Verslininkas M. Šatkauskas – vienas iš vos 7 mūsų tautiečių, kuriems pavyko sėkmingai pasiekti aukščiausią pasaulio viršukalnę. Nors ši kelionė jau skamba visiškai neįtikėtinai, tačiau vyras slapčia svajojo įgyvendinti dar vieną tikslą. Apie jį prasitaręs savo artimiesiems, jis sulaukė tikrai ne padrąsinančių žvilgsnių:

„Atvykau į Nepalą su dviguba svajone: garsiai dalinausi, kad kopsiu į Everestą, bet siauriame rate užsimindavau, kad gal bandysiu iš karto po Everesto, jei viskas gerai, nenusileidęs žemyn į bazinę stovyklą, kopti ir į šalia esančią ketvirtą pasaulio viršūnę – Lhotse (8516 m). Mačiau tuos žvilgsnius po šios idėjos, todėl ir dalinausi siaurame rate“, – prisimena M. Šatkauskas.

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą

Iš Alytaus kilęs vyras pripažįsta, kad visa tai tikrai skambėjo beprotiškai, tačiau savo dvigubą svajonę jam pavyko įgyvendinti su kaupu. Everesto viršūnę M. Šatkauskas pasiekė ankstyvu metu, tad turėjo galimybę ne tik akimirką išvysti, kaip pasaulis atrodo nuo aukščiausio taško, bet ir ne trumpą laiką pasimėgauti ilgą laiką svajonėse buvusiu vaizdu:

„2024.05.21 20:50 pajudėjome iš 4 stovyklos ir po beveik 8 valandų kopimo 2024.05.22 4:45 man pavyko – pasiekiau Everesto viršūnę.Oras buvo nuostabus, saulė tik buvo pradėjusi kilti, buvome vieni pirmųjų viršuje, tad turėjau galimybę pasimėgauti ir praleidau ten daugiau kaip 30 minučių“, – džiaugiasi jis.

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą

Papasakojo, koks jausmas užplūdo iškart pasiekus viršūnę

Visiems kyla natūralus klausimas: tai kaip gi atrodo pasaulis iš ten, kur užkopti pavyksta tik nedaugeliui? M. Šatkauskas pripažįsta, kad jausmas stovėti Everesto vršūnėje nepalyginamas su niekuo kitu:

„Vaizdai nuo pasaulio stogo – atimantys žadą. Pati mintis, kad esi ant aukščiausio žemės taško, viskam suteikia dar daugiau reikšmės“, – sako alytiškis.

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą
Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą


Įsirašė į Lietuvos istoriją

Nors viena svajonė jau buvo išpildyta, ekstremalių pokyčių mėgėjui to nepakako – jis nusprendė kopti į ketvirtąją pasaulio viršūnę Lhotse, ant kurios Lietuvos vėliava dar niekada nebuvo iškelta!

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą

„Grįžome apie 9:00 į 4 stovyklą. Ilsėjomės iki vėlyvo vakaro ir apie 24:00 pradėjome leistis į Lhotse 4 stovyklą (~7750 m). Iš jos link viršūnės ir mano 100% svajonės įgyvendinimo pradėjome kopti apie 2:00. Šiek tiek daugiau nei 24h po Everesto, 2024.05.23 07:20 pirmą kartą Lietuvos trispalvė suplėvesavo ir ant 4-os pasaulio viršūnės. Man pavyko. Svajonę įkopti į Everestą iki savo 40-ojo gimtadienio įgyvendinau su kaupu“, – netikėtinais įspūdžiais dalijasi jis.

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą

Kelionės metu užklupo liga

M. Šatkauskas pripažįsta, jog vienas ypatingas žmogus buvo tas, be kurio visa tai galėjo ir likti tik mintyse, kadangi kelionės metu vyrą užklupo netikėta liga:

„Didžiausią padėką siunčiu savo mamai. Tuo metu, kai sirgau ir jau atrodė, kad mano ekspedicija baigta, jos rūpestis manimi gydė didesniu nei 5000 km atstumu“, – nuoširdžiai pasakoja jis.

Mindaugo Šatkausko kelionė į Everestą

Visą įrašą galite pamatyti čia:

Primename, kad iškart po žinios, jog M. Šatkauskas pasiekė aukščiausią viršūnę, pirmaisiais įspūdžiais pasidalijo jo brolis Karolis Šatkauskas.

„Visą naktį stebėjau kopimą, 3 valandą nakties Brolis parašė: „Linkėjimai nuo Everesto viršūnės! Myliu Jus visus“. Jausmas buvo nerealus ir truputį palengvėjo, kad sunkiausia dalis įveikta! Jaučiame didelį pasididžiavimą Brolio pasiekimais“, – užplūdusiomis emocijomis dalijosi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją