Iš pirkinių krepšelio – ant švenčių stalo
Kiekviena šeima turi unikalias švenčių tradicijas, tačiau dažnuose namuose jos neįsivaizduojamos be patiekalais ir užkandžiais gausiai nukrautų lėkščių. Kalėdų užkandžiai turi kelis privalumus: jie ne tik papuošia šventinį stalą – užkandžiams taip pat galima panaudoti ir Kūčių vakarienės likučius.
Skrudintos duonos sumuštiniai su silke ir burokėlių mišraine įdaryti krepšeliai? Kodėl gi ne. Tai taupu ir sumanu. Vis tik jeigu Kalėdų rytą skrandis ar akys prašo pertraukos nuo žuvies patiekalų, nebūtina iš naujo įsukti kepimo ir virimo viesulo virtuvėje. Apsipirkdami Kūčioms, pasirūpinkite vos keliais papildomais ingredientais Kalėdoms: kiaušiniais, sūriu ir majonezu.
Prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad artėjančios šventės pakoreguoja pirkėjų krepšelius – į juos dažniau keliauja Kalėdų stalui skirti produktai bei pagardai.
„Prieš didžiąsias metų šventes pastebimai auga šventiniams patiekalams skirtų produktų paklausa. Pavyzdžiui, artėjant Kalėdoms piką pasiekia majonezo pardavimai, į krepšelius dažniau keliauja įvairioms mišrainėms gaminti puikiai tinkantys kiaušiniai, įvairių rūšių sūriai, ant švenčių stalo virstantys gardžiais bei tikrai šventiškai atrodančiais užkandžiais", – teigia V. Budrienė.
Slyvomis įdaryti kiaušiniai
Šventės – ne šventės, jeigu ant stalo nėra įdarytų kiaušinių. Tai yra puikus užkandžių pagrindas, derantis kone su visu šaldytuvo turiniu. Su šonine, kumpiu, šprotais, grybais, lašiša, tunu, silke, agurkėliais ar žirneliais – turimus ingredientus belieka sumaišyti su kiaušinio tryniais bei majonezu, ir štai – klasikų klasika vos per kelias minutes.
Jeigu klasikai norisi suteikti naujų skonių, išbandykite slyvomis įdarytų kiaušinių receptą.
Jums reikės:
- 6 kietai virtų kiaušinių
- Saujos džiovintų slyvų
- 30 g tarkuoto mėgstamo sūrio
- 3 šaukštų majonezo
- Druskos ir pipirų
Karštu vandeniu nuplikykite džiovintas slyvas, nusunkite ir smulkiai supjaustykite. Jeigu naudojate minkštas džiovintas slyvas, jų nuplikyti nebūtina. Atvėsintus kiaušinius perpjaukite išilgai, o jų trynius sumaišykite su visais ingredientais. Galima papuošti smulkintais riešutais, saulėgrąžų sėklomis ar žalumynais.
Pikantiški bokšteliai
Jeigu kiaušinių namuose dar liko, lipdykite šventinius bokštelius. Jiems puikiai tiks klasikinė pikantiška mišrainė.
Jums reikės:
- 6 kietai virtų kiaušinių
- 100 g mėgstamo sūrio
- 4 skiltelių česnako
- 4 šaukštų majonezo
- Druskos ir pipirų
- Sausainių be priedų
- Saujos smulkintų šviežių arba džiovintų krapų (galima pakeisti smulkintais špinatais)
Kiaušinius ir sūrį sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir viską sumaišykite su majonezu, druska bei pipirais. Majonezo šį kartą nepadauginkite – šitaip bokšteliai bus tvirtesni. Rankomis formuokite bokštelius, apvoliokite juos krapuose ar špinatuose ir tupdykite ant sausainių.
Lavašo suktinukai su su lašiša (tinka ir silkė)
Jums reikės:
- 2 lavašo lakštų
- 300 g sūdytos lašišos
- 1 agurko
- 200 lydyto sūrelio
- 4 v. š. Majonezo
- Kelių salotos lapų
Sumaišykite lydytą sūrelį su majonezu ir šia užtepėle ištepkite lavašo lakštus. Lašišą smulkiai supjaustykite ir sudėkite ant lavašų. Agurką nulupkite, sutarkuokite stambia tarka, tolygiai paskirstykite ant lavašų, ant viršaus išklokite salotos lapus. Susukite suktinukus, šiek tiek paspausdami, kad jie būtų tvirtesni. Vieno kąsnio gabaliukais supjaustykite prieš patiekiant ant stalo.