Nors viso pasaulio aktyvistai ir aplinkosaugininkai reguliariai rengia protestus prieš „Shein“, „AliExpress“ ir „Temu“, milijonai žmonių ir toliau naudojasi mažmeninės prekybos platformomis, garsėjančiomis nekokybiškų produktų pardavimu ir ilgais pristatymo terminais. Europos Komisija nėra patenkinta kiniškų produktų importu ir nutarė stoti į kovą su pigius gaminius siūlančiomis Kinijos platformomis, rašo portalas „My Impact“.

Europos Komisija ketina pakeisti importo mokestį

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių importuojami gaminiai apmuitinami tuo atveju, jeigu užsakymo suma viršija 150 eurų. Visgi Europos Komisija nori pakeisti reglamentą ir panaikinti apatinę muito taikymo ribą. Šis pakeitimas, kaip manoma, labiausiai pakoreguos importą iš Kinijos, įskaitant „Temu“, „AliExpress“ ir „Shein“ pateikiamus užsakymus. Europos Komisijos teigimu, 2023 metais Europos Sąjungą pasiekė 2,3 mlrd. prekių, kurių užsakymai neviršijo neapmuitinamos 150 eurų sumos.

„Komisija jau pernai pasiūlė panaikinti muito ribą, tačiau dabar ji sieks paspartinti įstatymo priėmimą, kad būtų užkirstas kelias pigaus importo antplūdžiui“, – leidiniui „Financial Times“ sakė anonimiškumą išsaugoti panoręs Europos Komisijos atstovas.

Ar naujas įstatymas paveiks ir kitas prekybos platformas?

Numatomi pakeitimai turės įtakos ne tik iš Azijos importuojamiems produktams, bet ir visiems kitiems užsakymams, siunčiamiems iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Jungtines Valstijas ir Afriką. Europos Komisija svarsto galimybę panaikinti visiems tokiems užsakymams taikomą minimalią muito ribą. Taigi, šis pakeitimas gali būti aktualus ir tokioms bendrovėms kaip „Amazon“, nors „Amazon“ užsakymai į Europos Sąjungą paprastai siunčiami per Europoje veikiančias bendroves.

Šiuo metu muitas sudaro nuo 3 iki 8 proc. užsakytų prekių vertės. Tačiau įsigaliojus naujam reglamentui Europos Komisija gali nustatyti kitą mokesčio dydį.