Prie Naujojo Pietų Velso valstijos kranto pastebėtas ryklys yra australinių smėlryklių rūšies atstovas. Gyvūnas iš pažiūros jaunas, daugiau nei pusantro metro ilgio.

Kovo mėnesį su neaiškios kilmės plastiko žiede įkliuvusiu rykliu susidūrę narai paviešino kreipimąsi, raginantį žmones mažinti atliekų kiekį. Remiantis Pasaulio gamtos fondo (WWF) teikiama informacija, kasmet prie Australijos krantų į vandenyną patenka apie 130 tūkst. tonų plastiko, praneša Reuters.

Šiuo siaubingu vaizdo siužetu praėjusią savaitę buvo pasidalinta Forsterio nardymo centro feisbuko paskyroje.

„Vakar, Naujajame Pietų Velse, netoli Seal Rocks, susidūrėme su šiuo vargšu rykliu. Jis gyvena su įstrigusiu, aplink kūną įsirėžusiu plastikiniu žiedu, kuris jį gyvą pjauna pusiau“, – pranešė nardymo centras.

Tragiško likimo ryklį užfiksavo nardytoja Amelie Chipeaux.

„Vos pamačiau tą didelį žiedą – negalėjau patikėti. Tiesą sakant, nežinojau, ką daryti. Vos tik mus pamatęs, ryklys gana greitai nuplaukė tolyn“, – A. Chipeaux sakė portalui „Yahoo News“.

Manoma, kad maždaug 1,6 m ilgio ryklys ilgai neišgyvens. Užfiksuotame vaizde matyti, kad plastikinis aštriabriaunis žiedas ne tik stipriai pažeidęs ryklio nugaros dalį, esančią už galvos, bet ir užlaužęs šoninius pelekus, o vienas iš jų jau su atvira žaizda.

Žmonių į aplinką išmestame plastiko žiede įstrigęs ryklys ilgai neišgyvens. A. Chipeaux/Reuters nuotr.

Forsterio nardymo centro darbuotojų teigimu, šis vaizdo įrašas primena žmonijai, apie pragaištingą šiukšlių poveikį gamtai.

UNESCO duomenimis, plastiko atliekos sudaro 80 proc. visos jūrų taršos, o į vandenyną kasmet patenka apie 8-10 mln. tonų plastiko.

Prognozuojama, kad iki 2050 m. plastiko kiekis viršys visų žuvų kiekį jūroje, rašo 9news.com.au.

Žmonių į aplinką išmestame plastiko žiede įstrigęs ryklys ilgai neišgyvens. A. Chipeaux/Reuters nuotr.

Forsterio nardymo centras priminė, kad žmonės, besilankantys paplūdimiuose ir kitose vietovėse, gali imtis asmeninės iniciatyvos ir padėti apvalyti gamtą nuo žmonijos išmestų šiukšlių.

Primename, kad žmonės plastiku ir kitomis šiukšlėmis užteršė jau ir giliausias pasaulio vietas. Naujausio tyrimo metu paaiškėjo, kad atokioje Ramiojo vandenyno dalyje esanti Marianų įduba jau yra užteršta žmonijos paliktomis šiukšlėmis – vienkartinėmis plastiko pakuotėmis.

Tai pasimatė povandeniniams zondams nusileidus tyrinėti šios vietovės dugną.

Plastiko šiukšlės Marianų įduboje. JAMSTEC nuotr.

Tyrimo metu nustatyta, kad giliausia į vandenyno dugną nugrimzdusi šiukšlė yra plastiko maišelis. Šis objektas buvo aptiktas tikrinant per pastaruosius 30 metų sudarytą ir viešai prieinamą nuotraukų ir vaizdo įrašų duomenų bazę, kurioje yra įamžintos taip vadinamos giliavandenės šiukšlės. Apie tai daugiau skaitykite čia: Giliausioje planetos vietoje vandenyne – nemalonūs radiniai: 11 km gelmėse pamatytas vaizdas įjungus prožektorius sukrėtė mokslininkus

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)