– Kada Lietuvos nusikaltėliai pradėjo važiuoti į užsienį, ką ten veikė?

– Pagrindinė banga siejama su Lietuvos stojimu į ES ir prisijungimu prie Šengeno erdvės. Mūsų teisėsaugai sąlyginai pasisekė, nes labai daug nusikaltėlių išvažiavo į užsienį ir ten užsiėmė nusikalstama veikla.

– Kiek žmonių išvažiavo?

– Tūkstančiai. Jei pas mus gyventojų sumažėjo milijonu, tiek pat proporcingai važiavo ir nusikaltėlių. Veikla įvairiausia. Pavyzdžiui, Ispanijoje jie legaliai augina kanapes ir jomis prekiauja. Tačiau ne visos veiklos paprastos.

Užsiima cigarečių kontrabanda. 7 metus dirbau Pagėgiuose ir mačiau, kaip vežė alkoholį bei cigaretes. Vienu metu staiga pradėjo per sieną gabenti gintarą, nes pas mus atsirado jo paklausa. Plukdydavo narai per sieną. Jie neuždirbdavo daug. Parinkdavo buvusius kariškius, desantininkus, turinčius naro patirties. Nemuną po vandeniu reikėjo kirsti naktį, blogu oru, buvo ne pati paprasčiausia užduotis.

Pavyzdžiui, Rusnės saloje kontrabandą vežė kateriais ir vienas iš jų skendo. Tačiau mūsų kariškiai atsisakė kelti sraigtasparnį. Buvo per daug pavojinga. Katerių ruošimas šiam tikslui buvo atskiras to krašto verslas.

Vėliau Rusijoje kainos pakilo ir šis verslas persikėlė prie Baltarusijos sienos.

– Kiek uždirbdavo šie žmonės?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)