Plastiko – penkis kartus daugiau

Anot A. Balčiūno, plastiko Baltijos jūroje – apstu: „Kalbant apie skaičius, plastiko Baltijos jūroje yra penkis kartus daugiau nei nustatyta gera aplinkos būklė. Šiuo metu vyksta akcija – žygis aplink Baltiją, stebint jūros pakrantę. Kiek man teko matyti, ši riba tik viename paplūdimyje buvo nepasiekta. Tai reiškia, visur, kur žygeivių ekspedicija eina ir atlieka stebėjimus, atliekų riba 20 vnt. 100 m. paplūdimio atkarpai yra viršijama. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad iš savo 10 metų praktikos ir tyrimų nemačiau nei vieno mūsų Lietuvos pakrantės ruožo, kur ši riba nebūtų peržengta.“

Tokią taršą labiausiai lemia išaugęs vartojimas, didėjantis dirbtinių polimerų medžiagų naudojimas buityje, neteisingas jų tvarkymas gamtoje ir žmonių neatsakingumas, įsitikinęs pašnekovas.

Į krantą Palangoje sunešti jūrų dumbliai Žolinės vakarą

„Svarbu suprasti, kad Baltijos jūra nėra tik Klaipėdos, Palangos ar Neringos pakrantės ruožas. Baltijos jūra taip pat yra ir Vilniuje. Nutekamieji vandenys, kurie keliauja iš Vilniaus į upes ir tada suteka į Baltijos jūrą. Tai, ką jūs nuleidžiate savo nutekamaisiais vandenimis, prisideda prie Baltijos jūros būklės prastėjimo arba gerėjimo. Atsakingai rinkimės daiktus, kuriuos perkame parduotuvėje, dėvime ant savęs, nes dirbtiniai polimerai drabužiuose yra pagrindinis mikroplastiko šaltinis jūriniame vandenyje“, – kalba Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslo darbuotojas.

Akcija – jau rugsėjo 8-ąją: galima prisijungti bet kuriame paplūdimyje

Pakrančių tarša per pastarąjį dešimtmetį ženkliai sumažėjo, tačiau pastaruoju metu mažėjimas sustojo, o ir daiktai, randami pakrantėje, yra žymiai mažesni nei anuomet, tačiau tai nereiškia, kad gamtai tai nekenkia. Mažų dalelių, mikroplastiko išvalymas iš jūros tampa itin sudėtingas ir brangus, sako A. Balčiūnas.

Baltijos jūra

Visi neabejingi Baltijos jūros ekologinei būklei kviečiami jau šį sekmadienį, rugsėjo 8 dieną, susitikti bet kuriame Baltijos jūros paplūdimyje ir kartu pasirūpinti švaresniais jos krantais.

Specialistas ragina ne tik dalyvauti savaitgalį Baltijos jūros dienos proga organizuojamoje pakrančių švarinimo iniciatyvoje, bet apskritai paplūdimyje pamačius šiukšlę, žmogaus sukurtą ar apdorotą daiktą, jį pakelti ir nunešti į šiukšliadėžę, o dar geriau – išnešti iš paplūdimio ir įmesti į tinkamą atliekų konteinerį.