Švietime – milžiniškas pokytis

Šiemet edukologijos studijas Oksfordo universitete baigusi, viena iš inovatyvios matematikos platformos „Alfa Erdvė“ įkūrėjų Emilija Platūkytė „TEDxYouth“ prie konferencijos pranešėjų būrio prisijungė vedama noro pasidalinti apie švietime šiuo metu vyksiančią transformaciją:

„Švietimo sektorius labai sparčiai technologiškai tobulėja, tad be galo svarbu, jog atrastume laiko ir noro tuos pokyčius integruoti. Kitaip tariant, technologijų, ypač dirbtinio intelekto, potencialas švietime – milžiniškas. Kažkada žmonėms labai didelė naujiena buvo telefonas ar internetas, o dabar retas galime įsivaizduoti savo gyvenimus be jų. Tokio lygio pokytis šiuo metu vyksta ir švietime, tad tikiu, jog turime priimti technologines inovacijas ir bandyti maksimizuoti jų potencialą personalizuojant ugdymą“, – teigia ji.

Emilija Platūkytė

E. Platukytė džiaugiasi, kad konferencijoje turės progą pasidalinti savo įžvalgomis, asmenine patirtimi.

„Manau, kad ši konferencija svarbi, kadangi ji sujungia skirtingų sričių atstovus ir leidžia jiems pasidalinti savo mintimis. Tai šaunus būdas išgirsti, išklausyti ir diskutuoti temomis, kurios aktualios šių laikų jaunimui. Džiaugiuosi, kad tokios konferencijos vyksta ir vyliuosi, jog jų Lietuvoje vyks tik daugiau“, – sako E. Platūkytė.

Profesionali paraatletė kalbės visuomenei svarbia tema

Konferencijoje pranešimą taip pat skaitys pirmoji Lietuvos plaukikė Paralimpinėse žaidynėse, ką tik grįžusi iš Paryžiaus – Gabrielė Čepavičiūtė. Apie neįgaliuosius jau kalbama vis dažniau, tačiau vis dar daug ko nežinome apie šią visuomenės grupę. G. Čeponavičiūtė džiaugiasi, galėdama apie tai pasikalbėti su jaunimu:

„Ši konferencija svarbi savo suteikiama verte. Ypač, kai patį renginį organizuoja jaunimas. Turėsime puikių kalbėtojų, kiekviena(-as) su savo unikaliomis temomis ir perspektyvomis. Tai puiki galimybė sužinoti daugiau, ypatingai, kai renginio formatas gan smagus – daug kalbų, trunkančių iki 20 minučių. Manau, tai neišvargina klausytojo. Kalbant iš asmeninės pusės – aš savo kalboje labai tiksliai bandysiu paaiškinti būtent apie aplinką ir jos įtaką žmonėms su negalia. Kaip profesionaliai paraatletei man tai reiškia labai daug“, – pripažįsta ji.

Nepraleiskite progos susitikti su ypatingais pranešėjais

TED – viena iš populiariausių platformų pasaulyje, suteikianti galimybę pasisakyti ryškiausioms asmenybėms. Savo pranešimą „TED“ pasikalbėjimuose jau yra skaitęs pasaulyje puikiai žinomas modelis Ashley Graham, verslininkas, korporacijos „Microsoft“ įkūrėjas Bill Gates ir kiti, visiems puikiai žinomi žmonės.

Šiais metais oficialią TED licenciją gavusi Kauno jėzuitų gimnazijos (KJG) moksleivių komanda kviečia nepraleisti šio įkvepiančio renginio ir jau šį šeštadienį susitikti KTU Santakos slėnyje. Pagrindinis šių metų renginio tikslas: suteikti platformą jaunoms idėjoms, dažnai nepažįstamoms plačiajai visuomenės daliai, kurios įkvėptų ir padrąsintų jaunąją kartą veikti. Įkvėpimu konferencijai tapo žymaus amerikiečio rašytojo Richard Bach mintis, kuri yra ir viso renginio tema: „Tai, ką vikšras vadina pasaulio pabaiga, Mokytojas vadina drugeliu.“

Pokyčiai gali būti neplanuoti, stresą keliantys ar net apgaulingi, tačiau jie taip pat yra prisitaikymo ir evoliucijos dalis. Gebėjimas priimti ir dalintis skirtingomis perspektyvomis — tai įrankis suprasti ir spręsti pasaulines ar tiesiogiai kiekvieną mūsų liečiančias problemas.

„Aš asmeniniame gyvenime dažnai prieš priimant sprendimus savęs paklausiu: „O kodėl ne?“. Todėl tikrai raginu jaunimą (ir ne tik) paklausti savęs to paties. Jei turite noro, mielai prašom puikiai praleisti šeštadienio dieną!“, – skatina G. Čeponavičiūtė.