Klimato katastrofos vyksta tiesiog mums prieš akis. Nevaldomi gaisrai Graikijoje ir Australijoje, potvyniai Vokietijoje ir Austrijoje, taip pat visus rekordus viršijančios temperatūros tėra tik keli tokių katastrofų pavyzdžiai. Atsižvelgdami į susidariusią situaciją, daugelis žmonių įsiklauso į mokslininkų bei aktyvistų įspėjimus ir pasistengia gyventi taip, kad kuo mažiau kenktų aplinkai.

Vienas iš būdų sumažinti taršą – rinktis popierinius, o ne plastikinius šiaudelius. Vis dėlto paaiškėjo, kad net popieriniai arba bambukiniai šiaudeliai nėra visiškai saugūs. Belgijos Antverpeno universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad kai kuriuose ekologiškais laikomuose šiaudeliuose yra potencialiai kenksmingų cheminių medžiagų, rašoma portale „My Impact“.

Popieriniai šiaudeliai gali kelti grėsmę žmonėms ir aplinkai

Sausio 8 d. paskelbta Belgijos Antverpeno universitete dirbančių specialistų parengta ataskaita privertė sunerimti dėl kai kurių iš augalinės kilmės žaliavų pagamintų ir aplinkai neva nekenkiančių gaminių, kuriuos siūloma rinktis kaip alternatyvą plastikinėms jų versijoms. Mokslininkai nustatė, kad ir juose yra PFAS (perfluoralkilintos ir polifluoralkilintos medžiagos) teršalų. PFAS priskiriama daugiau nei 4 tūkst. sintetinių cheminių medžiagų, naudojamų gaminant kuo įvairiausius gaminius (įskaitant nepridegančias keptuves ir maisto išsinešti pakuotes) ir vertinamų dėl hodrofobiškumo bei riebalams artimų savybių.

Bambukiniai šiaudeliai

Mokslininkai ištyrė 39 skirtingų rūšių šiaudelius, tarp kurių buvo plastikinių, bambukinių, popierinių, stiklinių ir nerūdijančiojo plieno. Kaip paaiškėjo, beveik visuose (išskyrus pagamintus iš nerūdijančiojo plieno) iš jų yra žmogaus sveikatai ir aplinkai pavojingų cheminių medžiagų.

Dažniausiai šiaudelių sudėtyje pasitaikanti pavojinga medžiaga – tai perfluoroktano rūgštis. Neprošal paminėti, kad gaminti šios rūšies plastiką Europos Sąjungoje yra uždrausta nuo 2020 m. Deja, perfluoroktano rūgšties vis dar aptinkama senuose arba iš perdirbtų žaliavų pagamintuose gaminiuose.

Ar popieriniai šiaudeliai pavojingi?

Remiantis svetainėje ekologia.pl pateikta informacija, šiaudeliai, pro kuriuos geriami gėrimai, kelia tam tikrą susidūrimo su PFAS priskiriamomis kenksmingomis medžiagomis riziką. Nors tam, kad kenksmingų medžiagų poveikis taptų apčiuopiamas, turi įvykti sąlytis su neįtikėtinu skaičiumi šiaudelių, rizika vis viena egzistuoja. Net ir nedidelis PFAS kiekis didina organizmui tenkančią cheminių medžiagų dozę, sako aplinkosaugininkas Thimo Groffenas iš Antverpeno universiteto.

Specialistai perspėja, kad net po šiaudelių perdirbimo pavojingos medžiagos gali patekti į naujus gaminius. Negana to, tokiems šiaudeliams atsidūrus sąvartyne, taip pat tuo atveju, jei jie būtų sudeginti, juose esantys chemikalai gali pasklisti ir kelti rimtą pavojų aplinkai bei gyvūnams.

Kad nekiltų jokios rizikos, Th. Groffenas rekomenduoja naudoti iš nerūdijančiojo plieno pagamintus šiaudelius arba apskritai jų atsisakyti – tada galėsime būti visiškai tikri, kad į organizmą nepatenka net minimalus kiekis toksinų.

Primename, kad nuo 2021 metų liepos pradžios Lietuvoje įsigaliojo draudimas prekiauti vienkartiniais plastiko gaminiais, tokiais kaip plastikiniai šiaudeliai, stalo įrankiai, lėkštės, kosmetiniai krapštukai ir kt. Ateityje laukia dar daugiau pokyčių, kuriuos lemia Vienkartinio plastiko mažinimo direktyva. Pavyzdžiui, Europos Sąjungos narės yra sutarusios, kad ne vėliau kaip 2025 m. plastikinius butelius sudarytų bent 25 proc. perdirbto plastiko, o 2030 m. – 30 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją