Kaip lengvai pašalinti trešnių bei vyšnių kauliukus?

Turbūt kiekvienas, vasarą verdantis uogienę, turi savo receptų ir gaminimo paslapčių. Tačiau kaip kuo lengviau pašalinti uogų kauliukus, kad virtuvėje nereikėtų gaišti mažiausiai kelių valandų, atskirai pjaustant kiekvieną gardžią uogą? Genialumas slypi paprastume!

Bene pats paprasčiausiais ir lengviausias būdas – pašalinti kauliukus šiaudelio pagalba. Jums reikės tik plastikinio butelio siauru kakleliu, šiaudelio ir, žinoma, uogų. Pastatykite butelį ant lygaus pagrindo, dėkite uogą ant jo kaklelio ir ties uogos viduriu iš viršaus durkite šiaudeliu – kauliukas įkris tiesiai į butelį. Šiuo metodu ne tik lengvai pašalinsite kauliukus, bet ir neapsitaškysite uogų sultimis.

Šalinti kauliukus galima ir sąvaržėlės pagalba: tereikia paimti uogą, įdurti į jos vidurį atlenktą sąvaržėlę ir šiek tiek pasukioti, kad kauliukas lengvai išsitrauktų. Tuo pačiu principu pašalinti kauliukus iš vyšnių ar trešnių galima ir naudojant susuktąją žiogelio dalį.

Dar vienas patyrusių šeimininkių pamėgtas metodas – šalinti kauliukus pasitelkiant konditerinį švirkštą. Pastarąjį dėkite ant lygaus paviršiaus smailiuoju galu į viršų ir užmovę uogą lengvai ją spauskite, kol kauliukas išlys.

Uogomis mėgaukitės visus metus

Prinokusios vyšnios pasižymi baktericidinėmis, antianeminėmis, organizmą stiprinančiomis savybėmis, taip pat jos veikia kaip natūralūs antibiotikai, gerina žarnyno veiklą, virškinimą. Kaip ir kitose rūgščiose uogose, jose gausu už miego kokybę atsakingo melatonino, organizmui naudingų antioksidantų.

„Lietuviai itin mėgsta trešnes ir vyšnias – per sezoną nuperkama apie 500 tūkst. kilogramų trešnių ir 70 tūkst. kilogramų vyšnių. Uogos į Lietuvą paprastai atkeliauja iš šiltesnių kraštų: Ispanijos, Graikijos, Vengrijos, Turkijos, Lenkijos ar Bulgarijos, tad nokdamas įgauna daugiau saulės ir tampa dar saldesnės. Trešnėmis pradėjome prekiauti dar neįpusėjus gegužei, o liepos pradžioje parduotuves pasiekė ir vyšnios“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Nors dauguma vyšnias perka ne tik pasigardžiavimui šviežiomis uogomis, bet ir uogienių gaminimui, pastarosiomis piktnaudžiauti nereikėtų: jose netrūksta pridėtinio cukraus, neretai užgožiančio gerąsias uogienės savybes.

Iš vyšnių galima ne tik virti uogienes, bet ir spausti sultis, virti kompotus, gaminti sirupus, uogas džiovinti ar šaldyti. Pastarasis metodas pats naudingiausias, mat užšaldytos uogos išsaugo daugiausia naudingų medžiagų.

Atrinkite jau prinokusias uogas, nuplaukite po šaltu vandeniu, išimkite kauliukus, nuskabykite kotelius. Suberkite uogas į specialius šaldymo maišelius ar indus, įsitikinkite, kad jie sandariai uždaryti, ir įdėkite į šaldiklį. Tam, kad jas atšildyti būtų patogiau, trešnes ir vyšnias galite sušaldyti porcijomis. Vasarai iš šviežių trešnių ar vyšnių pasigaminkite gaivinančius ledukus: sumeskite uogas į formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite ledukus – jais vėliau pagardinsite naminį limonadą ar vandenį.

Kur panaudoti likusius vyšnių bei trešnių kauliukus?

Užsilikusių vyšnių bei trešnių kauliukų neskubėkite išmesti: juo taip pat galima panaudoti. Vienas lengviausių ir praktiškiausių būdų – pasigaminti itin skanų sirupą, kuriuo galėsite pagardinti kavą, arbatą ar kokteilius.

Vieną stiklinę kauliukų ir tiek pat cukraus užpilkite dviem stiklinėmis vandens ir kaitinkite iki užvirimo. Nukelkite puodą nuo kaitros, leiskite sirupui atvėsti ir perpilkite į sandarų indą su visais kauliukais – laikui bėgant sirupui jie suteiks dar daugiau skonio. Sirupą laikykite šaldytuve, stengdamiesi suvartoti per mėnesį laiko.

Iš vyšnių kauliukų galite pasigaminti gardų marinatą mėsai. Idealiai tiks antienos pagardinimui, taip pat ir šonkauliukų glazūravimui. Lygiomis dalimis puode sumaišykite vyšnių kauliukus, vandenį ir raudonąjį vyną. Pagardinkite norimais prieskoniais (puikiai tinka čiobreliai, bazilikai) ir užvirinkite. Kuomet marinatas atvės, perpilkite jį į sandarų indą ir laikykite šaldytuve ne ilgiau mėnesio.