Tema nėra patogi

Žygio aplink Baltijos jūrą vadovas Giedrius Bučas pasakoja, jog šimtąją žygiavimo dieną ekspedicijos dalyviai simboliškai paminėjo renginyje, kur buvo pristatyta ekspedicija ir kitos organizacijos, vykdančios tvarius sprendimus, o vėliau sekė ir vakaronė. Švedijoje, sako G. Bučas, itin jaučiasi dėmesys Baltijos jūros būklei, gausybė iniciatyvų veikia tam, kad vyktų progresas, tačiau problemos čia, kaip ir Lietuvoje, ištinka tos pačios – nevyriausybinės organizacijos susiduria su finansavimo stoka, regimas ir kai kurių žmonių abejingumas.

„Išsaugokime Baltiją“

„Žmonėms ta tema nėra labai patogi. Aš irgi tą jaučiu, matau. Nėra patogi tema aplinkosauga, nes eina kalba apie keitimąsi, savo poreikių pakeitimą, kažko sumažinimą. Žmonės visa tai palieka šone. Tai nėra kažkas, ką akivaizdžiai pamatytume, pvz. kad jūroje nebegalima maudytis. Galima, viskas gerai, autrofikacijos ir užterštumo problemos taip akivaizdžiai nesimato, kol kas paveikia tik jūros ekologinę būklę, bioįvairovę ir t.t. Žmogus kol kas to nejaučia, todėl kartais susiduriama su tuo abejingumu. O Švedijoje, kaip ir kitose šalyse, žmonės, kurie daro įvairias veiklas, jungiasi, ir mes turime įvairių partnerių, su kuriais bendraujame“, – pasakoja ekspedicijos žygio vadovas.

„Išsaugokime Baltiją“

Žygeivių emocinė būsena kabo ant plauko?

Švedijoje „Išsaugokime Baltiją“ ekspedicija žygiuos iki pat rugpjūčio vidurio. Šią savaitę G. Bučas sako turėsiantis informacijos apie tam tikrus su ekspedicija ir jos žygeiviais susijusius pasikeitimus. Be to, toliau nusimato žygiavimas per laukinę gamtą: „Bus šiek tiek kitaip, nes mes kol kas visose šalyse pakankamai greitai eidavome nuo sostinės iki sostinės, būdavome miestuose, būdavo renginiai, o dabar bus laukinės gamtos, pažiūrėsime, kokie iššūkiai laukia ten“, – mintimis dalinasi G. Bučas ir sako, kad ekspedicija yra pasirengusi gamtos išbandymams įrangos prasme, tačiau emocinė ir fizinė būsena – klaustukas, kuris išaiškės eigoje, vis artėjant prie Suomijos.

„Išsaugokime Baltiją“

Visgi, anot G. Bučo, ekspedicijos žygeivių emocinė būsena šiuo metu – pakankamai sudėtinga ir tai susiję su tam tikrais pasikeitimais, apie kuriuos G. Bučas žada plačiau papasakoti jau šią savaitę. „Kol kas dėliojamės, kaip viskas vyks ir kaip turės atrodyti, bet pokyčių tikrai bus. Iššūkis nelengvas. Supratome, kad ne fiziškai, bet emociškai. Kita vertus, jei atvirai kalbant, turim ir organizacinių, ir finansinių iššūkių, kas yra labai svarbu ir visada, kai tik yra galimybė, kviečiu ir žmones prisidėti prie to, nes jau buvau minėjęs, kad tai yra mano asmeninė iniciatyva, nefinansuojama kažkokių fondų ir t.t. Tai finansai – labai svarbu, nes turime gyventi, kažkur nakvoti, nusipirkti maisto, išlaikyti komandą. Tai yra labai svarbu ir dalinai su tuo susiję, tai yra su mūsų finansine situacija. Bet aš taip tikiuosi, kad pasieksime žmonių širdis visų pirma dėl pačios žinutės apie Baltijos jūros būklę, žmonės turėtų tą empatiją ir suprastų, kaip galima pakeisti tą būklę visiems kartu. Ir ta empatija galbūt leis palaikyti mūsų nešamą žinutę, nes mes nešam žinią daugeliui žmonių aplink Baltijos jūrą“, – žmonių palaikymo viliasi ekspedicijos žygio vadovas.