Ar žinome, koks klausimas gegužę spręsis referendume?


„Kaip suprantu, referendume turėsime balsuoti už arba prieš tam tikrus pakeitimus Konstitucijoje. Labai išsamiai ir daug apie tai, kas keistųsi, nežinau“, – pripažino jaunuolis, paklaustas, ką apie gegužę įvyksiančio referendumo svarbą mūsų šaliai žino jis.

„Kol kas plačiau apie tai nesidomėjau, tačiau žinau, kad referendumu bus sprendžiama dėl Lietuvos piliečių teisės į dvigubą pilietybę. Tikrai eisiu išreikšti savo balsą, tad apie visas detales dar pasidomėsiu daugiau“, – teigė kita pašnekovė.
Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

Kad informacijos apie nenumaldomai artėjantį referendumą gyventojai turėtų daugiau, į žmonėms kylančius klausimus atsako Vyriausybės komunikacijos departamento direktorius Marius Gurskas. Jis pastebėjo, kad Lietuva – viena iš nedaugelio Europos valstybių, kurios pilietybė prarandama paprasčiausiai įgijus kitos valstybės pasą.

„Tokią nuostatą dabar numato Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnis, kuris iš esmės ir įtvirtina draudimą, susiklosčius tam tikroms gyvenimo aplinkybėms ir priėmus kitos šalies pilietybę, išsaugoti gimimu įgytą Lietuvos pilietybę. Kasmet Lietuvos pilietybę praranda 1000 asmenų. Klausimas yra labai svarbus, galvojant apie mūsų šalies ateitį“, – tvirtino jis.

LR Vyriausybės komunikacijos departamento direktorius Marius Gurskas

Pasak M. Gursko, kalba, teritorija ir gyventojai yra pagrindiniai valstybės atributai, kurie sudaro valstybės struktūrą ir leidžia jai veikti bei užtikrinti savo gyventojų gerovę. Dėl šios priežasties, žmonių įsitraukimas ir savo balso išreiškimas referendume yra svarbi ir reikšminga pilietinė pareiga.

„Sprendžiamas klausimas yra svarbus valstybės ateičiai, nes nuo mūsų visų bendro sprendimo priklausys, kiek Lietuvos piliečių turėsime, kiek jų kurs mūsų valstybės gerovę“, – teigė Vyriausybės komunikacijos departamento direktorius.

Kaip atrodys balsavimo biuletenis?

Prieš įvykstant referendumui, gyventojams svarbu susipažinti ne tik su jo svarba, bet ir su pačia balsavimo tvarka. Deja, bent jau kol kas jaunuoliai teigė to nepadarę, tačiau tvirtino žinantys, kur ieškoti visos reikiamos informacijos.

„Suprantu, kad tai nėra žaidimas ar pramoga ir, kad nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, todėl apie tai, kaip atrodys balsavimo biuletenis, ką reikės žymėti siekiant vieno ar kito sprendimo, dar pasidomėsiu internete. Kol kas dar atidėlioju“, – neslėpė pašnekovas.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

„Nežinau, kaip tiksliai skamba visa klausimo formuluotė, bet žinau, kad turėsime pasirinkti vieną iš galimų variantų: „už“ arba „prieš“, tai yra ar pasisakome už įstatymo pakeitimą, ar ne“, – teigė mergina.

Ir, iš dalies, jaunuolė ji teisi – referendumo metu gyventojams teks pasirinkti vieną pusę, kurią jie palaikys savo balsu.

„Tiksli referendumu spręsti teikiamo klausimo formuluotė skamba taip: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką“. Bus siūloma šio įstatymo 12 straipsnyje atsisakyti sakinio „Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“, kuris šiuo metu neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę. Rinkėjai, pritariantys tokiai Konstitucijos pataisai, balsuoja biuletenyje pažymėdami laukelį TAIP, nepritariantys – NE“, – aiškino M. Gurskas.

Referendumas dėl pilietybės pilietybės išsaugojimo. Biuletenis

Pritarus LR Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimui, Lietuvos piliečiams būtų suteikiama galimybė išsaugoti gimimu įgytą Lietuvos pilietybė, jiems įgijus Lietuvai draugiškų valstybių pilietybę.

Tiesa, teisę išreikšti savo balsą referendume turi ir lietuviai, gyvenantys ar referendumo dieną būsiantys kitose pasaulio šalyse. M. Gurskas teigė tikintis, kad norinčiųjų balsuoti lietuvių bus vis daugiau ir daugiau, tad visi kartu galėsime spręsti šį svarbų klausimą.

„Lietuvos piliečiai, kurie gyvena užsienyje ar užsienyje lankysis referendumo metu, privalo užsiregistruoti www.rinkejopuslapis.lt. Savo balsą užsienyje gyvenantys galės atiduoti balsuodami paštu arba atvykdami į LR diplomatinę atstovybę“, – aiškino M. Gurskas.

Primename, kad visą aktualią informaciją apie referendumą ir jo tvarką galima rasti specialiame referendumo internetiniame puslapyje: www.referendumas2024.lt. Referendumas – tai vienintelė galimybė nagrinėti klausimą dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo asmenims, priėmusiems kitos valstybės pilietybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)