Sutikite, kad leidžiantis į nuotykius svečioje šalyje ar ruošiantis į ilgai trunkantį žygį kad ir nuosavame mieste, telefonas tampa įrankiu, galinčiu išspręsti daugelį kylančių iššūkių. Užsienyje jis padeda ieškoti įvairiausios informacijos – lankytinų objektų sąrašo, verčiausių dėmesio restoranų, pramogų, viešojo transporto maršrutų, taip pat padeda palaikyti ryšį su artimaisiais, fiksuoti gražiausius peizažus ir kita. Leidžiantis į ilgą žygį jis tampa nepamainomu įrankiu sekti maršrutą, fotografuoti kelyje sutiktas įdomybes ar netgi sekti savo sveikatą ir gyvybinių funkcijų rodiklius.

Vis dėlto, kiekvienas žino, kad tokiose išvykose reikia pasirūpinti išorine baterija arba užtikrinti galimybę esant reikalui įkrauti telefoną. Tačiau įsivaizduokite, kad leidžiatės į žygį palei Baltijos jūros pakrantę, nebūtinai Lietuvoje. Pavyzdžiui, kur nors Latvijoje. Čia elektros lizdų veikiausiai nerastume, tad laiku įkrauti telefoną gali būti sudėtinga. Dar blogiau, jei su savimi neturime išorinės baterijos ar saulės įkroviklio. Tikėtina, kad žygiuojant pakrante pasiklysti ne taip ir paprasta, kaip miškuose, tačiau likti be ryšio ir žemėlapio ar galimybės kam nors paskambinti, juk nėra maloniausia patirtis. Kaip tuomet saugoti savo telefono bateriją, kad pastaroji gyvybinga išliktų kuo ilgesnį laiką?

Mobiliosios programėlės

Didžiausi energijos vampyrai – mobiliosios aplikacijos

Vienas iš bateriją labiausiai eikvojančių veiksnių telefone yra mobiliosios aplikacijos. Natūralu, kad kiekvienas telefone atliekamas veiksmas reikalauja energijos. O programėlės, esančios jame, reikalauja skirtingo energijos kiekio. Gali būti, kad programėlė išeikvoja jos pernelyg daug vien todėl, kad be perstojo ja naudojatės. Pavyzdžiui, tokios mobilios aplikacijos kaip „Facebook“, „Instagram“ ar „TikTok“, kuriose nepastebimai praleidžiame valandų valandas. Vis dėlto, nepaisant to, kiek laiko skiriame mobiliosios aplikacijos naudojimui, kai kurios iš jų pasižymi didesniu energijos poreikiu.

Tad štai androidauthority.com išskyrė keletą mobiliųjų aplikacijų, kurios turi įtakos telefono baterijos veikimo laikui.

„Google“ pastaruoju metu savo mobilioms aplikacijoms suteikia vis daugiau funkcijų ir galimybių, dėl kurių jos tampa aktyviomis baterijos „valgytojomis“. Tai – tokios programėlės kaip „Google Maps“, „Chrome“, „Gmail“, „Google Pay“, „Google Photos“, „Google Assistant“, „YouTube“ ir „Google Home“. Daugiausiai iš jų energijos naudoja tos, kurioms reikalingas vietos nustatymas, pavyzdžiui, „Google Maps“.

Socialinių medijų karalius „Facebook“ savyje turi daugybę funkcijų. Jis tapo daugumos bendravimo epicentru, tačiau čia galima ieškoti ir renginių, kurti grupes ir puslapius, įrašus savo paskyroje, kelti trumpus vaizdo įrašus ar nuotraukas, netgi megzti pažintis ar žaisti žaidimus. „Facebook“ veikia ir fone, o daugelis jo funkcijų turi prieigą prie jūsų buvimo vietos ir kameros – dviejų pagrindinių baterijos eikvotojų. Jau nekalbant apie tai, kad tai labai įtraukianti programėlė, į kurią galima pasinerti ištisoms valandoms.

Turbūt net nepagalvotumėte, kad žinučių siuntimo programėlė gali turėti didžiulę įtaką jūsų baterijai, tačiau „Facebook Messenger“ turi kur kas daugiau funkcijų nei tiesiog susirašinėjimas. Čia galite siųsti balso žinutes, skambinti, bendrauti vaizdo skambučiais, dalytis failais, savo buvimo vieta, žaisti žaidimus ir kt. Be to, tai yra „Facebook“ plėtinys, todėl ji turi prieigą prie nemažai „Facebook“ funkcijų. Jau nekalbant apie tai, kad kai kurioms joms reikalingos ir vietos nustatymo paslaugos. Dėl visų šių funkcijų ji yra gana daug išteklių reikalaujanti programėlė. Ypač jei ji naudojama be perstojo.

Socialinių tinklų mobiliosios aplikacijos

„Instagram“ – tai begalinio kiekio nuotraukų ir vaizdo įrašų vartojimo programėlė, kurioje praleidžiame labai daug laiko. Ji pasižymi dar ir tuo, kad turinį vartotojui įkelia iš anksto, kas reiškia, kad naudojantis šia programėle jums nereikia ilgai laukti, kol turinys atsivers prieš jūsų akis. Dėl šios priežasties „Instagram“ yra viena iš programėlių, kurios baterijas iškrauna greičiau nei kitos. Be to, ši platforma pasikliauja vietos nustatymo funkcija, kad užtikrintų lokalizuotą patirtį. O tai, kaip žinia, eikvoja telefono bateriją.

„Google“ platforma „YouTube“, kaip minėta ir anksčiau, taip pat yra viena iš daugiausiai akumuliatoriaus energijos eikvojančių programėlių, tačiau telefono gyvybę ji savinasi ne be priežasties. Visų pirma, vaizdo įrašą telefono ekrane reikia pilnai užkrauti, o dar jei jis žiūrimas aukštesne raiška – galite įsivaizduoti, kiek telefono akumuliatoriuje esančios energijos tam prireiks. Be to, tai programa, kurią paprastai atidarote ir žiūrite kurį laiką, ryškiai šviečiant ekranui, o ilgai ryškiai šviečiantis ekranas naudoja daug baterijos energijos. Tas pats galioja beveik visoms vaizdo įrašus transliuojančioms programėlėmis, pavyzdžiui, „Netflix“, „HBO Max“, „Disney Plus“ ir kitomis.

„Skype“ taip pat reikšmingai sekina akumuliatorių. Tai – sudėtinga programėlė, kuri nuolat stengiasi palaikyti ryšį. Be tiesioginių žinučių siuntimo ir vaizdo skambučių, ją galite naudoti daugeliui kitų tikslų. Naudodama plačiajuostį ryšį ji suteikia galimybę skambinti ne tik į virtualų, bet ir mobilų telefoną, taip pat „Skype“ veikia kaip failų dalijimosi, ekrano bendrinimo platforma, ji suteikia galimybę įrašyti vaizdo skambučius ir kt. Visa tai savinasi akumuliatoriaus energiją.

Nuostabą kelia ir tai, kad telefono baterijos energiją it vampyras kraują siurbia ir pažinčių programėlės. Pastarosios gal ir pasitarnautų kelionėse ieškant pažinčių, tačiau jų naudoti geriau neskubėkite, kai norite telefono bateriją išsaugoti. Pavyzdžiui, „Tinder“, mat jos patirtis labai priklauso nuo buvimo vietos, todėl programa nuolat ją seka, kad galėtų suvesti jus su netoliese esančiais žmonėmis. Be to, tai – programėlė, kurioje slypi daug nuotraukų ir animacijos, kas taip pat siurbia telefono energiją. O kadangi nuolatinis piršto braukymas į kairę ir į dešinę užtrunka, nuolat šviečiantis ekranas taip pat eikvoja akumuliatorių.

Mobilioji programėlė „Tinder“

Dar viena programėlių kategorija, tikrai nepatinkanti telefono akumuliatoriui, – žaidimai. Geriausi, aukštos raiškos ir sudėtingi mobilieji žaidimai paprastai reikalauja daug energijos išteklių. Pavyzdžiui, jei esate „Call of Duty“ gerbėjas, mobili šio žaidmo versija tikrai pareikalaus didžiulio kiekio akumuliatoriaus energijos, todėl kelionėse ar žygiuose šio žaidimo geriau vengti, net ir norint trumpam atsipalaiduoti ir pasinerti į virtualų pasaulį.

Daug energijos reikalauja ir įvairios pavežėjimo paslaugas teikiančios programėlės. Pavyzdžiui „Uber“ yra tarp daugiausiai baterijos energijos naudojančių programėlių. Programėlė nuolat seka jūsų buvimo vietą, dalijasi ja su šeimos nariais (jei tai nustatėte), renka informaciją ir kt. Natūralu, kad kelionėse šių programėlių atsisakyti gali būti sudėtinga, tačiau verta turėti omenyje, kad tai tikrai nepadės išsaugoti baterijos gyvybės.

Baterijos veikimo laiką gali prailginti ir kiti veiksniai

„Tele2“ mobiliųjų įrenginių operacinių sistemų vyresnysis inžinierius Mindaugas Pečkys pasakoja, kad ne tik mobiliosios aplikacijos gali turėti įtakos telefono baterijai. Tad jis išskiria svarbiausius žingsnius, kurie padės išlaikyti neišsikrovusį telefoną kiek įmanoma ilgiau vykstant į gamtą, dalyvaujant ilgesniuose žygiuose ar keliaujant:

1. Baterijos taupymo režimas

Naudokite energijos taupymo režimą: dauguma šiuolaikinių telefonų turi energijos taupymo režimus, kurie apriboja foninių programų veiklą, pranešimus ir kai kurias animacijas. Tai gali ženkliai prailginti telefono veikimo laiką.

2. Programų valdymas

Uždarykite nereikalingas programas: foninės programos naudoja nemažai baterijos energijos. Prieš kelionę verta patikrinti, kurios programos veikia fone, ir jas uždaryti.

Venkite energiją eikvojančių programėlių: programos, tokios kaip socialiniai tinklai, žaidimai ar vaizdo įrašų transliacijos, naudoja daug energijos. Dalyvaudami žygyje, venkite jas naudoti.

3. Ryšio nustatymai

Išjunkite nereikalingus ryšio nustatymus: Wi-Fi, „Bluetooth“, GPS ir netgi mobilieji duomenys sunaudoja nemažai energijos. Kai jie nereikalingi, rekomenduojama juos išjungti.

Naudokite skrydžio režimą: kai ryšio nereikia, įjungus lėktuvo režimą („Airplane Mode“) galima ženkliai sumažinti baterijos eikvojimą. Tai ypač naudinga vietovėse, kur ryšys yra silpnas arba jo visai nėra, pavyzdžiui, miškuose.

4. Ekrano nustatymai

Sumažinkite ekrano ryškumą: ekranas yra vienas didžiausių energijos vartotojų telefone. Sumažinus ekrano ryškumą arba įjungus automatinį ryškumo reguliavimą, galima sumažinti energijos suvartojimą.

Trumpinkite ekrano automatinio išjungimo laiką: nustatykite, kad ekranas išsijungtų po kuo trumpesnio neveikimo laiko.

5. Išoriniai energijos šaltiniai

Naudokite išorines baterijas („Power Bank“): geras būdas turėti energijos atsargą yra išorinė baterija. Rekomenduojama įsigyti tokią, kuri turi bent 10 000 mAh talpos – tuomet pilnai įkrauti telefoną galėsite maždaug tris kartus.

Saulės įkrovikliai: Saulės įkrovikliai yra puikus būdas ilgiau išlaikyti įrenginius įkrautus, kai keliaujama po atviru dangumi. Tai ekologiška ir efektyvi alternatyva, ypač ilgesnėse kelionėse.

6. Temperatūros įtaka baterijai

Venkite ekstremalių temperatūrų: labai karšta arba labai šalta temperatūra gali sugadinti bateriją arba ženkliai sumažinti jos efektyvumą. Stenkitės telefoną laikyti vidutinėje temperatūroje, o ne karštoje saulėje ar šaltyje.

Dauguma išmaniųjų telefonų gamintojų rekomenduoja naudoti telefoną temperatūros diapazone nuo 0 °C iki 35 °C. Laikant telefoną nenaudojamą, rekomenduojama temperatūra yra nuo -20 °C iki 45 °C. Laikant telefoną tokiose ribose, sumažėja rizika, kad baterija bus pažeista ar sumažės jos talpa.

7. Akumuliatoriaus priežiūra

Teisingas įkrovimas: Akumuliatorius tarnaus ilgiau, jei laikysitės teisingų įkrovimo praktikų. Pavyzdžiui, telefoną geriau krauti dažnai, bet po truputį, nei iškrauti iki 0 proc. ir tada krauti iki 100 proc.

Anksčiau senesnių tipų baterijas buvo patariama visiškai iškrauti. Tačiau pilnai iškraudami šiuolaikinių telefonų baterijas, galite sumažinti jų tarnavimo laiką. Geriausia neleisti baterijai nukristi žemiau 20 proc. ribos.

Verta žinoti, jog kai kurie išmanieji pasižymi funkcija, kuri apsaugo bateriją ir prailgina jos ilgaamžiškumą. Telefono operacinė sistema neleidžia baterijai įsikrauti daugiau nei iki 85 proc. ribos.

Jei keliaudami neturėsite galimybių dažnai krauti telefoną, rekomenduojame šią funkciją išjungti tam, kad telefono baterija galėtų įsikrauti pilnai iki 100 proc.