Manoma, kad tai – seniausias kada nors aptiktas butelis su žinute. Radinį liepos pradžioje aptiko vietos gyventoja Amy Smyth Murphy, vaikščiodama Korsnono įlankos valstybinio parko pakrante.

Moters dėmesį atkreipė iš smėlio kyšantis objektas – šviesiais melsvos spalvos senovinis butelis. Jis buvo pažymėtas „Barr & Brother Philadelphia“ firminiu užrašu.

Tokie buteliai buvo gaminami dar iki 20 amžiaus pradžios, todėl manoma, kad šis butelis ir raštelis jame gali būti rekordinis. Ranka rašytoje žinutėje buvo parašyta: „Yacht Neptune off Atlantic City NJ Aug 6-76“, praneša „ABC7 New York“.

Butelyje buvo pridėta namų apyvokos reikmenų įmonės „W. G. & J. Klemm“ vizitinė kortelė.

Remiantis archyviniais duomenimis, 19 amžiaus pabaigoje veikė brolių W. G. ir J. Klemmų bendrovė. Taip pat yra duomenų ir apie jachtą „Neptune“, pastatytą 1874 metais netoli Atlantik Sičio.

Taigi, tikėtina, kad raštelyje esantis įrašas „Aug 6-76“ reiškia 1876 metų rugpjūčio 6 dieną.

Jei tai pasitvirtintų, šis butelis ir jame esanti žinutė taptų rekordiniu ir ankstesnę seniausią aptiktą žinutę butelyje aplenktų 10 metų. Tačiau tai turi patvirtinti nepriklausomi ekspertai. Todėl dabar Amy Smyth Murphy kreipėsi į Gineso rekordų knygą ir laukia atsakymo dėl šio butelio autentiškumo patvirtinimo ir rekordo pripažinimo.

Butelio atidarymą Smyth Murphy užfiksavo „TikTok“ paskyroje.

Žinutė butelyje

Oficiali seniausia žinutė butelyje iki šiol buvo aptikta 2018 metų sausio 21 d. Wedge saloje, Australijoje. Žinutė butelyje datuojama 1886 m. birželio 12 d.

Remiantis Gineso rekordų knyga, 1886 m. birželio 12 d. džino butelį už borto išmetė vokiečių laivo „Paula“ kapitonas. Jame buvo atspausdintas raštelis, kuriame rašalu užrašyta data, koordinatės, laivo ir kapitono duomenys bei išvykimo ir atvykimo uostas.

Žinutė butelyje

Butelio amžių patvirtino Federalinė jūrų ir hidrografijos agentūra ir Vakarų Australijos muziejus.

Vakarų Australijos muziejaus pareigūnų teigimu, vokiečių kapitonai, vykdydami srovių ir laivybos maršrutų tyrimų projektą, 1864-1933 m. išmetė už borto tūkstančius butelių su rašteliais. Juose buvo prašoma atsiųsti raštelį jiems arba artimiausiai Vokietijos ambasadai, nurodant radimo laiką ir vietą.

Parengta pagal Guinness World Records, BBC, IFLScience, ABC7 New York, Delfi arch. Inf.