Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė Helen Nilsson sulaukusi pasiūlymo organizuoti tokio masto renginį, be galo apsidžiaugė, kadangi šios progos laukė ne vienerius metus:

„2023-iųjų metų gegužę gavau skambutį dėl tokio renginio organizavimo, o prieš sutinkant su šiuo iššūkiu, kurio aš laukiau labai daug metų, turėjau begalę idėjų, aš paskambinau Lietuvos jaunimo organizacijų tarybai, nes supratau, kad turime tai daryti kartu. Tuometinis tarybos viceprezidentas Mantas pasakė „taip“, tad štai, kur esame šiandien. Širdingai dėkoju visiems, kurie mumis tikėjo ir pasitikėjo“, – džiugiomis emocijomis dalijosi H. Nilsson.

Helen Nilsson

Praėjus šiek tiek daugiau nei vieneriems metams, galima pasidžiaugti, kad turėjome progą į Lietuvą suburti tiek daug jaunimo organizacijų atstovų bei spręsti visoms šalims aktualias problemas. Tarp susitikimo dalyvių – daug ryškių, įvairiais pasiekimais savo šalyje pasižymėjusių, regiono problemoms neabejingų asmenybių, tarp kurių – jau antrą kartą mūsų šalyje viešinti Suomijos politikos apžvalgininkė. Jos misija – įkvėpti jaunuolius imtis aktyvių veiksmų tose srityse, kuriose jie patys jaučiasi stiprūs.

„Mane truputį liūdina, kad kai kurie žmonės, kurie sako norintys padaryti pokytį, nenori įsitraukti į politiką. Politika tikrai nėra vienintelis galios įrankis šiandieniniame pasaulyje. Todėl noriu įkvėpti kiekvieną jauną žmogų pasitikėti savo sugebėjimais daryti pokytį, kad ir kokioje srityje jie save mato“, – jaunimą skatino Emilia Uljas.

Emilia Uljas

Renginyje apsilankė ir žymus futuristas

Konferencijoje išties netrūko įdomių ir išskirtinių veidų, puikiai žinomų svetur. Štai geriausio Švedijos pranešėjo dirbtinio intelekto ir technologijų temomis titulą pelnęs futuristas Nicklas Hermansson atskleidžia, kas, jo manymu, yra pagrindinės šiuolaikinių jaunuolių supergalios ir kaip jos padės spręsti ateities iššūkius.

„Pirmiausia, jie yra labai verslūs. Taip pat jie yra kiborgai, nes jų venomis teka technologijos. Jie iš tikrųjų padės mums išspręsti klimato kaitos problemas, nes jie žino, kas tai yra. Aš augdamas nieko nežinojau apie tai. Jiems tikrai rūpi gamta ir tai yra nuostabu“, – teigė N. Hermansson.

Nicklas Hermanssonas

Nors turime daug skirtumų, kartu esame ir labai panašūs

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Umberto Masi ir renginio dalyviai vieningai sutinka, kad nors yra didelių kultūrinių skirtumų tarp Šiaurės ir Baltijos šalių, vis tik jaunimą sieja daug bendrų temų ir iššūkių.

„Regiono jaunimas yra labai įsitraukęs į daug svarbių klausimų sprendimą. Manau, kad tai galima būtų pasakyti ir apie Lietuvos jaunimą. Tikiu, kad šis susitikimas padės mus suvienyti bendriems darbams ir kartu pasieksime daug“,– sakė kalnų slidininkas, parolimpinis ir pasaulio čempionas Jesper Saltvik Pedersen.

Jesperas Saltvikas Pedersenas

Jo nuomone, politikai taip pat turėtų klausytis jaunimo, atkreipti dėmesį į jų iškeltas idėjas, spręsti iškilusius iššūkius.

„Jei mums pavyks susitelkti ir būti stipriems kartu, tai bus nuostabu. Ypatingai ties tokiomis temomis kaip klimato kaita, negalią turinčių asmenų teisės“, – teigė J. S. Pedersen.

Išaiškėjo pagrindinės jaunimo problemos

Atlikus jaunimo organizacijų dalyvių apklausą, paaiškėjo, jog jauniems žmonėms Baltijos ir Šiaurės šalyse šiuo metu svarbiausios yra demokratijos, saugumo, klimato kaitos, jaunimo gerovės temos, taip pat jaunimo organizacijų valdymo ir jaunimo įtraukimo klausimai, kurie ir buvo nagrinėjami šiame susitikime.

Jaunimo organizacijų atstovų iš visų Baltijos ir Šiaurės šalių forumas

„Be abejo, tos vertybės, vienas kito supratimas, siekis įtraukti visus, ne tik dėl to, kad jie būtų įtraukti formaliai, bet iš tikrųjų tas įtraukimas atitiktų principus, kad mes esame visi įvairūs, skirtingi ir tai yra svarbu, kad mes galėtume išgirsti vieni kitus ir veikti drauge“, – sakė U. Masi.

Siunčia palaikymą jaunimui

Nors renginyje buvo diskutuojama įvairiomis temomis, sprendžiamos bendros, jaunimui aktualios, problemos, tačiau renginio dalyviai teigė, kad viso to nebūtų be jaunų žmonių noro, motyvacijos bei įsitraukimo. Jie pasiuntė kelias svarbias žinutes tiek mūsų šalies, tiek ir viso regiono jaunimui.

„Aš tik norėčiau pasakyti, kad jaunuoliai turi pasitikėti savimi ir kad jie gali pasiekti tikrai daug. Man, kaip atletui, išsikėlus tikslą, svarbu susitelkti ties juo šimtu procentų, norint pasiekti. Tad pasitikėk savimi, stipriai dirbk ir mėgaukis procesu – taip tau nebus nieko neįveikiamo“, – motyvavo J. S. Pedersen.

Susitikimo metu jaunimo atstovai penkiose darbo grupėse rengė rekomendacijas, kokių iniciatyvų ir bendradarbiavimo jie tikisi iš politikų. Po susitikimo visa tai perduota Baltijos ir Šiaurės šalių vyriausybėms.