Žurnalistės Faustos Marijos Leščiauskaitės kalbintos Yasmin teigimu, tikslingiausia apie aseksualų žmogų kalbėti kaip apie asmenį, kuris nejaučia seksualinio potraukio jokiam kitam žmogui, nepriklausomai nuo lyties.

„Inicialuose LGBTQIA+ raidė „A“ reiškia seksualinę orientaciją, kuri nėra nukreipta į jokią lytį. Tie žmonės nėra heteroseksualūs, homoseksualūs ar biseksualūs“, – aiškino Yasmin.

Konferencijoje LOGIN apsilankęs modelis tikino, kad apie aseksualumą visuomenė kalba retai. Yasmin pabrėžė, kad kiek atviriau aseksualumo tema komunikuojama Jungtinėje Karalystėje ar Jungtinėse Valstijose, vis dėlto į švietimo sistemą šis terminas nėra įtrauktas. Anot modelio, aseksualumo terminas retai girdimas ir TV eteryje, apie tai mažai kalba ir LGBTQIA+ bendruomenė.

„Ieškant informacijos apie aseksualumą tenka susidurti su klaidingomis nuomonėmis ir įsitikinimais“, – kalbėjo Y. Benoit.

Moteris pasakojo ne kartą susidūrusi su užjaučiančiais aplinkinių žvilgsniais – pasak Yasmin, daugelis galvoja, kad aseksualus asmuo savo pasirinkimu save menkina, riboja arba dar nėra savęs atradęs. LOGIN konferencijoje ji atskleidė ir itin asmenišką informaciją apie save.

„Aš nesu turėjusi lytinių santykių, vis dėlto daugelis aseksualių žmonių jų yra turėję. Lytinių santykių neturėjimas visiškai nesusijęs su nevykusiu seksu. Jei aseksualumo kriterijus būtų prastas seksas, aseksualių žmonių būtų kur kas daugiau“, – šypsojosi modelis.

Yasmin teigimu, daugelis žmonių su aseksualiais žmonėmis bendrauja taip, kaip anksčiau kalbėdavo su homoseksualiais asmenimis. Vis dar vyrauja nuomonė, kad iš to išaugama, orientacija pakeičiama medicininiu būdu ar užsiimant seksu su tam tikros lyties asmenimis.

„Žmonės dažnai daro prielaidą, kad tau kažkas negerai fiziškai arba iš psichologinės pusės. Kita dažna klaidinga nuomonė – kad tai šalutinis poveikis, kilęs iš to, kad jūs tiesiog nemėgstate žmonių arba manote, kad esate per geras kitiems, – tikino modelis. – Patikėkite, jeigu kam nors pasakėte, kad esate aseksualus, reiškia esate gerai apie tai pagalvojęs, giliai save išnarstęs. Nepaisant to, aplinkiniai vis tiek randa paaiškinimų.“

Yasmin Benoit, Fausta Marija Leščiauskaitė

Seksualumo suvokimas dažnai interpretuojamas klaidingai

Pasak LOGIN viešnios, šiuo metu medijose itin daug seksualumo apraiškų. Jos teigimu, nėra blogai atvirai ir drąsiai kalbėti apie seksą. Kita vertus, anot jos, tokiu būdu tarsi sukuriamas spaudimas žmonėms, kad jie turėtų būti seksualiai aktyvesni.

„Statistiniai duomenys rodo, kad šiuolaikinis jaunimas mažiau lytiškai santykiauja nei ankstesnės kartos, o tai gali stebinti, atsižvelgiant į situaciją medijose. Manau, tai lemia tam tikri visuomenės pokyčiai. Tad tikrovė gerokai skiriasi nuo to, kas pateikiama“, – sakė Yasmin.

Reikšmingu aspektu, anot Yasmin, šiais laikais tampa neteisingos interpretacijos, susijusios su seksualumu. Ji teigė iki šiol sulaukianti klausimų dėl savo aprangos ar makiažo.

„Dirbdama darbą dažnai sulaukiu klausimų, kodėl naudoju makiažo priemones, darausi šukuosenas, dėviu sijonus ar aptemptus džinsus, jei nenoriu, kad vyrai manimi seksualiai domėtųsi. Manau, akivaizdu, kad žmonės renkasi tai, kas jiems patinka, o ne vedini seksualinių ketinimų“, – sakė ji.

Yasmin tikino mananti, kad vaikinas iš tiesų gali žiūrėti į merginą ir galvoti, kokia ji yra seksuali. Vis dėlto, anot jos, problematiška tampa tuomet, kai patrauklumas yra primetamas priverstinai, kai dėmesys tampa nemaloniu.

„Kai vaikinai pradeda rašyti komentarus arba žinutes socialiniuose tinkluose, vadindami mane nepagarbiai, tai tampa problema. Pavyzdžiui, augdama domėjausi alternatyviomis subkultūromis, esu didelė sunkiojo metalo gerbėja. Ten populiaru dėvėti korsetus, drabužius su tinkleliu – scenoje tai tiesiog įprasti šiai kultūrai drabužiai. Kai juos dėvėdavau aš, žmonės tuos rūbus įvardindavo kaip seksualius. Erzina – juk tai tik mados pasirinkimas, drabužiai nėra seksualumo išraiška iš esmės“, – teigė Yasmin.

Visuomenė nemoka atskirti romantinės ir seksualinės traukos

LOGIN viešnia tikino, kad aseksualai gali žiūrėti pornografinius filmus, skaityti erotines knygas arba mėgautis meno kūriniais, kuriuose dominuoja seksualinė tematika. Anot jos, šiais dalykais galima domėtis ir nepatiriant seksualinės traukos.

„Egzistuoja daug seksualumo aspektų, kurie nesusiję su seksualine trauka. Pavyzdžiui, pandemijos metu išaugo sekso žaislų pardavimai – žmonės suprato, kad gali pasiekti orgazmą nedalyvaujant kitam žmogui. Šį faktą aseksualūs žmonės žinojo jau seniai“, – sakė modelis.

Yasmin Benoit

Ji pabrėžė, kad visuomenė vis dar nemoka atskirti romantinės ir seksualinės traukos. Pasak Yasmin, žmonės mano, kad jei esi heteroseksualus, visomis prasmėmis traukia tik priešinga lytis. Vis dėlto tai nėra tiesa.

„Biseksualų bendruomenėje žmogus seksualinę trauką gali jausti vyrui, bet romantiškai jį gali dominti moterys. Kaip pavyzdį pateikčiau Fredį Merkurį – jis buvo biseksualus ir atvirai pasakojo, kad romantišką meilę jautė moterims, nors miegojo su vyrais. Taip pat yra aseksualių žmonių, kurie nepatiria seksualinės traukos, bet gali jausti romantišką potraukį vyrams ar moterims. Tiesa, yra nepatiriančių ir romantinės traukos. Iš tiesų, egzistuoja daugybė variantų, svarbiausia – suprasti skirtumus“, – įsitikinusi Y. Benoit.

Nėra turėjusi romantinių santykių

Pasiteiravus, ar kada aseksualė turėjo vaikiną, ji nusišypso ir atsako, kad taip buvo nutikę pradinėje mokykloje, vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad jis – gėjus. Anot Yasmin, jie buvo geri draugai, tačiau aplinkiniai spaudė bičiulius susitikinėti.

„Tai buvo vienintelė mano patirtis su pasimatymais – daugiau niekada tuo nesidomėjau. Pamenu, kai buvo maža, ėmiau pastebėti, kaip vaikai įsimyli vieni kitus, vaikšto į pasimatymus, mergaitės kovoja dėl berniukų ir atvirkščiai. Jau tada maniau, kad tam skiriama per daug pastangų – neturėjau tam laiko. Visada galvoja, kad jei romantiniai santykiai kada nors bus, tai bus, o jei ne – bus lygiai taip pat gera ir ramu“, – sakė Yasmin.

Būdama vos 11 metų modelis nusprendė lankyti mergaičių mokyklą – Yasmin tikėjosi, kad tokiu būdu išvengs dėmesio ir pastabų, kad kažkas su ja yra ne taip. Vis dėlto planas nepasiteisino – mergaitės ėmė pastebėti, kad ji nesidomi berniukais.

„Mano susidomėjimo berniukais stoka tapo labai akivaizdi. Žmonės ėmė klausinėti, kas su manimi negerai, ėmė įtarti, kad esu homoseksualė, klausė, gal aš sergu ar per lėtai vystausi. Tai privertė mane imtis savianalizės – informacijos ieškojau „Google“, tai ir atvedė mane prie termino „aseksualumas“. Tiesa, ne iškart ryžausi jį vartoti – nebuvau tuo tikra, abejojau, ar kažkas manimi patikės. Apie tai nekalbėjau iki 2017-ųjų. Kol mokiausi koledže, universitete bei magistrantūros studijose, laikiau tai paslaptyje“, – atviravo Y. Benoit.

Yasmin Benoit

Pasak modelio, ilgainiui girdimi komentarai apie lėtą vystymąsi ar atsilikimą skatino ją įrodyti, kad visi klysta.

„Neturėjau kito pasirinkimo, kaip tik siekti kuo daugiau. Įgijau kelis diplomus, gavau stipendijas, turiu pasiekimų akademinėje srityje“, – kalbėjo Yasmin.

Y. Benoit yra britų modelis, daugybę apdovanojimų pelniusi aseksualų aktyvistė, rašytoja, pranešėja, žiniasklaidos konsultantė ir tyrinėtoja. 2017 m. viešai pasirodžiusi ji greitai tapo pagrindiniu aseksualių žmonių bendruomenės balsu ir pradėjo judėjimą #ThisIsWhatAsexualLooksLike, siekdama įvairaus aseksualumo matomumo ir atstovavimo bei įsteigė Tarptautinę aseksualumo dieną, kuri minima balandžio 6-ąją. MTV, Sky News, Vogue, BBC ir kiti dienraščiai ir portalai kalbėjo apie merginos pasirinkimus bei kampaniją.