Lietuviai priima itin šiltai

Švedijos sostinėje žygeiviai susitinka su Lietuvos ambasados Švedijoje atstovais ir su lietuvių bendruomene, vyks simbolinis neilgos atkarpos ėjimas drauge. Tiesa, su Švedijos lietuviais ekspedicijos dalyviai jau spėjo šiek tiek pabendrauti:

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“

„Prieš kurį laiką mus savo sodyboje buvo priėmusi Benita [Švedijos lietuvė, aut. past.], labai smagiai ten pasibuvom ir apylinkes apžiūrėjom. Dabar kalbame iš buto balkono, kur mus priėmė Ieva, dalį komandos. Kitą dalį komandos priėmė Daina. Tai irgi lietuvių bendruomenės narės, kurios kaip Benita palaiko mūsų ekspediciją ir stengiasi visaip kaip padėti. Mes labai džiaugiamės, kad sutinkame lietuvių ir kad lietuviai taip labai nuoširdžiai padeda. Vakar atėjome, iškepė pyragą“, – įspūdžiais dalinasi žygio vadovas Giedrius Bučas.

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“

Lietuvius sutikti šioje ekspedicijoje – džiuginantis įvykis, mat jie ekspediciją ne tik itin šiltai sutinka, bet ir turi jiems daugybę klausimų, domisi ir žavisi suteikia motyvacijos žygiuoti toliau, pasakoja ekspedicijos dalyvis, virtuvės šefas Tadas Iržikevičius.

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“

Kruopos – svarbi raciono dalis

Ekspedicija žygiuoja jau kiek daugiau nei tris mėnesius, o tokiam kasdieniam fiziniam krūviui būtina apdairi ir pilnavertė mityba. Virtuvės šefo rolę ekspedicijoje užimantis Tadas sako besistengiantis, kad maistas būtų skanus kiekvienam žygeiviui:

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“

„Turime savo palapinę ir visą įrangą. <...> Esame gaminę ir automobilių aikštelėje, visiškai prie viešbučio, kur tiesiog išsitrauki dujų balionus, žmonės žiūri, šiek tiek keistoka gal. Gaminamės ir vakarienę, ryte gaminame pusryčius ir pietus įsidėti žygeiviams“, – pasakoja Tadas. Žygio vadovas priduria, jog nustebinęs žygeivius dalykas – jog Švedijoje ir Danijoje nėra grikių kruopų. Trūkstamų kruopų žygeiviai užsisakė tiesiai iš Lietuvos.

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“

„Ryte dažniausiai būna įvairios košės. Pietums – įvairūs daržovių troškiniai su kruopomis, dabar pradėjome naudoti daugiau veganiškų produktų“, – dienos raciono pavyzdžiais dalinasi žygeiviai, visos ekspedicijos metu pasirinkę valgyti tik veganiškus ir vegetariškus patiekalus.

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“

„Išsaugokime Baltiją“ ekspediciją palaiko ne tik lietuviai, bet ir Švedijos piliečiai. Štai žygiuojančius ekologijos entuziastus pamatęs švedas prieš kurį laiką apie juos papasakojo savo darbovietei – maisto prekių parduotuvei. Šios parduotuvės vadovybė nusprendė žygeiviams suteikti maisto produktų už 500 Eur.