Pastebite dažnai ir trumpam užsukančius žmones

Pagrindinis požymis, kad šalia jūsų prasidėjo prekyba narkotikais, – kieme ar laiptinėje pradėjote sutikti daug nepažįstamų žmonių. Jie gali laukti po vieną ar kelis prie laiptinės durų ar kiek atokiau. Gali užeiti į laiptinę arba eiti tiesiai prie prekiautojo durų. Jeigu prekeivis gyvena pirmame aukšte, pirkėjai gali laukti ir prie balkono.

Narkotikų pirkėjai paprastai stengiasi neužsibūti. Jų tikslas yra nusipirkti dozę ir kuo greičiau pasišalinti. Įprastai šis vizitas trunka 3-5 minutes.

Jeigu narkotikų pirkti atvažiuojama automobiliu, neretai vienas žmogus lieka laukti mašinoje. Toks automobilis kartais pastatomas netvarkingai, gali trukdyti eismui arba pravažiavimui.

Pasitaiko, kad narkotikų pirkti žmones vežioja tas pats automobilis – taip vadinamasis narkotaksi. Tačiau jokio ženkliuko ant jo nepastebėsite. Tai tiesiog prekiautojo narkotikais pažįstamas žmogus, už tam tikrą mokestį jam atvežantis narkomanus klientus.

Tad jeigu į jūsų kiemą kasdien užsuka automobiliai arba žmonės ir po keletos minučių pasišalina – verta sunerimti.

Pradėjote pastebėti švirkštus, aliuminio folijos gabalėlius

Jeigu prekiaujama heroinu, fentaniliais ar kitais į veną leidžiamais narkotikais, galite laiptinėje, kieme, po balkonais ar nuošalesnėse vietose pastebėti išmestų švirkštų ir nedidelių aliuminio folijos
gabalėlių, į kuriuos pakuojamos dozės.

Prekyba narkotikais

Greičiausiai, šiuos požymius pastebėsite kiek atokiau nuo namų. Narkomanai stengiasi heroiną leistis kiek toliau nuo pirkimo vietos. Dažniausiai jiems draudžia patys pardavėjai. Jie visiškai teisingai bijo, kad kaimynai, pamatę apsvaigusius žmones, praneš apie juos policijai ir taip sukels jiems riziką.

Todėl leidžiamus narkotikus vartojantys pirkėjai stengiasi nuo pirkimo taško susirasti artimiausią nuošalią ir nuo prašalaičių akių kiek paslėptą vietą ir ten susileisti trokštamą dozę.

Jeigu prekiaujama rūkomais arba tablečių tipo narkotikais, pirkėjai jų paprastai vietoje nevartoja: nusiveža į namus arba pasilinksminimo vietas. Tokiu atveju jokių išskirtinių požymių nepastebėsite.

„Svečių“ padaugėja prieš savaitgalį

Narkotikais paprastai prekiaujama jaunimo susibūrimo vietose – klubuose, koncertuose, mokyklose, studentų bendrabučiuose ir kitur. Kita dažnai pasitaikanti vieta – ten, kur gyvena pats prekeivis. Tai gali būti nuosavas namas, daugiabutis ar jo kiemas.

Laikas, kada prekiaujama narkotikais, gali būti įvairus. Viskas priklauso nuo to, kada pats pardavėjas būna namie. Vieni gali prekiauti dienos metu, kiti – vakare. Treti – ištisą parą.

Jeigu prekiaujama nuotaiką keliančiomis medžiagomis, tuomet gali būti, kad nematytų žmonių ir automobilių kieme pasirodys dažniau artėjant savaitgaliui ir švenčių dienomis. Tokius narkotikus vartojantys žmones juos dažnai įsigyja prieš planuojamus savaitgalio vakarėlius.

Perdavimas vyksta nepastebimai

Narkotikai ir pinigai gali būti perduodami skirtingais būdais. Vienas jų – rankos padavimo ir pasisveikinimo metu. Maža dozė puikiai telpa delne. Tokio perdavimo požymis yra tas, kad atėjęs klientas po pasisveikinimo sugniaužia kumštį arba ranką įsikiša į kišenę.

Pirkėjas gali užeiti pas pardavėją į butą. Kadangi niekas nemato, tokiu atveju viskas vyksta atvirai. Paprastai klientas išeina po kelių minučių. Pasitaiko atvejų, kai pirmam aukšte gyvenantis pardavėjas narkotikus paduoda iš savo balkono.

Gali būti, kad draudžiamas medžiagas platinantis kaimynas gali įsėsti į atvažiavusį automobilį ir ten perduoti narkotikus bei paimti pinigus. Šiuo atveju pagrindinis požymis lieka tas pats – visas veiksmas trunka iki kelių minučių.

Prekiauja ir nepilnamečiai, ir močiutės

Klaidinga manyti, kad narkotikų prekeivis yra tik plikai skustas, sportiniu kostiumu vilkintis ir automobiliu tamsintais langais važinėjantis jaunas vyras. Toks narkotikų prekeivių tipas pasitaiko
ne taip jau retai, tačiau tai toli gražu nėra vienintelis jų apibūdinimas.

Prekyba narkotikais

Narkotikais prekiauti gali patys įvairiausi žmonės. Vieniems gali trūkti pinigų maistui, kitiems – naujesnei mašinai ar mokslams. Tai gali būti ir ką tik iš įkalinimo įstaigos sugrįžęs ir tatuiruotėm
pasipuošęs jaunuolis, gyvenantis nuomojame bute, ir pas mamą gyvenantis gerai besimokantis penkiolikmetis.

Už narkotikų platinimą sulaikomi studentai, bedarbiai, statybininkai ir gerai apmokamuose darbuose plušantys žmonės. Neseniai už prekyba narkotikais Vilniuje buvo sulaikyta ir 80-metė senolė. Tad šiuo atveju požymių, kaip gali atrodyti narkotikų prekeivis, nėra. Juo gali būti bet kas. Tiesa, didžioji dauguma prekiautojų yra vyrai. Nors moterų kasmet sulaikoma už įvairių narkotikų platinimą, tačiau jos įprastai vengia veltis į šią nusikalstamą veiklą.

Klientai gali būti ir apšepę, ir su kostiumais

Kaip atrodo narkotikus perkantys žmonės priklauso nuo to, kokie narkotikai pardavinėjami. Jeigu prekiaujama leidžiamais į veną narkotikais, didžiausią dalį klientų sudarys žemesnio socialinio
sluoksnio žmonės. Paprastai jie būna apsirengę tamsiai, kartais su gobtuvais ant galvos. Ateina pėsti arba atvažiuoja su taksi. Dažniausiai jie nesišypso, beveik nerodo emocijų. Heroiną vartojančių žmonių veidas paprastai būna „sausas“ – liesas ir kaulėtas.

Jeigu prekiaujama kitomis narkotikų rūšimis – žole, amfetaminu, kokainu, LSD, ateinantys žmonės nebus išskirtiniai. Tai gali būti ir jauni paaugliai, ir darbininkai, ir verslininkai. Tiek vyrai,
tiek moterys. Šie žmonės gali puikiai pritapti prie aplinkos, būti malonūs, bendrauti ir juoktis.

Ką daryti, jeigu įtariate, kad vykdomas nusikaltimas

Aukščiau aprašyti požymiai nėra įrodymas, kad šalia jūsų vyksta prekyba narkotikais, tačiau į juos verta atkreipti dėmesį. Jeigu jums įtarimą kelią dažni ir trumpi nepažįstamų žmonių vizitai, pasistenkite įsidėmėti detales, kurios pareigūnams gali padėti išsiaiškinti nusikaltimą. Jiems neužtenka žinoti, reikia dar ir įrodyti. Todėl kuo daugiau informacijos jūs perduosite policijai, tuo lengviau jiems bus pašalinti prekybą iš jūsų kaimynystės.

Kokia informacija padės policijai greičiau išaiškinti nusikaltimą? Jeigu jau įtariate, kad šalia jūsų vyksta prekyba narkotikais, pabandykite išsiaiškinti, kada dažniausiai atvyksta klientai pirkti narkotikų, kiek ilgai jie užtrunka, kur sustoja, prie kur prieina, kokiais automobiliais atvažiuoja ir kitas detales.

Savo įtarimais su policija pasidalinti galite keliais būdais. Šia informaciją tiesiogiai perduoti vietiniam policijos komisariatui. Šiuo atveju viskas priklausys nuo ten dirbančių pareigūnų, bet į ją turėtų būti sureaguota. Antrasis būdas – visą informaciją pateikti internetu epolicija.lt. Trečiasis ir vienas iš patikimiausių – paskambinti skubios pagalbos telefonu 112 ir susakyti turimus įtarimus. Pasistenkite kalbėti aiškiai, be emocijų. Būkite pasiruošę šalia turimą informaciją – valstybinius numerius ar kitą informaciją. Gerbkite pagalbos tarnybų darbą ir klausykite jų nurodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)