Idealiame pasaulyje kiekvienam žmogui turėtų būti garantuota teisė į unikalumą, galimybė būti tokiu, kokiu jaučiasi, be kritiškų žvilgsnių, komentarų ar netgi smurto baimės. Deja, mūsų pasaulis toli gražu ne tobulas, o kai kuriems visuomenės sluoksniams ypač būdingas nepakantumas. Ryžtas gyventi ne pagal normas daug ką lig šiolei piktina. Nors, kaip rodo tyrimai, požiūris į LGBT bendruomenę palaipsniui keičiasi, būtina siekti, kad tolerancijos daugėtų.

Vis daugiau rumunų pritaria tos pačios paties lyties asmenų santykiams

Remiantis neseniai organizacijos „Cult Research“ atlikta apklausa, net 70 proc. rumunų mano, kad įstatymas turi ginti visas šeimas, taip pat ir tas, kurias sukuria tos pačios lyties asmenys. 56 proc. apklaustų rumunų pritaria LGBT priklausančių asmenų santuokai arba kitokiam jų santykių įteisinimui. Palyginti su 2021 metų statistika, taip manančiųjų grupė padidėjo 13 proc., taigi, yra pagrindo tikėtis, kad ateity situacija tiktai gerės.

69 proc. respondentų kritiškai vertina tai, kad LGBT priklausantys asmenys negali tapti savo partnerių turto paveldėtojais. Šiek tiek mažiau, t. y. 67 proc., apklaustųjų nepritaria draudimui gauti informacijos apie partnerio sveikatos būklę. Vaikus auginančių respondentų buvo pasiteirauta, ar jie už, kad vaikai galėtų susituokti, jei paaiškėtų, kad jie priklauso LGBT bendruomenei. 55 proc. tėvų pripažino, kad tokia galimybė turėtų egzistuoti.

Rumunijoje LGBT tampa labiau pastebima

2021 metais tik 19 proc. apklausoje dalyvavusių rumunų nurodė pažįstantys LGBT bendruomenei priklausančių asmenų. Dabar taip teigiančiųjų dalis išaugo iki 29 proc. Be to, kur kas daugiau rumunų – net 57 proc. – mano, kad LGBT priklausančius tėvus turėtų saugoti įstatymai.

Lenkai demonstruoja daugiau tolerancijos negu rumunai

2023 metais bendrovės IPSOS atlikta apklausa parodė, kad požiūris į LGBT bendruomenę per pastarąjį dešimtmetį tapo gerokai palankesnis. Vienas iš trijų lenkų šiuo metu pritaria tos pačios lyties asmenų santuokoms arba kitokiam partnerystės įteisinimui: 32 proc. pasisako už santuoką, o 65 proc. – už kitokią teisinės sąjungos formą. 64 proc. apklaustųjų pasisako už teisines priemones, užkertančias kelią translyčius asmenų diskriminacijai tiek asmeninio, tiek profesinio gyvenimo plotmėje.

Apklausa atskleidė, kad 35 proc. lenkų pažįsta LGBT bendruomenei priklausančių žmonių. Vis dėlto įsivaikinimo klausimą lenkai tebelaiko ginčytinu: 54 proc. nemano, kad tos pačio lyties asmenims turėtų būti leista įsivaikinti vaikų, ir tiktai 33 proc. pritaria šiai idėjai.