Susitikimo metu jaunimas dalyvaus dirbtuvėse ir diskusijose, o penkiose darbo grupėse rengs politikos rekomendacijas, kurias vėliau pateiks savo šalių Vyriausybėms. Jaunuolius įkvėps ir motyvuos į susitikimą pakviesti žinomi regiono žmonės: geriausio Švedijos pranešėjo dirbtinio intelekto (DI) ir Tech technologijų temomis titulą pelnęs Nicklas Hermansson skaitys pranešimą „2049: jūsų gidas į ateitį“, kuriame dalinsis ateities prognozėmis. Apie karjerą, švietimą ir darbo rinkos ateitį mūsų regione jis taip pat diskutuos su Milda Mitkute, viena iš startuolio „Vinted“ įkūrėjų. Motyvacijos veikti ir siekti savo tikslų jaunimą jaunus žmones įkvėps ir geriausiu Norvegijos paraolimpiečiu išrinktas 25 m. kalnų slidininkas Jesper Saltvik Pedersen bei inuitų teisių aktyvistai, menininkai iš Grenlandijos Seqininnguaq Qitura Poulsen (jie/jos).

Tradicijos pradžia – Vilniuje

Renginio idėja kilo stebint sėkmingus Šiaurės šalių jaunimo susitikimus Reikjavike (2023 m.) bei Osle (2022 m.), o į susitikimą Vilniuje pirmą kartą prisijungs ir jaunimo organizacijų atstovai iš Baltijos šalių. Stebėtojų teisėmis renginyje taip pat dalyvaus Lietuvoje veikiančios Baltarusijos Nacionalinės jaunimo tarybos RADA ir Ukrainos jaunimo organizacijų atstovai.

„Pagrindinis principas, kuriuo vadovaujamės rengdami Šiaurės ir Baltijos šalių jaunimo susitikimą, yra kurti aplinką, kurioje jaunimo balsai ne tik būtų išgirsti, bet ir aktyviai formuotų įtraukesnę visuomenę. Džiaugiamės, kad šį renginį galime surengti Lietuvoje, kuri pagal jaunimo iki 30 metų amžiaus laimės indeksą atsidūrė pirmoje vietoje“, – sako Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė Helén Nilsson.

Tikimasi, kad ateityje tokie susitikimai taps tradicija ir prisidės prie bendro siekio, jog Šiaurės ir Baltijos šalys taptų geriausiu regionu gyventi vaikams ir jaunimui.

VDA studenčių sukurtas Šiaurės ir Baltijos šalių jaunimo susitikimo logotipas

Apklausos rezultatai: jaunimui labiausiai rūpi gerovė, klimatas, demokratija, valdymas, taika ir saugumas

Pagrindinė Šiaurės ir Baltijos šalių jaunimo susitikimo idėja – kalbėti diskutuoti jaunimui suprantama ir aktualia kalba apie tai, kas jiems labiausiai rūpi. Atlikus jaunimo organizacijų dalyvių apklausą, paaiškėjo, jog jauniems žmonės Baltijos ir Šiaurės šalyse šiuo metu svarbiausios yra demokratijos, saugumo, klimato kaitos, jaunimo gerovės temos, taip pat jaunimo organizacijų valdymo ir jaunimo įtraukimo klausimai. Susitikimo dalyviai dvi dienas aktyviai diskutuos, dalinsis savo šalių patirtimis ir ieškos sprendimų, kurie galėtų pagerinti jaunų žmonių gyvenimo kokybę regione. Jaunimo atstovų rekomendacijos, kokių iniciatyvų ir bendradarbiavimo jie tikisi iš politikų, po susitikimo bus perduotos Baltijos ir Šiaurės šalių vyriausybėms.

„Tokio pobūdžio ir tokio masto renginys, kuriame dalyvaus jaunimo atstovai iš Šiaurės ir Baltijos šalių yra ypatingos svarbos mūsų regionui. Suvažiavimo metu dalyviai ne tik rengs rekomendacijas penkiose visų šalių jaunimo organizacijoms aktualiose srityse, bet ir geriau susipažins su įvairių šalių atstovų pasaulėjauta ir kasdienybe tarpusavyje dalinantis savo patirtimis ir žiniomis“, – džiaugiasi Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Umberto Masi.

Lietuvos ir Švedijos jaunimo organizacijų tarybų atstovai: Umberto Masi, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas (kairėje) ir Sigge Eriksson, Švedijos jaunimo organizacijų nacionalinės tarybos viceprezidentas

Laikantis „jaunimas jaunimui“ principo, susitikimo vizualinis identitetas taip pat buvo patikėtas sukurti jauniems žmonėms – Vilniaus dailės akademijos (VDA) grafikos dizaino studijų studentams. Surengtame konkurse nugalėjo VDA studenčių Patricijos Kell, Živilės Aleknavičiūtės ir Jutos Kibildytės sprendimas išnaudoti ypatingas Šiaurės ir Baltijos šalių kalbų raides. Taip atskleidžiama kultūrinė susitikimo dalyvių įvairovė, kurianti saugią ir smagią erdvę bendrystei.

Jaunimo dėmesys tvarumui atsispindi ir renginio koncepcijoje. Jis organizauojamas vadovaujantis Šiaurės šalių žaliojo plano rekomendacijomis kultūros institucijoms: bus skaičiuojamas ir kompensuojamas CO2 pėdsakas, pirmenybė teikiama tvariems sprendimams, o susitikimo dalyviams teikimas tik veganiškas maitinimas.

Susitikimas rengiamas gavus Šiaurės šalių vaikų ir jaunimo komiteto (NORDBUK) bei Šiaurės ministrų tarybos finansinę paramą ir yra Švedijos pirmininkavimo Šiaurės ministrų tarybai programos dalis.

Rugsėjo 27-28 d. Vilniuje vyksta pirmasis Šiaurės ir Baltijos šalių jaunimo susitikimas. Iniciatyvos tikslas – stiprinti jaunimo bendradarbiavimą sprendžiant viso regiono jauniems žmonėms aktualius klausimus. Susitikimo organizatoriai – Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) ir Švedijos vaikų ir jaunimo organizacijų nacionalinė taryba (LSU). Projektas „Mano poveikis“ skatina jaunimui skirtas iniciatyvas ir yra informacinis šios konferencijos partneris.