Turbūt sutiks kiekvienas, grilio patiekalus mėgstantis gaminti žmogus – norint mėgautis kokybiškai iškeptu maistu, svarbu ne tik prieskoniai ir marinatai, tačiau ir gaminimui grilyje būtinos priemonės: malkos, anglys, ekologiški įdegtukai, dujiniai degikliai.

Lietuviai – tikri grilio patiekalų gerbėjai

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiltojo sezono metu kepimui ant grilio skirti produktai sulaukia didžiulio pirkėjų susidomėjimo.

„Pastebime, kad lietuviai tikrai mėgsta gaminti gamtoje. Jie noriai renkasi tiek kepimui ant žarijų skirtus marinuotus mėsos produktus, tiek kepimui paruoštas krevetes, žuvį. Populiaru kepsninėje kepti šviežias daržoves, sūrį, net vaisius. Žinoma, norint pasiekti geriausią rezultatą, būtina kepsnine naudotis tinkamai, rinktis tik kokybiškas malkas, anglis ir kitas gaminimui reikalingas priemones“, – teigia V. Budrienė.

Ji patikina, kad „Iki“ prekybos tinklo parduotuvėse kokybiškų priemonių kepimui ras ir tie, kurie naudojasi įprasta šašlykine, kūrenama malkomis, ir kepantys kiaušinio tipo kepsninėse.

Įprastam griliui svarbu tinkamai pasirinktos malkos

Parduotuvėse galima rasti itin platų pasirinkimą įvairių priemonių, skirtų patiekalus gaminti grilyje. Visgi naudojant įprastą grilių, svarbiausia išsirinkti kokybiškas malkas.

Vienas populiariausių pasirinkimų – beržinės malkos. Jas naudojant galima lengvai iškepti mėgstamus mėsos bei žuvies patiekalus, daržoves. Tačiau jei gaminamas patiekalas, kurio kepimui prireikia ilgiau išliekančios kaitros, rekomenduojama rinktis ąžuolines malkas.

Dažniausiai kepant atvirame grilyje, kitaip dar vadinamoje šašlykinėje, naudojami iešmai. Jie reikalingi norint sumauti šašlykus, daržoves ar kitus kepimui pasirinktus maisto produktus. Svarbu rinktis kokybiško metalo iešmus, kurie būtų tinkamo ilgio: ne per trumpi ir ne per ilgi.

Grotelės – dar viena gaminimui būtina priemonė. Jų rinkoje egzistuoja pačių įvairiausių – metalinių, ketaus, nerūdijančio plieno, net porceliano. Grotelės idealiai tinka kepant didesnius mėsos gabalus, visą žuvį. Rekomenduojama rinktis kokybiško metalo groteles, kurių tarpai būtų vienodo dydžio.

Norint gaminti atviroje, gilesnėje kepsninėje, svarbu įsigyti ir kokybišką dujinį degiklį, specialius griliui skirtus įrankius – mentelę, žnyples, specialią šakutę, kuria bus paprasta patikrinti, ar mėsa jau iškepė.

Tokio tipo grilis neužima daug vietos, jį labai paprasta prižiūrėti. Tereikia turėti stambų, vielinį šepetį – kepsninei atvėsus, juo tereiks kelis kartus perbraukti.

Atviras grilis idealiai tinka žmonėms, kurie daug laiko praleidžia gamtoje, nori turėti lengvai transportuojamą prietaisą gaminimui. Vis dėlt, svarbu paminėti ir tai, kad grilį, kuomet juo nesinaudojama, rekomenduojama laikyti sausoje vietoje.

Kiaušinio tipo kepsninės su dangčiu

Bene kiekviename didžiųjų miestų individualių namų kieme šiuo metu stovi kiaušinio formos kepsninė. Tokio tipo kepsninės išpopuliarėjo dėl savo universalumo. Tokiame grilyje galima gaminti bene viską: mėsos patiekalus, žuvį, kepti pyragus, rūkyti norimus maisto gaminius, pavyzdžiui, sūrį.

Įsigijus tokio tipo kepsninę svarbu naudoti ir kokybiškas anglis. Jos turėtų būti pagamintos iš natūralaus medžio, o ne briketų. Geriau, jei anglies gabalai yra didesni, jos pačios – be nereikalingos žievės. Anglių maiše negali būti sudegusių neaiškių šiukšlių. Anglys negali skleisti neaiškaus, nemalonaus kvapo.

Įkurti keraminę kepsninę lengviausia su ekologiškais kubelių formos įdegtukais. Jie gaminami be toksinų, yra draugiški gamtai, padeda ilgai išlaikyti temperatūrą kepsninėje.

Jei įsigijote kiaušinio tipo kepsninę, vertėtų namuose turėti ir specialų kulinarinį termometrą, kuriuo galima stebėti kepsninėje kepamų maisto produktų temperatūrą, juos tinkamai iškepti, tačiau neperkepti.

Tokia kepsninė leidžia kepti ir troškinti maistą ketaus induose. Tokiu būdu pagamintas patiekalas išsiskiria savo aromatu, būna ypač skanus. Žinoma, verta įsigyti ir gaminimui skirtus kokybiškus įrankius.

Išvalyti kepsninę – juokų darbas. Tereikia nešvarumus „iškaitinti“ aukštoje temperatūroje arba įsigyti specialų, ekologišką valiklį, skirtą būtent tokiems griliams.