Ant grilio lietuviai čirškina ne tik mėsos patiekalus
Pavasariui įsibėgėjus, dauguma jau traukia kepsnines ir ant grotelių čirškina gardžiausius patiekalus. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, grilio sezonui prasidėjus, žuvies bei jūrų gėrybių produktai susilaukia vis didesnio susidomėjimo, todėl tiems, kurie nusiteikę skaniems eksperimentams, „Iki“ kulinarijos ekspertai šiais metais tradiciškai pasiūlys ne vieną gardžią idėją.
„Orams atšilus kur kas daugiau laiko leidžiame gamtoje, tad pavasariui įsibėgėjus savo pirkėjams siūlome platų kepimui jau paruoštų grilio patiekalų asortimentą – tai leidžia sutaupyti ir laiko, ir pinigų, mat nereikia gaišti virtuvėje ir pirkti atskirtų marinavimui skirtų produktų.
Populiariausia grilinimui mėsa, vištiena ir kiauliena, tačiau vis dažniau kepsninėse atsiranda ir žuvis bei jūrų gėrybės. Mūsų pirkėjai noriai išbando įvairiausius žuvies patiekalus, kurių išties gausu – nuo šamo filė su laukiniu česnaku ar tailandietišku marinatu iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių ar baltakojų blyškiųjų krevečių. Žinoma, pirkėjams siūlome ir platų žuvies ant ledo pasirinkimą“, – teigia G. Kitovė.
Skanios žuvies paslaptis – kokybiškas marinatas
Norint pasiruošti burnoje tirpstančią žuvį, pirmiausia ją reikia tinkamai išmarinuoti. Alyvuogių aliejus, pagardintas česnakais, čiobreliais ar įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis, idealiai tiks raudonos žuvies marinatui. Ieškantiems įdomesnių skonių, verta išbandyti ir uogų sultis – jos pasižymi švelniu skoniu, tad neužgoš pačios žuvies. Jei kepsite baltą žuvį, ją marinuokite baltame vyne, citrinos sultyse ar netgi rūgštelės turinčiuose pomidoruose. Tuo tarpu riebesnėms jūrinėms žuvims galite rinktis ir intensyvesnius, sodrius skonius – apelsinus, imbierus, garstyčias ar tamsų alų.
Nepamirškite, kad druska iš žuvies ištraukia drėgmę ir kepdama ji ima byrėti, todėl marinatui druskos nenaudokite. Geriau šiek tiek pasūdykite jau iškeptą žuvį. Be to, pernelyg ilgai marinate žuvies nelaikykite – kepsneliams pakaks vos pusės valandos.
Pasirinkusiems kepti lašišą ar kitą raudonąją žuvį, vertėtų įsiminti dar vieną patarimą – nors ši žuvis puikiai dera su citrina, prieš kepimą rūgštele jos gardinti nereikėtų, mat vietoj intensyviai rausvos spalvos turėsite ne tokią išvaizdžią pilką. Ruošdami marinatą citrinos sultis atidėkite į šalį ir jomis pašlakstykite jau iškeptą žuvį.
Jei kepimui rinksitės ne filė, o visą žuvį su oda, jos odoje padarykite nedideles įpjovas ir įterpkite citrinos griežinėlius – kaitroje rūgštelė po truputėlį skleisis ir įtakos spalvai neturės. O štai upėje sugautoms žuvims citrina puikiai tiks – nereikės nė marinuoti, pakaks pašlakstyti rūgštele.
Kaip kepti žuvį, kad ji nesubyrėtų
Tinkamai iškepti žuvį nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti. Svarbiausia – jos neperkepti ir pernelyg dažnai nevartyti, antraip ji gali išsausėti ir subyrėti, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Kepsninėje žuvis ar jūrų gėrybės iškepa labai greitai – žuvies pjausniams pakaks maždaug 7–8 minučių, o visai žuviai iškepti prireiks maždaug 20 minučių, priklausomai nuo jos dydžio.
Tam, kad žuvis prie grotelių nepriliptų ir ją būtų paprasta apversti, prieš kepant groteles patepkite aliejumi. Svarbu atsiminti, kad žuvį kepsninėje apversti reikia vos vieną kartą – tuomet ji nesubyrės ir geriau išlaikys savyje drėgmę.
Jei renkatės kepti visą žuvį, nenupjaukite jos galvos ir uodegos – tuomet ji bus sultingesnė. O jei prie žuvies ketinate patiekti ir keptų daržovių garnyrą, viską kartu kepkite folijoje – sudėję visus ingredientus į lakštą, jo kampus gerai užspauskite. Daržovės sugers marinuotos žuvies sultis ir bus dar skanesnės, nei įprastai.
Tiems, kurie žuvį mieliau kepa orkaitėje, G. Urbonavičiūtė primena universalią kepimo laiko apskaičiavimo taisyklę: 4 cm storio kepsneliams reikėtų maždaug 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 cm storio – kepkite apie 25 minutes. Jei norite, kad žuvis neišsausėtų, gabalėlių patariama per daug nenuploninti. Kepant žuvį orkaitėje, reikėtų naudoti kepimo popierių, o jei nuspręsite dėti tiesiai ant skardos, patepkite ją aliejumi ar sviestu.
Iškepti žuvį nesudėtinga ir keptuvėje, tačiau čia svarbios kelios taisyklės – pirmiausia, tinkamai kepimui paruošti keptuvę. Ją dar sausą gerai įkaitinkite, tuomet įpilkite šiek tiek aliejaus ir palaukę maždaug minutę dėkite žuvį – ji tikrai neprilips prie dugno, o gražią auksinę spalvą žuvis įgaus, jei į augalinį aliejų įdėsite šiek tiek sviesto.
Įdėję žuvį į keptuvę, kaitrą sumažinkite iki vidutinės – priešingu atveju žuvies paviršius apskrus, o vidus liks neiškepęs. Jei norite, kad žuvis vartant nesubyrėtų, pasirinkite tokio dydžio mentelę, kokio dydžio yra žuvies kepsneliai, ir dar prieš kepimą žuvyje padarykite nedideles skersas įpjovas, tuomet nuo karščio žuvis nesusiries, išlaikys savo formą ir tolygiai keps.