Nepraleidžia nei vienų rinkimų

Vilniuje šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Greta nedvejodama sako, kad balsavimas rinkimuose jai – labai svarbus. Nuo pat pilnametystės mergina nepraleidžia nei vienų rinkimų.

„Džiaugiuosi, kad gyvename demokratinėje valstybėje, kur piliečiai gali išreikšti nuomonę svarbiais klausimais, bei išsirinkti valdžios atstovus. Mano nuomone, šiais laikais ypač svarbu vertinti demokratiškų rinkimų svarbą, kai visai šalia yra šalys, kurių piliečiai neturi šios galimybės“ , – teigia ji.

Nors dažnai galima girdėti įvairių gyventojų nuomonių, jog vienas balsas nieko nelemia, tačiau Greta su tuo nesutinka ir mano, kad dėl to neturėtų kilti jokių dvejonių: „net jei neišrenkamas mano kandidatas ar klausimas (referendumo atveju), mano nuomonė vis tiek atsispindi. Juk kiekvienas turime nuomonę apie valstybei svarbius klausimus ir kiekvienas kandidatas nešą vieną ar kitą nuomonę, o susumavus rezultatus aiškiai matosi, kokia yra piliečių pozicija tais klausimais.“

Balsadėžė

Kartu su tėvais prie balsadėžių keliavo nuo mažumės

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, praėjusiais, 2019m. vykusiuose LR Prezidento rinkimuose ir referendumuose, buvo pasiektas džiuginantis rekordas: pirmą kartą Lietuvoje balsavo net 46% jaunų žmonių. Visgi, skaičiai vis dar nedžiugina, o jaunimo įsitraukimas į svarbius valstybės politkos reikalus vis dar yra gana vangus. Vilnietė mano, kad tam įtaką daro sprendimai, priimami tėvų ir mokytojų, kai vaiko suvokimas į pasaulį dar tik formuojasi.

„Manau, kad dauguma jaunų žmonių nesidomi politika ir rinkimų komunikacija dažnai jų nepasiekia, švietimo sistemoje taip pat neakcentuojama rinkimų svarba. Daug įtakos turi ir šeimoje matomi pavyzdžiai“, – pripažįsta ji.

Mergina pasakoja, jog dar būdama maža mergaite, visada eidavo „balsuoti“ su savo tėvais, kurie leisdavo įmesti balsavimo biuletenį į balsadėžę. Nors gali atrodyti, kad tai yra niekuo neypatingas veiksmas, tačiau jis įsiminė ilgam bei suformavo ilgalaikę šio veiksmo svarbą.

„Atsimenu save vaiką ir kaip aš laukiau to momento, kada galėsiu eiti balsuoti pati, tėvai taip pat dalyvavo visuose rinkimuose, tad taip ir susiformavo tas rinkimų svarbos jausmas“, – džiugiai prisimena Greta.

Trūko informacijos apie referendumą

Viešojoje erdvėje iki šiol aktyviai diskutuojama apie tai, jog labai trūksta informacijos apie kartu su LR Prezidento rinkimais vykstantį referendumą bei sudėtingą jo formuluotę. Referendumo metu LR piliečiai galės nuspręsti, ar pritaria leisti Lietuvos piliečiams išsaugoti Lietuvos pilietybę, jei jie gautų kitos valstybės pilietybę. Visgi Greta pripažįsta, kad ją pasiekė tik labai nedidelė informacijos apie šį svarbų klausimą, dalis.

Referendumas dėl pilietybės pilietybės išsaugojimo. Biuletenis

„Labai nustebau, jog antrą kartą organizuojant referendumą beveik nemačiau tos komunikacijos apie jį, gal ir buvo komunikuota, tačiau manęs, kaip jauno žmogaus ta komunikacija nepasiekė“, – įvardija ji.

Nors apie tai išgirsti teko, tačiau vilnietė pripažįsta, kad buvo akcentuojama tik viena šio klausimo dalis, tačiau dėmesys į esminę detalę nebuvo sutelktas: „labiausiai buvo akcentuojama pačio klausimo svarba lietuvos piliečiams, nors mano nuomone, labiau reikėjo komunikacijos apie pačio balsavimo svarbą, tikrai ne visi jauni žmonės žino, jog nesusirinkus tam tikram skaičiui balsavusių piliečių referendumas laikomas neįvykusiu, tad manau čia ir turėjo būti svarbiausias akcentas.“

Turi patarimų jaunimui

Dalis jaunimo politika visiškai nesidomi ir dėl šios priežasties rinkimuose nedalyvauja. Greta labai skatina jaunus žmones atiduoti savo balsą, jog vėliau netektų reikšti nepasitikenkinimo dėl nepalankių rinkimų rezultatų.

„Visų pirma kviesčiau pasižiūrėti į rinkimų statistiką bei atkreipti dėmesį, kuri amžiaus grupė balsuoja aktyviausiai. Tai yra senjorai! Tad jei norite būti išgirsti, jei norite, jog jūsų pozicija būtų atspindėta, balsuokite už politikus, nešančius jūsų poziciją, o referendumo atveju iš vis turite unikalią galimybę pats ją išreikšti. Dėl baimės neturint pakankamai žinių atsakymas paprastas: paskirtikite bent jau kelias valandas savo laiko ir pasidomėkite polikų programomis, pažiūrėkite debatus ir labai greit suprasite, kurį politiką palaikote. Šiais laikais šios informacijos turime labai daug ir internetu ji pasiekiama labai lengvai“, – skatina ji.

Lietuvos valstybės veliava

Kaip pripažįsta Greta, balsuojantis žmogus – tai pilietiškas žmogus. Nepamirškite atlikti pilietinės pareigos ir paskatinti tai padaryti kitus!