Šiuo metu I. Nausėdaitė yra įmonės „The Remote Company“ bendraįkūrėja ir viena iš vadovių. Smegenys ir siela ji – net keliems internetiniams produktams: nuo „MailerLite“, kuriuo naudojasi daugiau nei milijonas verslų, iki „MyZenTeam“, kurį su kolegomis kuria dabar ir taip tikisi pakeisti požiūrį į darbuotojų samdymą bei komandos formavimą.

„Visos tos patirtys gal kartais atrodo kaip išsimėtę taškeliai, bet kažkuriuo momentu supranti, kad jie susijungia ir dažnai tie susijungimai, ypač iš skirtingų sričių, gali būti labai įdomūs ir netikėti, sėkmingi ir naudingi, iš verslo pusės žiūrint“, – laidoje „Mergaitės taip nedaro“ kalbėjo ji.


Dirbti banke pradėjo dar būdama studentė

Visas I. Nausėdaitės profesinis kelias prasidėjo nuo darbo banke. Pradėjusi nuo neapmokamos stažuotės, galiausiai ji liko ten dirbti. Tuomet buvo dar studentė.

„Aš tiesiog nežinojau, ką studijuoti. Tais laikais buvo įprasta, kad, kas nežino, ką studijuoti, eina studijuoti ekonomiką “, – prisiminė ji.

Baigusi audito bakalauro srities studijas, būsima TECH verslų vadovė ėmė žinias gilinti tarptautinio marketingo sferoje.

„Tol, kol mokiausi, visą laiką dirbau bankinėje ir finansinėje srityje. Tai buvo toks truputėlį uždaras ratas, kadangi ir mokiausi, ir dirbau, tai labai mažai buvo laiko pagalvoti, ar esu ten, kur noriu būti, ir ką noriu veikti. Kai gavau magistro diplomą, nusprendžiau viską mesti ir išeiti pažiūrėti, ką darau, kai neturiu plano“, – juokėsi pašnekovė.

Į Indiją leidosi susigrąžinti intuiciją

Naują gyvenimo etapą I. Nausėdaitė nusprendė pažymėti kelione į Indiją.

„Aš esu už tai, kad, jei jauti, kad kažką labai reikia padaryti, tai geriau padaryti, nei palikti geresniems laikams, ir pažiūrėti, kas iš to gausis. Mano atveju, kadangi labai daug metų bėgau tokiame rate – darbas ir mokslai – nusprendžiau, kad save pažinti yra geriausia ir paprasčiausia, kai esi ekstremaliose sąlygose. Aš galiu bet ką šiandien jums pasakoti, bet, kaip iš tiesų yra, kaip aš reaguoju, kai atsitinka kažkokie įvykiai aplink mane, tai aš galiu pati pamatyti tik tada, kai tokią situaciją susikuriu. Man pasirodė, kad Indija – ta šalis, kur tikrai atsitiks daug netikėtų atsitiktinumų, nežinai, ko tikėtis, kaip pats ten elgsiesi, kokius žmones ar gyvūnus sutiksi“, – savo požiūrį tuomet prisiminė ji.

I. Nausėdaitė buvo nusimačiusi Indijoje praleisti bent mėnesį, o didžiausiu siekiu sau kėlė norą susigrąžinti vidinę intuiciją.

„Indijoje supratau, kad gali užsiimti bet kuo ir, jei tuo užsiimi, reikia tiesiog eiti all in (visa jėga liet.), ir žiūrėti, kas iš to gausis. Kad pasaulis yra labai platus, spalvingas. Manau, kad būtent ta patirtis, kelionės metu sutikti žmonės ir buvo ta stiprybė“, – svarsto pašnekovė.

Pasuko į meną, o galiausiai save atrado TECH

Grįžusi į Lietuvą, ji įkūrė Meno klubą, organizavo renginius ir keliones. Tai prasidėjo nuo I. Nausėdaitės noro pačiai daugiau sužinoti apie šiuolaikinį meną.

„Dirbdama mene pradėjau vis labiau naudoti internetines technologijas. Manau, kas labai svarbu suvokti, kai mes sakome TECH, tai skamba labai rimtai. Labai dažnai mes kalbame, kad tai yra tik programuotojai arba daugelis žmonių iš šono taip suvokia. TECH yra labai plati sritis ir tas technologijų naudojimas... Ypatingai COVID akivaizdoje visi suvokiame, kad net ir gėlių salonas turi turėti internetinę užsakymų platformą, kad pristatytų gėles.

Lygiai taip pat, būtent per meno prizmę, aš pradėjau dirbti vis daugiau su skaitmenine rinkodara, aš pati pradėjau rašyti blogą, siųsti naujienlaiškius ir taip nepastebimai galiausiai atsidūriau visai technologijų srityje, o menas liko mano meilė ir aistra, bet nebe verslas“, – aiškino I. Nausėdaitė.

Mano, kad bet kuri patirtis praverčia

Ji pastebi, kad šiandien daugėja vieno žmogaus valdomų verslų, neretai jų įkūrėjos ir būna moterys.

„Čia tenka daryti viską, nesvarbu, kokia tema. Ir tas viskas reiškia, kad tu darai tinklalapį, naudojiesi programėlėmis, kurios padeda siųsti naujienlaiškius ar kažką dar daryti. Taip mano ta kelionė prasidėjo į skaitmeninį marketingą. Po Meno klubo kurį laiką dirbau su prancūzų kolekcionieriais ir jiems tvarkiau visą skaitmeninį marketingą. Jie turėjo ir iki šiol turi net internetinį žurnalą, daug dalykų daro. Visą tai pramokus, sužinojus ir pamačius, kaip tai vyksta pasaulyje, nusprendėme, kad aš prisijungsiu prie dabar jau mūsų šeimos verslo ir toliau su partneriu vystysiu „MailerLite“ kaip marketingo vadovė“, – apie savo profesinę kelionę pasakojo I. Nausėdaitė.

Nors atsakomybių šiandien ji turi daug, patikino, kad jaučiasi puikiai, ramiai ir subalansuotai. Kiekviena patirtis, sako pašnekovė, galiausiai praverčia kitoje rolėje, įgyti sugebėjimai pritaikomi universaliai.

„Aš manau, kad tikrai bet kuri patirtis praverčia. Jei banke aš dirbau su klientais, natūralu, man iki šiol reikia su žmonėmis bendrauti – tai yra įgūdis, kuris nesvarbu, kur dirbi, reikalingas. Menas ir technologijos, kuo toliau, tuo labiau susiję. Mes dabar girdime labai daug diskusijų apie NFT, Web 3.0 – tai yra būtent atėję iš meno, nes vis tik mes kalbame apie kūrybingumą, kūrimą naujų dalykų. Technologijos – irgi apie tą patį“, – įsitikinusi I. Nausėdaitė.

Pasidalino patarimu tiems, kurie jaukinasi darbą nuotoliniu būdu

Kalbėdama apie balanso paieškas, pašnekovė pabrėžė, kad tai, kas daliai visuomenės buvo nauja – darbas nuotoliniu būdu – jos kolegoms yra visiška kasdienybė. Taip jie dirba jau kone 8 metus.

„Aš tikiu, kad būtent tai labai padeda išlaikyti balansą ir nepamesti savęs. Šiuo metu aš su jumis kalbu iš Palangos, šiais metais mes priėmėme sprendimą čia persikraustyti su šeima. Ir tai labai padeda. Viena vertus, mes užimti, kai atsidarome kompiuterį. Kita vertus, aš galiu jį uždaryti ir po kelių minučių vaikštau pajūriu. Tokie paprasti kasdienybės ritualai labai padeda grįžti ir prisiminti, kur tu esi, ką čia darai ir kodėl“, – įsitikinusi I. Nausėdaitė.

Ji džiaugiasi, kad ir jos komandos nariai gali gyventi ir dirbti ten, kur iš tiesų nori, nesitaikydami prie įmonės biuro vietos.

„Reikia pripažinti, kad vis tik toks darbas – ne visiems priimtinas. Yra žmonių, kuriems tikrai daug smagiau būti biure, apsuptiems kitų, nuolat kalbėtis ir panašiai. Tai, kaip dirba įmonės nuotoliniu būdu, labai priklauso nuo pačios įmonės. Pavyzdžiui, mūsų atveju mes darėme taip mažai nuotolinių susitikimų, kaip įmanoma. Tam įtaką daro faktas, kad mano kolegos yra išsimėtę per 40 šalių, per 14 laiko zonų. Tu supranti, kad turi būti labai rimta priežastis, kodėl mes susiskambinsime ir kažkas kelsis 5 ryto, kažkas eis miegoti vidurnaktį“, – dalinosi ji.

Todėl I. Nausėdaitė sako esanti rašymo šalininkė. Jos teigimu, mokėti rašyti yra labai svarbi savybė, padedanti reaguoti daug racionaliau, argumentuotai, tinkanti skirtingo temperamento asmenybėms.

„Aš visus labai skatinu daugiau rašyti ir pabandyti bendrauti rašytiniu būdu, nes tai atneša tau galimybę labiau planuoti laiką. Nėra taip, kad tu visur čia ir dabar gyvai turi būti. Lčąygiai taip pat leidžia apgalvoti, labai argumentuotai atsakyti, sugalvoti efektyvius būdus spręsti vieną ar kitą iššūkį“, – patarimu dalijosi pašnekovė.

Ragina eiti savu keliu, nepaisant stereotipų ar nesėkmių

Paklausta, ar jos karjerai padarė įtaką lyčių stereotipai ir mitai, kurie šiandien dar neretai vyrauja visuomenėje, I. Nausėdaitė tikino apie tai niekada nesusimąsčiusi.

„Nesu linkusi dalinti žmonių į lytis arba tautybes. Į kiekvieną žmogų atskirai žiūriu kaip į asmenybę. Ir kartu manau, kad labai svarbu, kad visose komandose būtų kuo daugiau skirtingų žmonių su skirtingomis patirtimis, nes tai padeda verslui neturėti, kaip amerikiečiai sako, „blind spots“ (aklų vietų, liet.)“, – aiškino ji.

I. Nausėdaitė pastebėjo, kad moterų vadovių TECH srityje trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir, pavyzdžiui, San Franciske: „Galbūt tam reikia laiko. Nežinau, koks yra sprendimas, bet, aš manau, kad, visų pirma, reikia kiekvienai moteriai pačiai patikėti, kad ji nori ten eiti ir nueiti. Labai dažnai, tiesą sakant, tą problemą mes viduje daugiau matome, nei aplinkiniams tai labai svarbu“.

Besidomintiems TECH sritimi, ji patarė išsirinkti temą, kuri yra įdomi, ir pabandyti sukurti aktualią produktą ar paslaugą. Šiuo metu, pabrėžė I. Nausėdaitė, kaip niekada daug yra vietų, kur būtų galima išmokti trūkstamų įgūdžių ir net tai daryti kartu su bendruomene.

„Reikia tik priimti sprendimą, kad aš to noriu, ir tą pačią dieną pradėti kažką daryti. Aš manau, kad net ir mesti nėra blogai, jei supranti, kad tai yra visiškai ne tavo. Tikiu, kad net ir metant tu mesi su kažkokia patirtimi ir tai nebus metimas, tai bus galbūt posūkis šiek tiek į kitą pusę. Man atrodo, kad yra tiek alternatyvų, tai bus įgyta patirtis ir ėjimas toliau savu keliu“, – pokalbį užbaigė I. Nausėdaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)