„TED“ – viena iš populiariausių platformų pasaulyje, suteikianti galimybę pasisakyti ryškiausioms asmenybėms. Savo pranešimą „TED“ pasikalbėjimuose jau yra skaitęs pasaulyje puikiai žinomas modelis Ashley Graham, verslininkas, korporacijos „Microsoft“ įkūrėjas Bill Gates ir kiti, visiems puikiai žinomi žmonės.

„Kadangi manome, kad Lietuvoje yra labai unikalių asmenybių iš įvairiausių sričių, kurių idėjos dar nebuvo išgirstos, norime jiems suteikti platformą savo šviesias mintis įgarsinti. Vieną darganotą sausio mėnesio dieną, KJG mokinių parlamento susitikime, jo prezidentė Ugnė nusprendė šią idėją prikelti, tad, sulaukusi komandos pritarimo, pradėjo dėlioti veiksmų planą, kuris ir lėmė tikrąjį „TEDxYouth@KJG“ renesansą, kadangi „TED“ oficialią licenciją gauname ne pirmąkart. Nuo 2015 m. konferencija vyko bene kasmet, o paskutinįkart licencija buvo gauta 2020 m. Deja, po Covid-19 pandemijos, ši tradicija nugulė į istorijos puslapius, todėl su komanda nusprendėme ją prikelti iš naujo, kadangi tai būdavo vienas ryškiausių renginių metuose Kauno (ir ne tik) jaunimą įkvepiantis VEIKTI. O mums, jauniesiems entuziastams, pabrėžti veržlaus jaunimo darbus ir kuriamą pokytį mūsų visuomenėje – be galo svarbu“ – pasakoja 19-metė Ugnė.

TEDxYouth@KJG

Licencija gavo be didelių sunkumų

Kadangi ši konferencija jaunųjų aktyvistų yra organizuojama jau ne pirmą kartą, užsidegimo ir tikėjimo, jog tai pavyks padaryti ir vėl, jiems tikrai netrūko. Tai padėjo oficialią „TED“ licenciją gauti be ilgų atrankos procesų ir užsitikrinti galimybę padovanoti Lietuvos jaunimui išskirtinį renginį.

„Pasitelkėme visą savo kūrybinę dvasią ir įkvėpimą, pildant paraišką „TED“ oficialiai licencijai gauti, todėl parašę itin išsamius atsakymus ir išdėstę savo motyvaciją bei planus, iš „TED“ atstovų sulaukėme tik papildomų klausimų (net interviu etapą praleidome). Manome, kad svarbiausias kriterijus, į kurį atsižvelgiama išduodant licencijas – tai užsidegimas ir vizija, kuria tiki visa komanda“, – teigia Ugnė.

Organizatorių komanda

Ragina nebijoti pokyčių

Pagrindinis šių metų renginio tikslas: suteikti platformą jaunoms idėjoms, dažnai nepažįstamoms plačiajai visuomenės daliai, kurios įkvėptų ir padrąsintų jaunąją kartą veikti. Įkvėpimu konferencijai tapo žymaus amerikiečio rašytojo Richard Bach mintis, kuri yra ir viso renginio tema: „Tai, ką vikšras vadina pasaulio pabaiga, Mokytojas vadina drugeliu.“

Pokyčiai gali būti neplanuoti, stresą keliantys ar net apgaulingi, tačiau jie taip pat yra prisitaikymo ir evoliucijos dalis. Gebėjimas priimti ir dalintis skirtingomis perspektyvomis — tai įrankis suprasti ir spręsti pasaulines ar tiesiogiai kiekvieną mūsų liečiančias problemas.

Renginyje taip pat galėsite stebėti meninius pasirodymus ir dalyvauti dirbtuvėse, kurios suteiks įžvalgų ir galimybių diskutuoti bei plėsti savo požiūrį į supantį pasaulį, jo problemas ir galimybes.

Konferencijoje pranešimus skaitys:

Dominykas Vaitiekūnas— aktorius, dainų autorius ir doktorantas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Dominykas Vaitiekūnas

Laura Kutkaitė — Lietuvos teatro režisierė. 2022 m. ji laimėjo „FAST FORWARD 2022“, Europos jaunųjų scenos režisierių festivalį Drezdene, taip pat 2023 m. dalyvavo „Theatertreffen International Forum“ Berlyne.

Laura Kutkaitė

Gabrielė Čepavičiūtė — pirmoji Lietuvos plaukikė Paralimpinėse žaidynėse, ką tik grįžusi iš Paryžiaus. Ji pabrėžia, jog pasaulį formuojame ne tik savo veiksmais, bet ir žodžiais bei žinutėmis, kurias perduodame aplinkiniams.

Gabrielė Čepavičiūtė

Gintarė Buinickaitė – tarptautinio lygio organizacijų lektorė, pranešėja, psichologė. Nors didžiąją dalį savo karjeros praleido dirbdama didelėse tarptautinėse organizacijose, tokiose kaip Western Union, AIG, Citco, dirbdama JAV ir padėdama šioms įmonėms įkurti paslaugų centrus Vilniuje, ji neslepia: „kai liepos pradžioje gavau kvietimą iš „TEDxYouth at KJG“ kalbėti jų renginyje rugsėjį, susigraudinau… Gerai, prisipažinsiu – apsiverkiau. Tai geros ašaros. Šis kvietimas pataikė į širdį“.

Psichologė apie socialinių tinklų poveikį: dabar yra madinga „būti su depresija“

Tai tik keletas talentingų pranešėjų, kuriuos išvysite rugsėjo 14d. KTU Santakos slėnyje vykstančioje konferencijoje. Daugiau informacijos galite rasti jų soc. tinklų Facebook ir Instagram paskyrose!