Iš Suomijos atplauksiantis kruizas, prie kurio bus eksponuojamas G. Bučo kūrinys, priklauso SYKE ir kelių Baltijos pakrantės miestų projektui „BALTICITIES“. Šis susivienijimas siekia geriau suprasti jūros būklę, vietinį ir regioninį poveikį jūros aplinkai bei imtis veiksmų. Jame eksponuojamą instaliaciją autorius G. Bučas sukūrė norėdamas atkreipti visuomenės dėmesį į „avarinę“ Baltijos jūros būklę. Kūrinys – originalus ir akį traukiantis kasdien naudojamų buityje daiktų bei poetiškai įrėmintų, mokslu paremtų tekstų junginys. Eksponavimo metu autorius dalyvauja ir fiziškai, diskutuoja su žiūrovais apie tvarumą, atsako į rūpimus klausimus.

G. Bučo teigimu, menas yra puikus būdas kalbėti su žmonėmis nepatogiomis temomis.

„Instaliacija noriu paprastai ir aiškiai parodyti, kokie mūsų daiktai bei įpročiai teršia Baltijos jūrą. Kažkas kūrinyje pamatys skalbimo mašiną, kažkas vonią, galbūt tai pakvies stabtelti perskaityti aprašymų tekstus, įkvėps savus įpročius keisti tvaresniais. Mano pozicija tokia, kad turime ne peikti ar gėdyti žmones, o parodyti jiems vizualiai, kokia yra situacija, kokios galimybės ją keisti. Ką žmogus iš to pasiims, kiekvieno reikalas“, – sako aktyvistas.

Meninė instaliacija „Jūra prasideda čia“

Anot jo, Baltijos jūra šaukiasi pagalbos, kenčia nuo eutrofikacijos, turi vieną didžiausių pasaulyje „negyvųjų zonų“. Tai – dėl taršos susidarę plotai, kuriuose yra labai mažai deguonies. Šiose zonose išnyko gyvūnai ir augalai, nuo kurių priklauso ir mūsų pačių gerovė. „Negyvųjų zonų“ plotas Baltijoje užima maždaug tiek, kiek visa Lietuva.

G. Bučas kelia klausimą, ką paliksime savo vaikams bei anūkams ir nori parodyti, kad Baltijos jūra prasideda kiekvieno namuose.

„Plauname indus, tręšiame veją, prausiamės, skalbiame su sintetinėmis priemonėmis ir retai susimąstome, kad visa tai niekur nedingsta, nuteka į dirvožemį, upes, galiausiai – į jūrą, teršia ir žaloja ją“, – pasakoja G. Bučas.

Instaliacija yra pirmasis ateinančiais metais vyksiančios ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komunikacijos kampanijos žingsnis. Šią jūros gelbėjimo nuo taršos misiją vykdys komanda mokslininkų, visuomenininkų bei ekologijos aktyvistų. Aplink Baltijos jūrą, per 8 valstybes kasdien pėsčiomis jie žygiuos kone visus 2024 metus. Žygio sumanytojas ir vedlys – gamtosauginės Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatas, visuomenininkas Giedrius Bučas.

Po vizito Klaipėdoje, kruizas plauks į Latviją, o meninė instaliacija „Jūra prasideda čia“ tęs kelionę Lietuvoje. Savivaldybės ir įvairios bendruomenės, įmonės, renginiai ar festivaliai kviečiami susisiekti su ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komanda, pasikviesti meninę instaliaciją pas save, šviesti savo bendruomenę apie situaciją jūroje bei būdus jai padėti, kelti klausimus, diskutuoti tvarumo temomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją