Pirkinių krepšeliuose – kepimui jau paruošti produktai


Tuo, kad lietuviai pavasarį kur kas daugiau laiko leidžia gamtoje, suabejoti neleidžia kintantis pirkinių krepšelio turinys – kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, į krepšelius pirkėjai vis dažniau deda kepimui gamtoje skirtus produktus ir dairosi maisto ruošimui grilyje jau paruoštų patiekalų.

„Pavasarį kaip ir kasmet pasitinkame atnaujintu asortimentu ir aukšta kokybe pasižyminčios „Grill Party“ linijos naujienomis, skirtomis kuo patogesniam maisto ruošimui ant žarijų. Rūpinamės, kad tiek produktų kokybė, tiek platus pasirinkimas pateisintų mūsų pirkėjų lūkesčius, todėl šiemet pristatome ir 10 naujovių. Kartu su pirkėjų jau pamėgtais pasirinkimais jos padės be vargo pasirūpinti vaišėmis ir kaskart atrasti vis naujus skonius“, – sako G. Kitovė.

Nors kiauliena vis dar būna populiariausia mėsa, šiltuoju metu jai vis rimtesnį iššūkį meta vištiena. Tad simpatijas jau pelniusiems kiaulienos sprandinės šašlykams tradiciniame ar sausame marinate draugiją palaiko vištienos šlaunelių šašlykas švelniame marinate ar Azijos virtuvės įkvėpta receptas – vištienos šlaunelių mėsa saldžiai aštriame marinate.

Kad ir kurį variantą pasirinksite, nesuklysite – puikia kaina viliojančius „Grill Party“ produktus teliks išsikepti kartu su garnyru.

Kepimo gudrybės – ar kiauliena ir vištiena kepa vienodai?


Tiems, kurie dar tik atranda vištienos šašlykus, „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas primena – ši baltymais turtinga mėsa turi mažiau riebalų, todėl norint iškepti išties sultingus vištienos šašlykus, svarbu nepamiršti kelių taisyklių.

Pirmiausia – kepimui ant žarijų geriausia rinktis šlaunelių mėsą, mat ji šiek tiek riebesnė ir jai ne tokia baisi aukštesnė temperatūra kepsninėje. Vištienos per daug nesusmulkinkite – verkite maždaug 3–4 centimetrų gabaliukus, o prieš kepimą marinatą šiek tiek nusausinkite, kad lašėdamas jis nemažintų kepsninėje kaitros.

 Grilio patiekalai

„Labai svarbu prieš kepimą leisti mėsai bent pusę valandos pabūti lauko temperatūroje, mat tiesiai iš šaldytuvo ištraukta kepama mėsa sukietėja ir būna tarsi guminė – ši taisyklė galioja absoliučiai bet kokiai mėsai, ne tik vištienai“, – pataria G. Bačkovas.

Iškepto vištienos šašlyko neskubėkite dėti į lėkštes – dar užvertus ant iešmo, mėsos gabaliukus sudėkite į didelį dubenį ir pridengę folija ar uždarę dangčiu leiskite jiems pailsėti maždaug 5-10 minučių. Per tą laiką sultys tolygiai pasiskirstys mėsoje ir ji bus minkštesnė bei sultingesnė.

Jei esate tradicinio kiaulienos šašlyko gerbėjai, rinkitės sprandinę – ši kiaulienos dalis ne per riebi, tačiau turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.

Iešmus su šašlykais geriausia dėti per 15–20 cm nuo ugnies, prieš tai nuo mėsos nuėmus svogūnus, jeigu marinavimui juos naudojote – svogūnai kaitroje greitai apdega, tad kepti kartu jų nereikia. Neverkite su šašlykais ant iešmų ir kitų daržovių – jos iškepa kur kas greičiau nei mėsa, tad geriau daržoves ruošti ant atskirų iešmelių ar grotelių, kaitrai žarijose sumažėjus.

Svarbų patarimą G. Bačkovas turi ir tiems, kurie neapsisprendžia, kaip šašlykus verti – tvirtai suspausti mėsos gabaliukus ar priešingai, palikti tarpus: „Jei mėsa sausesnė ir neturinti riebalo, pavyzdžiui, kiaulienos nugarinė ar vištiena, tuomet geriau sustumti gabalėlius arčiau vienas kito – kepdama mėsa išlaikys daugiau sulčių. Tiesa, galima ir šiek tiek pagudrauti – tarpuose tarp mėsos gabaliukų įdėję šoninės, suteiksite šašlykams papildomo skonio ir jie neišsausės. Jei šašlykams pasirinkote riebesnę mėsą, pavyzdžiui, sprandinę, suspausti gabalėlių nebūtina, jie išliks sultingi.“

„Iki“ mėsos ekspertas ragina pamiršti ir įprotį kepančius šašlykus laistyti vandeniu ar kitais gėrimais, kuomet žarijose įsiplieskia ugnis. Skysčiu prigesintos žarijos praras kaitrą, tad šašlykai netolygiai keps – vieni gabaliukai karščio gaus daugiau, kiti – mažiau. Įsiplieskus ugniai šašlykus reikėtų pastumti į šoną, o žarijas paskirstyti žarstekliu ir ugnis pati užges. Jei mėsą gėrimais norite palaistyti vardan skonio, tuomet darykite tai ne virš kepsninės, o iešmus patraukę į šoną.