Gyvename tokiais laikais, kai praktiškai viskas tampa įmanoma. Gripas seniai nebėra mirties nuosprendis, o ŽIV nereiškia, kad teks mirti lėtoje agonijoje. Su mokslo ir technologijų pasiekimais nebereikia laukti kelių dešimtmečių, kol bus sukurta vakcina. Šiuo metu mokslininkai kuria šiuolaikinius vaistus nuo depresijos, į kurių sudėtį įeina tam tikros rupūžių rūšies nuodai, rašo portalas „My Impact“.

Kaip rašoma „unicef.pl“, depresija – vienas dažniausių psichikos sutrikimų, be to, labai dažnai lydima nerimo. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, depresija serga keli procentai viso pasaulio suaugusiųjų, šis sutrikimas – vienas iš pagrindinių nedarbingumo priežasčių.

Rupūžių nuodai – vaistas nuo depresijos?

JAV nacionalinė medicinos biblioteka ir žurnalas „Nature“ paskelbė naują tyrimą apie galimą depresijos gydymo būdą. Tyrimo duomenimis, yra tikimybė, jog Kolorado upės rupūžių nuodai ateityje gali tapti vaistu nuo depresijos. Kaip skelbia geekweek.interia.pl, mokslininkai ištyrė rupūžių (lot. Incilius alvarius) nuodų psichodelinio komponento struktūras ir išbandė jų modifikuoto varianto poveikį pelėms.

„Mus sudomino pranešimai apie stiprias, unikalias, gyvenimą keičiančias patirtis, siejamas su [rupūžių nuodų] naudojimu ritualiniams ar eksperimentiniams, klinikiniams tikslams, taigi ėmėme galvoti apie jų gydomąjį potencialą“, – žiniasklaidai teigė tyrimo vadovas neurofarmokologas Davidas Lankri.

Jau šių metų birželį JAV Maisto ir vaistų administracijos ekspertai įvertins trečiojo etapo duomenis apie psichoterapiją turintiems potrauminio streso sutrikimą, pasitelkiant MDMA (amfetamino darinys, angl. ecstasy). Teigiamas sprendimas atvers kelią vaisto patvirtinimui.

Įdomu tai, kad mokslininkai nežino, kokiu būdu rupūžių nuodai gydo depresiją, tačiau džiaugiasi, kad metodas veiksmingas.