Kruopščiai atrinkti produktai lentynose neužsibūna

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežios daržovės, uogos ir vaisiai yra itin mėgstami pirkėjų.

„Jie dažnairenkasi įvairių rūšių salotas, laiškinius svogūnus, ridikėlius, morkas, bulves ir kitas daržo gėrybes. Pačios populiariausios uogos išlieka šilauogės, avietės ir braškės. Pirkėjai itin vertina ir sveikatai naudingus vaisius: kaulavaisius, obuolius, kriaušes.

Džiaugiamės, kad savo klientams galime pasiūlyti kruopščiai atrinktų šviežių produktų iš saulėtosios Italijos, kitų Europos šalių bei Meksikos. Žinoma, glaudžiai bendradarbiaujame ir su vietiniais mūsų šalies ūkininkais bei siūlome jų užaugintų daržovių, uogų bei vaisių“, – sako V. Budrienė.

Tad, jei norisi savo kasdienę mitybą praturtinti sveikatai naudingomis daržo gėrybėmis – verta išbandyti receptus, kurie sužavės savo paprastumu, maistingumu ir gaiviu skoniu. Juk pakeitus vos vieną ingredientą, iš riebaus ir sveikatai nelabai palankaus patiekalo galime pagaminti sveikesnę jo alternatyvą.

Sveiki suktinukai, kurie taps šios vasaros hitu


Šiuo metu itin populiaru vakarėlių ar iškylų gamtoje metu gardžiuotis vieno kąsnio užkandėlėmis, kitaip dar vadinamais pjaustytais tortilijų suktinukais. Nors jie dažniausiai gaminami naudojant meksikietišką paplotėlį, pagamintą iš kukurūzų miltų, jį pakeisti galima kopūsto ar salotos lapu. Taip suktinukai taps žymiai naudingesni sveikatai, o ir reikiamą daržovių kiekį bus lengviau suvartoti. Šiems suktinukams galite naudoti mėgstamus įdarus. O jei pritrūkote fantazijos, pasinaudokite šiuo patikrintu ir itin pasisekusiu receptu.

Reikės:

  • 3 vnt. kopūsto lapų;
  • 150 g tepamo varškės sūrelio su žalumynais;
  • saujos smulkintų mėgstamų salotų;
  • 150 g rūkytos lašišos;
  • 2 agurkų;
  • saujos smulkintų svogūno laiškų.


Gaminimas:

Kopūsto lapus ištepkite tepamu varškės sūreliu. Per visą jo plotą išdėliokite rūkytą lašišą, smulkintą salotą, griežinėliais pjaustytus agurkus. Pabarstykite smulkintais svogūno laiškais.

Sukdami suktinuką jį šiek tiek suspauskite. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve maždaug 1 valandą.

Prieš ragaudami suktinuką supjaustykite vieno kąsnio griežinėliais.

Sotiems ir sveikiems pietums – keptos įdarytos paprikos


Mėsiškų patiekalų gerbėjams gana sudėtinga valgyti daug daržovių. Vis dėlto net ir mėsiški patiekalai gali būti labai maistingi. Svarbu gaminant nepamiršti ir daržo gėrybių. Vienas iš paprasčiausių ir universaliausių tokių patiekalų – įdarytos paprikos.

Jos pasižymi ne tik puikiu skoniu, tačiau ir sveikatai naudingomis savybėmis. Šios daržovės yra puikus A, C ir kalio šaltinis. Paprikose taip pat yra daugybė skaidulų, folio rūgšties. Net jei iki šiol niekada nebandėte gaminti įdarytų paprikų, šis paprastas ir lengvas receptas turėtų jus sužavėti.

Reikės:

  • 4 vnt. saldžiųjų raudonųjų paprikų;
  • 150 g ryžių;
  • 200 g jautienos faršo;
  • 1 vnt. morkos;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų;
  • 50 g fermentinio sūrio.


Gaminimas:

Nupjaukite paprikų viršūnes, išpjaukite viduriuką. Išimkite sėklas.

Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje.

Faršą apkepkite įkaitintame aliejuje. Pagardinkite prieskoniais. Suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus, tarkuotą morką. Kepkite apie 10 minučių.

Įdarą sumaišykite su virtais ryžiais. Viską sudėkite į paruoštas paprikas. Apibarstykite tarkuotu sūriu. Uždėkite paprikoms jų viršūnes.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Ir į darbą, ir į iškyla gamtoje: vištienos brusketa


Vasarą daug laiko praleidžiame gamtoje. Net ir darbe norisi per pietų pertrauką ištrūkti į lauką, pavalgyti gryname ore. Neretai tokių pasibuvimų gryname ore metu norisi užkandžiauti nesveiku maistu. Siekiant to išvengti, galima pasiruošti sveikų ir sočių užkandžių. Vištienos brusketa su pomidorais – puikus pasirinkimas. Ir čia nereikės jokios duonos!

Reikės:

  • 10 vnt. vyšninių pomidorų;
  • 1 vnt. vištienos krūtinėlės;
  • saujos šviežių bazilikų lapelių;
  • mocarelos sūrio;
  • 4 skiltelių česnako;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • šlakelio citrinų sulčių.


Gaminimas:

Įkaitintame aliejuje apkepkite vištienos krūtinėlę, pamarinuotą druską ir pipirais. Dėkite į kepimo indą. Ant mėsos uždėkite smulkintus vyšninius pomidorus, užberkite prieskonių – smulkintą česnaką, baziliko lapelius. Ant viršaus uždėkite mocarelos griežinėlius.

Paruoštą vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais (jei norite). Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5 minutes. Valgykite apšlakstę citrinų sultimis ir, žinome, su kauge šviežių daržovių šalia!

Pikantiški mėsainiai su ananasais – vaikai juos tiesiog dievina


Gamtoje dažniausiai žmonės kepa šašlykus, šonkaulius, ir, žinoma, mėsainius. Pastarieji ruošiami su mėsos paplotėliu, sūriu ir padažu, tad nėra itin „draugiški“ sveikatai. Visgi mėsainius galima paruošti ir sveikiau. Pavyzdžiui, su ananaso griežinėliais – ir angliavandenių bus mažiau, ir skonis bus gaivesnis.

Reikės:

  • 4 riekelių šviežio ananaso;
  • 600 g maltos jautienos;
  • 80 g mėgstamų salotų lapų;
  • bet kokių daržovių (pvz., mėlynųjų svogūnų);
  • druskos mėsai pagardinti;
  • maltų juodųjų pipirų mėsai pagardinti.


Gaminimas:

Maltą jautieną sumaišykite su druska ir pipirais. Suformuokite 4 paplotėlius. Įkaitintame aliejuje juos apkepkite iš abiejų pusių.

Ananasų skilteles, kaip ir svogūnų žiedus, taip pat apkepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

Ant ananaso griežinėlio dėkite salotos lapą, mėsos paplotėlį, svogūną ir vėl ananasą. Tokį mėsainį kepkite iki 200 laipsnių įkaitintame grilyje apie 5 minutes.

Grilyje kepti daržovių iešmeliai – sotus ir gardus pasirinkimas

Turbūt pritars bene kiekvienas – vasarą grilyje keptas maistas – pats skaniausias. Ir nors gryname ore galima kepti bene viską, šiltuoju metų sezonu būtina valgyti kuo daugiau šviežių daržovių. Tad būtent jas ir galima išbandyti kepti bei skanauti kaip garnyrą, užkandį ar net pagrindinį patiekalą.

Reikės:

  • 600 g cukinijų;
  • 600 g geltonųjų paprikų;
  • 600 g raudonųjų paprikų;
  • 200 ml alyvuogių aliejaus;
  • 100 ml obuolių acto;
  • 50 g balzaminio acto;
  • 30 ml sojų padažo;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 a. š. maltos rūkytos paprikos miltelių.


Gaminimas:

Sumaišykite marinatui reikalingus ingredientus: obuolių actą, balzaminį actą, sojų padažą. Išspauskite česnako skilteles. Įberkite paprikos miltelius.

Daržoves supjaustykite vienodo dydžio griežinėliais. Taip, kad juos būtų patogu sumauti ant iešmo. Daržoves sumaišykite su marinatu, leiskite pabūti apie 10 minučių.

Daržoves sumaukite ant iešmelių ir kepkite kapsninėje, vartydami iešmus, apie 15 minučių.