Nuo balandžio 1-osios bet kuris pilnametis Vokietijos pilietis viešoje vietoje gali su savimi turėti iki 25 gramų marihuanos, dar 50 gramų – laikyti namuose. Be to, vokiečiai namuose gali auginti iki trijų narkotinių kanapių augalų. Dar vienas legaliu tapęs variantas – jungtis prie vadinamojo „kanapių klubo“, kur jos auginamos kolektyviai. Policija baiminasi, kad, įsigaliojus įstatymui, paklausa tiesiog sprogs, o tai į naudą kriminaliniam pasauliui.

Policijos sąjungos viceprezidentas Alexanderis Poitzas sako: „Pirmasis dalykas tas, kad šiame įstatyme labai daug teorijos, o su praktiniu įgyvendinimu susiję vos keli aspektai. Antrasis dalykas: įsigaliojus įstatymui, išaugs paklausa, kurios legalūs gamintojai patenkinti paprasčiausiai negalės. Kriminalinės struktūros akimirksniu prisitaikys ir džiaugsis geresniais pardavimais bei didesniu pelnu. Policijai teks rengti daugiau patikrinimų“.

Kiti nuogąstavimai susiję su faktu, jog narkotinės kanapės taps prieinamesnės nepilnamečiams.

„Šis įstatymas vaikams ir paaugliais sudaro klaidingą įspūdį, kad vartoti marihuaną yra normalu“, - pabrėžia A. Poitzas.

Ekspertai ragina kuo skubiau įgyvendinti visuomenės informacijos ir prevencijos programas ir pabrėžia, kad marihuana gali turėti neigiamų padarinių vaikų ir paauglių smegenų vystymuisi.

Tą akcentuoja ir pediatras Jakobas Maske: „Deja, paauglių tarpe neretai pasitaiko psichozių atvejų – jas lemia išnykusios smegenų struktūrų jungtys. Be to, pasireiškia stiprus nerimas ir obsesiniai kompulsiniai sutrikimai. Pastebime ir depresijos atvejų augimą. Galima labai lengvai įrodyti neigiamą marihuanos poveikį paauglių intelektiniams gebėjimams“.

Vokietijos parlamentarams teko kaip reikiant pasistengti, kad marihuanos vartojimas rekreaciniais tikslais būtų legalizuotas. Buvo pasitelkti tokie argumentai kaip nusikalstamumo mažėjimas, produktų saugumo ir kokybės garantija, griežta kiekio kontrolė. Narkotinių kanapių naudojimas griežtai draudžiamas netoliese vaikų žaidimo aikštelių ir sporto centrų. Be to, siekiant išvengti vadinamojo narkotikų turizmo, narkotines kanapes auginti gali tik mažiausiai šešis pastaruosius mėnesius Vokietijoje gyvenantys asmenys.