Kasmet naminių gyvūnų savininkams tenka spręsti svarbų klausimą – kaip apsaugoti savo augintinius nuo erkių ir jų keliamų pavojų. Erkės gali pernešti daugybę ligų: babeziozę, Laimo ligą, erkinį encefalitą, Ku karštligę (angl. Q fever), tuliaremiją, bartoneliozę, erlichiozę ir riketsiozę, rašo portalas „My Impact“.

Gamintojai siūlo įvairių gyvūnus nuo erkių saugančių lašiukų, tablečių ir antkaklių, vis dėlto šiais metais erkių platinamų ligų problema tapo gerokai sudėtingesnė, nes Europoje pirmą kartą pastebėta erkių rūšis, kuri anksčiau buvo aptinkama tik Azijoje ir Afrikoje.

Pasaulinis atšilimas turi įtakos ir erkėms

Tyrėjai Vokietijoje ir Čekijoje aptiko Hyalomma genties erkių, kurios anksčiau gyveno Afrikoje ir Azijoje. Šios rūšies erkės mėgsta sausą, karštą klimatą ir dar visai neseniai dažniausiai buvo aptinkamos stepėse ir savanose. Deja, dėl klimato kaitos ir visuotinio atšilimo Europos klimatas tapo joms tinkamas. Į Europą jos patenka su migruojančiais paukščiais ir gyvais gyvūnais.

Hyalomma genties erkės – dvigubai didesnės už miškines erkes. Labiausiai Europoje paplitusi Hyalomma marginatum erkė, įsisiurbusi į auką, gali išdidėti iki 2 cm. Šių erkių išskirtinis požymis – dryžuotos kojos.

Naujos Europoje aptinkamos erkių rūšys – be galo pavojingos

Hyalomma rūšies erkės platina mirtinai pavojingą virusinę infekciją – Krymo–Kongo hemoraginę karštligę. Mirštamumas nuo šios ligos yra nuo 10 iki 60 proc., šiuo metu nėra jokio veiksmingo vaisto nuo minėtos ligos. Negana to, erkės perneša parazitus.

Hyalomma erkės yra gerokai pavojingesnės dėl savo aktyvumo. Priešingai nei kitų rūšių erkės, jos nelaukia aukos pasyviai. Pastebėjusios potencialų šeimininką, jos ima sparčiai juda jo link ir vos per 10 minučių gali įveikti iki 100 metrų atstumą.

Šiuo metu renkami duomenys apie Hyalomma genties erkių paplitimą Lenkijoje, tyrimą atlieka Varšuvos universitetas. Visų, kurie pamatė ir sugavo įtartiną voragyvį, prašoma atgabenti jį specialiems stebėseną vykdantiems darbuotojams.