Puiki terpė menininkams

Anot A. Jonykos, Kaišiadorių kraštas – ideali vieta menininkams. Apdovanotas įstabios gamtos ir geros lokacijos, jis meno atstovams gali pasiūlyti puikią vietą atokvėpiui.

„Žmogus gali gyventi sodyboje ar vietovėje, kuri nėra taip tankiai apgyvendinta. Jis gali leisti laiką vienas, semtis kūrybinio įkvėpimo. O tuo pačiu, jeigu norisi nuvykti į didesnį miestą, šalia yra Kaišiadorys, Žiežmariai, prie pat Kaunas ar Vilnius. Tad galima turėti izoliacijos nuo kitų nenutolstant nuo didžiųjų miestų. Nereikia net į Alpes važiuoti, norint surasti kūrybinį atokvėpį ar minčių“, – šypsosi jis.

O ir pasireikšti menininkams išties yra kur, nes jie gali dalyvauti įvairiose Kaišiadorių rajono savivaldybės iniciatyvose. Štai Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazijos sieną prieš kelerius metus menininkai papuošė Teofiliaus Matulionio freska.

„Menininkams čia paprasčiau nei Vilniuje ar Kaune. Kaišiadorių rajono savivaldybė planuoja kokį nors projektą, o jie gali sudalyvauti – konkurencija čia kur kas mažesnė. Mes turime ir keletą freskų – ne vien skirtų Teofiliui. Pavyzdžiui, pavyzdžiui, freska „Bučinys“. Pagal tematiką piešiame, bendraujame su vaikais, negalia turinčiais asmenimis. Prisideda ne tik menininkai, bet ir gyventojai, verslininkai“, – pasakoja A. Jonyka.

Kaišiadorys

Jis priduria, kad Kaišiadorių krašte jaučiama labai bendruomeniška ar net šeimyniška atmosfera – visi vieni kitus pažįsta, mielai imasi bendrų projektų ir juose noriai dalyvauja. Esą čia – tikrai nenuobodu, mat bendruomenė kartu leidžiasi net į nuotykius.

„Napoleonas, keliaudamas po Lietuvą, praėjo ir Žiežmarius. Ir tikrai žinome, kad čia paslėpė lobį. Todėl surengėme Napoleono lobių paiešką. Dažnai organizuojame nebylaus kino, kurį įgarsina žmonės, peržiūras. Jose visada dalyvauja bendruomenė. Turime ir kitokių pramogų – pavyzdžiui, spurgų šventę, kuri vyksta Žasliuose, ar kamerinių renginių“, – teigia kultūros centro darbuotojas.

Bendros veiklos ir bendravimas jungia Kaišiadorių apylinkėse gyvenančius žmones. Bendruomeniškumas čia puoselėjamas jau daugelį metų – anot A. Jonykos, to mokė ir Kaišiadorių kraštą mylėjęs Palaimintasis Teofilius Matulionis. Jis Kaišiadorių tikintiesiems paskyrė didelę dalį savo gyvenimo, rūpinosi bendruomeniškumu.

Aivaras Jonyka

„Tokie dvasiniai lyderiai žmonių širdyse, gyvenime palieka labai daug. Teofilius išmokė, kad gali pasiekti visko, ką esi užsibrėžęs, jei būsi teisingas, atviras. Tie žmonės, kurie jungia, ne skaldo bendruomenes, palieka pėdsaką“, – įsitikinęs pašnekovas.

A. Jonyka neslepia – demografinė situacija Kaišiadorių krašte panaši kaip ir visoje Lietuvoje: mažėja jaunimo, tuštėja gimnazijos. Tačiau jaunuoliai Kaišiadoryse aktyviai veikia organizacijose – yra įkūrę net keletą politinių ir visuomeninių. „Jaunųjų konservatorių lyga“, jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritas stalas“, „Žalieji velniai“ – tik keletas aktyviai veikiančių jaunuolių organizacijų pavyzdžių.

Tiesa, po mokyklos jaunimas dažniausiai „kelia sparnus“ ir keliauja studijuoti į Vilnių, Kauną ar užsienį. Vis tik pašnekovas džiaugiasi – po studijų jaunuoliai vis dažniau grįžta į gimtąjį kraštą.

„Turim operos solistę, kuri ruošiasi koncertui Žiežmarių bažnyčioje. Ji buvo išvykusi mokytis, o dabar grįžo. Tad prisideda menine raiška ir nepamiršta savojo krašto“, – džiaugiasi jis.

Aivaras Jonyka

O iš studijų ir kitų miestų ar svečių kraštų jie parsiveža ir naujų, originalių idėjų. „Turime Žiežmarių bendruomenę, su kuria susitinkame. Norime šiame mieste įkurti informacinių technologijų centrą, steigti darbo vietas, kurios nereikalauja konkrečios vietos – žmonės galės dirbti ir kaimiškose vietovėse. Atvykę ar sugrįžę žmonės kuria ir verslus“, – pasakoja A. Jonyka, kuris priduria, kad į Kaišiadorių kraštą plūsta ir jaunos šeimos – jas vilioja pigesnis nekilnojamas turtas, darželiai ir gamta.

Gyvenantiems kitur, tačiau norintiems pamatyti šį įdomų ir gamtos dosniai apdovanotą kraštą, A. Jonyka siūlo keletą vietų, į kurias verta nukeliauti.

„Turime daug įstabių religinių vietų – siūlyčiau aplankyti Žiežmarių, Žaslių bažnyčias, Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedra. Jos tikrai labai gražios ir išskirtinės“, – sako jis.

Kaišiadorys

Pašnekovas siūlo neaplenkti ir Kalvių Šv. Antano Paduviečio bažnyčios, kuri, nors ir mažytė, tačiau yra išskirtinio rotondinės stiliaus. Tokios apvalios formos bažnyčių Lietuvoje yra tik dvi. O štai Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedroje ilsisi Palaimintojo Teofiliaus Matulionio palaikai.

Nuo XVI a. daugiausiai žydų bendruomenės kūrėsi Žasliuose ir Žiežmariuose.Tad vertėtų nepraleisti progos aplankyti ir Žiežmarių sinagogą, kuri yra viena didžiausių išlikusių medinių sinagogų pasaulyje.