plastiko indeliuose patiekiami padažai ar į plastiką įpakuoti vienkartiniai įrankiai. Perteklinis plastiko naudojimas ne veltui verčia aplinkos apsaugai ir mūsų visų ateičiai neabejingus žmones nuogąstauti. Planetos likimas neramina ir Europos Sąjungą: blokas aktyviai stengiasi mažinti su plastiku susijusią taršą, rašo portalas „My impact“.

Kiek plastiko vidutiniškai išmeta vienas europietis?


Remiantis „Eurostat“ duomenimis, 2021 metais vienas Europos Sąjungos gyventojas vidutiniškai išmetė 190 kilogramų plastikinių pakuočių. Didžiąją dalį tokių atliekų sudaro maisto išsinešti bei kitokios plastiko pakuotės. Lenkijos „Zero Waste Assciation“ ekspertė Joanna Kadziolka per interviu TVN24 sakė, jog šiuo metu keliamas tikslas iki 2030 metų tokių plastiko atliekų kiekį sumažinti 5 proc., o iki 2040 metų – 15 proc. Svarbiausia užtikrinti, kad bet kokią pakuotę būtų galima perdirbti.

„WWF Poland“ atstovas Mikolajus Troczynski pabrėžia būtinybę prieš visiškai uždraudžiant plastiką pasirūpinti alternatyvomis. Eksperto teigimu, būtina užtikrinti galimybę plastiko pakuotes pakeisti aplinkai palankesniais pakaitalais – medžiu, popieriumi ir kitomis žaliavos. Pavyzdžiui, M. Troczynski siūlo iš plastiko pagamintą maistinę plėvelę sumuštiniams keisti natūraliu vašku impregnuotu medvilniniu audiniu.

Lietuvoje išmetamo plastiko kiekis mažinamas keliais būdais: pirmiausia, yra veikianti plastikinės perdirbamos taros užstato sistema. Taip pat pernai nustatyta, kad už plastikinį maišelį prekybos centruose žmonėms reikia susimokėti 1 ct mokestį. Tai, pasak prekybos centrų, sumažino plastikinių maišelių naudojimo mąstą.

Europos Sąjunga turi planą


Europos Sąjungos politikai išsikėlė labai ambicingą tikslą iki 2030 metų iš mūsų gyvenimo pašalinti visas mažiau nei 70 proc. perdirbamas atliekas. Tam, kad planą pavyktų įgyvendinti, būtina pasirūpinti, kad visos pakuotės būtų perdirbamos. Be to, Europos Sąjungos atstovai siūlo ir daugiau sprendimų, pavyzdžiui, restoranams taikyti depozito tvarką daugkartinėms pakuotėms. Tai reikštų, kad pirkėjas gali „pasiskolinti“ pakuotę, vėliau ją grąžinti ir atgauti užstatą. Panašios taisyklės jau sėkmingai taikomos muzikos festivaliuose, kur daugkartinį puodelį galima gauti tik palikus užstatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją