Žala aplinkai

Kaip ir nesenstantis maudymosi kostiumėlių stilius, jų daroma žala aplinkai taip pat išlieka. Problema susijusi su plastiku. Maudymosi kostiumėliai turi išsitempti, atgauti formą ir greitai džiūti. Todėl sintetiniai pluoštai, tokie kaip nailonas, poliesteris ir elastanas, kurie gaunami iš iškastinio kuro, yra plačiausiai naudojamos medžiagos tiek dėl eksploatacinių savybių, tiek dėl mažos kainos. Tačiau dėl sintetinių gaminių skalbimo vandenynų dugne kasmet susikaupia daugiau kaip pusė milijono tonų mikroplastiko. O prastos kokybės bikiniai ilgai neišsilaiko, nes pigus, greitos mados verslo modelis skatina daugkartinį jų vartojimą kaskart vykstant atostogauti. Maudymosi kostiumėlius vis dar labai sunku perdirbti, todėl nereikalingi maudymosi kostiumėliai prisideda prie 100 mlrd. pasaulyje pagamintų drabužių, iš kurių 65 proc. per 12 mėnesių atsiduria sąvartynuose.

Nanoplastikas, mikroplastikas ir kitos smulkios plastiko dalelės

Taip buvo ne visada. Iki XX a. ketvirtojo dešimtmečio visi maudymosi kostiumėliai JAV ir Europoje buvo gaminami iš natūralaus pluošto, ypač vilnos.

Tačiau kai kurie maudymosi kostiumėlių prekių ženklai ir gamintojai jau diegia naujoves ir ima naudoti tvaresnes, aplinkai draugiškesnes medžiagas. Vienas iš tokių audinių yra Econyl, gaminamas iš sintetinių atliekų, pavyzdžiui, išmestų žvejybinių tinklų, kurios vėliau perdirbamos ir regeneruojamos į naują nailono pluoštą.

Bikiniai

„Econyl“ nėra tobulas sprendimas – skalbiant vis tiek išsiskiria mikropluoštai, tačiau yra būdų, kaip sumažinti išsiskyrimą. Geriausias būdas prižiūrėti maudymosi kostiumėlius – švelnus skalbimas rankomis, kuris sumažina mikropluoštų išsiskyrimą. Atsižvelgiant į tai, kad dauguma maudymosi kostiumėlių dėvimi neilgai, juos reikia mažiau skalbti skalbimo mašinoje. Tačiau kai reikia, padeda skalbimo mašinos skalbimo maišelis arba filtras.

Vis dažniau renkamasi dėvėtus maudymosi kostiumus

Maudymosi kostiumėliai jau įsilieja į dėvėtų drabužių pasaulį, o jų pirkimas iš antrų rankų – daug tvaresnis sprendimas, nei įsigyti naują gaminį.

Daugeliui žmonių pagrindinė problema perkant dėvėtus maudymosi kostiumėlius, suprantama, yra švara. Dėvėtų drabužių parduotuves mėgsta tvarumo šalininkė Jemma Finch, kuri paskutinį kartą maudymosi kostiumėlius įsigijo prieš metus iš vintažinių drabužių parduotuvės.

„Dažnai galima rasti aukštos kokybės, mažai dėvėtų drabužių už nedidelę kainą. Be to, daugelis dėvėtų drabužių parduotuvių, prieš parduodamos daiktus, juos kruopščiai išvalo ir dezinfekuoja, todėl galite būti tikri dėl jų švaros“, – sako ji.

Tekstilės sąvartynas

Kol kas galimybių įsigyti geresnių maudymosi kostiumėlių tikrai daugėja. Galbūt savo pasirinkimais, kuriuos darome šiandien, vartotojai prisidės prie sėkmingesnės planetos ateities!