Z kartos atstovai neretai pavadinami menkinamąją reikšmę turinčiu apibūdinimu – snaigių karta. Kita vertus, jauniems žmonėms būdingas didesnis jautrumas dažnai laikomas pozityviu bruožu, rašo portalas „My Impact“.

Gyvename informacijos amžiuje, kai žaibo greičiu plinta negatyvios žinios. Skandalai, aplinkosaugos problemos, smurtas, neapykanta – tik keli pavyzdžiai. O teigiamos, pozityvios naujienos, regis, neatsveria negatyvumo. Dėl negatyvumo fono žmonės patiria psichinės sveikatos sutrikimų, todėl tenka ieškoti terapijos ir mokėti pinigus.

Kad psichoterapija būtų efektyvi, rekomenduojama tam tikrą laikotarpį lankytis pas psichoterapeutą reguliariai – kartą per savaitę. Ekspertai pastebi, kad jaunesnių kartų atstovai labiau linkę kreiptis į psichoterapeutą, ši mintis jiems neatrodo gėdinga. Na o nauja pakraipa, kurios angliškas pavadinimas „hopecore“ (angl. hope reiškia „viltis“, o core – „šerdis“), siekiama padėti žmonėms įveikti ateities baimę, skatinant pozityvumą, optimizmą, ypač jaunų žmonių tarpe.

„Hopecre: viltis Z kartai“

„Gallup Institut“ tyrimo duomenimis, jauni žmonės, ypač laikomi Z karta Vakaruose, yra mažiausiai gyvenimu patenkinta visuomenės grupė. Tokia nuostata didele dalimi nulemta negatyvios informacijos srauto, dėl kurio Z kartos atstovai patiria sunkių emocijų ir išgyvena psichinį nuovargį.

Vienas iš galimų problemos sprendimų – vadinamasis „hopecore“ požiūris į gyvenimą, kuris gali padėti pasiekti balansą.

Vis daugiau jaunų žmonių stengiasi puoselėti tokį požiūrį į gyvenimą, kai pirmenybė teikiama pozityvumui, kuriami ir puoselėjami geri santykiai su mylimais žmonėmis ir artimaisiais, rūpinamasi sveikata, randama laiko pabūti lauke, puoselėjamas ryšys su gamta, branginami prisiminimai ir stengiamasi gyventi dabartyje.

Z kartos atstovai kovoja su nerimu. Jauni žmonės nenori būti pasyvūs

„Hopecore“ požiūrį vengrų ir amerikiečių kilmės mokslininkas, antropologas George Gerbneris vadina maištu prieš baimės kultūrą. Baimės kultūra vadinamas mus supantis ir kasdienį gyvenimą persmelkiantis negatyvumas.

Z karta aktyviai priešinasi baimės kultūrai, teikdama prioritetą psichinei sveikatai, siekdama darbo ir asmeninio gyvenimo balanso ir mokydamasi jausti dėkingumą net už mažiausius džiaugsmus gyvenime.