijos centro mokslininkams apklausus 13-18 metų paauglius paaiškėjo, kad net 4 iš 5 apklaustųjų dėl pandemijos susidūrė su mokymosi sunkumais, daugiau nei pusė teigė patiriantys sunkumų bendraudami su bendraamžiais, o maždaug 1 iš 4 respondentų nurodė, kad susiduria su problemomis šeimoje.

„Pastebėjome, kad pandemijos metu reikšmingai išaugo paauglių, patiriančių didelių psichosocialinių sunkumų, skaičius. Iki pandemijos tokių sunkumų patyrė apytiksliai 1 iš 7 paauglių, o pandemijos metu – 1 iš 5 paauglių. Kylančius sunkumus padėtų įveikti socialinė parama, tačiau net 19,3 proc. respondentų nurodė, kad neturi į ką kreiptis pagalbos. Didelė dalis Lietuvos paauglių jaučiasi priversti kylančias problemas spręsti savarankiškai“, – teigia VU Psichotraumatologijos centro narė, psichologė Ieva Daniūnaitė.

Ieva Daniūnaitė

Psichologai atkreipia dėmesį, kad vaikų ir paauglių psichologinė gerovė priklauso ir nuo tėvų ar globėjų savijautos bei situacijos šeimoje, kuri pandemijos laikotarpiu taip pat gali būti nestabili ir pažeidžiama. Todėl sudėtingu laikotarpiu mokyklos vaidmuo yra ypač svarbus pažeidžiamiems, sunkumų patiriantiems vaikams ir paaugliams. Krizės laikotarpiu mokykla ir jos specialistai moksleiviams gali būti reikšmingas stabilumo, socialinių kontaktų ir pagalbos šaltinis.

Valstybės kontrolės atliktas tyrimas parodė, kad COVID-19 pandemijos metu psichikos sveikatos paslaugų laukimo eilės pas suaugusiųjų psichiatrą ir medicinos psichologą liko tokios pačios, o pas vaikų ir paauglių psichiatrą paslaugų prieinamumas per pandemiją pablogėjo 23 proc., 44 proc. atvejų šių paslaugų reikėjo laukti ilgiau nei 7 kalendorines dienas (iš jų 34 proc. – nuo 8 iki 14 dienų ir 10 proc. – daugiau nei 15 dienų; 2021 m. balandžio mėn. duomenimis).

Rekomendacijas mokiniams, kaip įveikti kylančius psichologinius iššūkius, rasite čia.

Gydytojai kviečia nebedelsti ir apsaugoti vieniems kitus

Rekomendaciją skiepyti vaikus nuo 12 metų palaiko Europos pediatrų draugija ir beveik visų skiepijančių vaikus Europos šalių pediatrų draugijos, įskaitant Lietuvos pediatrų draugiją, kurią sudaro iškiliausi Lietuvos vaikų gydytojai.

Santaros klinikų medicinos psichologė Evelina Sabaitytė sako, kad kažko baimintis – labai žmogiška: „Natūralu, jog kai susiduriame su nežinoma situacija, baimė gali kilti. Tuomet reikėtų įvardinti, ko bijome ir kodėl nerimaujame dėl ateities, ypač šiuo metu, kai gausu gąsdinančių teorijų, skatinančių abejoti mokslo pažanga. Išsiaiškinus, ko pacientas baiminasi, dalį šių baimių galima sumažinti mokslu pagrįstais argumentais. Pasak psichologės, svarbiausias tikslas – kviesti pacientus priimti sąmoningą sprendimą ir būti pasirengusiems priimti tokio sprendimo pasekmes.

Lietuvoje nuo 12 metų galima skiepytis „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“) vakcinomis nuo COVID-19.

„Comirnaty“ vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų daroma 21 dienos pertrauka.
„Spikevax“ vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų daroma 28 dienų pertrauka.

Skiepijimas

Vaikus užregistruoti gali tėvai, įtėviai arba globėjai. Vaikai vakcinacijai registruojami taip pat kaip ir suaugusieji – internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos telefonu 1808. Kaip internetu užregistruoti vaiką arba kitą šeimos narį, sužinosite ČIA.

Užregistravus vaiką vakcinacijai, bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų turi kartu atvykti į vakcinacijos centrą. Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Tais atvejais, jei tėvai nesutinka vakcinuoti vaiko, bet tai padaryti būtina dėl objektyvių priežasčių (sveikatos būklės ir pan.), gali būti taikoma LR Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 14 straipsnio 2 dalis.

Informacijos apie skiepus, galimus šalutinius reiškinius gydytojai pataria ieškoti patikimuose šaltiniuose – Pasaulinės sveikatos organizacijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Koronastop.lt svetainėse.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenimas be baimės“
Dalintis
Nuomonės