Didžiausias įžuvinimas lydekaitėmis – Zarasuose, Kaune ir Ignalinoje

Žvejybos entuziastai nuo pat ankstyvo ryto sėda į valteles ir skuba užsiimti geriausias, laiko jau patikrintas žūklės vietas. Labiau patyrę ruošiasi iš anksto ir į oro sąlygas dėmesį atkreipia – sakoma, lydekos gerai kimba apniukusiu oru ar lengvai lynojant, o jei saulėta, aktyviau pažuvauti galima ankstyvais rytais ar vakarop.

Teorijų, kur tų lydekų ieškoti, patyrę žvejai taip pat pateiktų ne vieną. Skirtingai nuo aktyviai medžiojančių ešerių, lydekos yra tikros pasalūnės – pasislėpusios tarp vandens augalų, kantriai tyko pro šalį plaukiančių mažesnių žuvų. Tad intensyviojo sezono metu, pavasarį po neršto arba rugsėjo ir spalio mėnesiais, neprastai kimba ir atvirame vandenyje, tačiau kur kas didesnė tikimybė laimikį pagauti pavėsingose vietovėse, šalimais stačių krantų, įvairiuose užtakiuose ir duburiuose.

Žūklės prekių pasirinkimas „Norfoje“

Daug kalbėti galima ir apie lydekų gaudymo techniką, tačiau kur kas svarbiau išsiaiškinti, ar šių žuvų pasirinktame ežere apskritai yra. Žuvininkystės tarnyba kasmet Lietuvos ežerus praturtina lydekų jaunikliais, tačiau pastariesiems reikia laiko ūgtelėti. Priklausomai nuo to, kokios amžiaus grupės jaunikliai buvo įleisti, stambesnių žuvų tikėtis galima po 3-4 metų.

Tad svajojantiems aktyviai palydekauti dar šią vasarą, verta pasidomėti, kurie ežerai lydekų jaunikliais buvo papildyti maždaug 2019-2020 metais.

Daugiausiai jau paaugintų jauniklių – net 400 tūkst. vienetų – buvo suleista į Zarasų rajono savivaldybėje tyvuliuojantį Drūkšių ežerą, 300 tūkst. lydekaičių pasipildė Kauno marios ir 240 tūkst. jauniklių atiteko žvejotų pamėgtam Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje esančiam Dysnų ežerui. Įžuvinimas lydekomis 2019 metais taip pat vyko Elektrėnų mariose, Metelio, Daugų, Baltųjų Lakajų ežeruose. Tie patys didieji ežerai lydekomis papildyti buvo ir 2020 metais, nedideliais kiekiais įžuvinimas vyko Molėtų Galuonų ir Kertuojų ežere.

Žūklės prekių pasirinkimas „Norfoje“

Primena svarbiausias taisykles – lydekas žvejoti galima ne visada

Bene plačiausią žūklės reikmenų pasirinkimą tarp prekybos tinklų siūlančios „Norfos“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius pastebi, kad lydekavimui skirtų prekių pardavimai kaip ir kasmet į viršų šokteli nuo ankstyvo pavasario – vos prasidėjus aktyviajam žvejybos sezonui.

„Šiltuoju metų laiku meškeres išsitraukia ne tik tikri žvejybos entuziastai, bet ir norintys paįvairinti laisvalaikį gamtoje. Ir vieniems, ir kitiems tikrai turime ką pasiūlyti tiek kainos, tiek kokybės atžvilgiu. Pastebime, kad pradedantieji įprastai gausiau pildo pirkinių krepšelius, nes turi susikomplektuoti visą žvejybos įrangą nuo pagrindų. Patyrę žvejai dažniau dairosi įvairių priedų ar išbando „Norfos“ parduotuvių lentynose pasirodžiusias naujoves. O mes savo ruožtu nuolatos sekame tendencijas ir stengiamės užtikrinti kuo didesnę įvairovę“, – sako G. Banevičius.

Žūklės prekių pasirinkimas „Norfoje“

Specialistas atkreipia dėmesį, kad būtent lydekų gaudymui skirtų prekių pardavimai pasyvesni žiemos sezonu – tai jis sieja su įstatymuose numatytu draudimu lydekas žvejoti nuo vasario 1 d. iki balandžio 30 d., kuomet šios žuvys ruošiasi nerštui.

Anot G. Banevičius, dažniausiai lydekos yra spiningaujamos, tad būtent šiam žvejybos būdui skirtų prekių žvejai parduotuvių lentynose ir dairosi.

Žūklės prekių pasirinkimas „Norfoje“

„Spiningas – ko gero populiariausia mėgėjiškos ir sportinės žvejybos meškerė, skirta žvejoti su dirbtiniais masalais – blizgėmis, sukriukėmis, guminukais ir kt. Planuojantiems žvejoti vasaros metu patartina rinktis gamtoje aptinkamų melsvos, pilkos, žalsvos spalvų masalus – jų pasirinkimas „Norfos“ parduotuvėse tikrai gausus, tad išbandykite kelis skirtingus variantus. Gaudyti lydekas galima ir plūdine meškere, tačiau reikia pasirinkti ilgesnio ir stipraus koto, taip pat nepamiršti specialaus metalinio iš volframo, titano ar fluorokarbono pagaminto pavadėlio, nes paprastą žuvis lengvai perkanda“, – pasakoja G. Banevičius.

Susiruošusiems į lydekų žvejybą, reikėtų nepamiršti – gaudant lydekas atvirame vandenyje neleidžiama naudoti taip vadinamų „skritulių“, „popkių“ ir kitų plūdrių mėgėjų žvejybos įrankių, kurie nepritvirtinti prie meškerykočio ir kuriais žvejojama naudojant kabliuką.

Atkreipti dėmesį reikėtų ir į numatytas laimikio normas – vienos žvejybos metu vienam žvejui leidžiama paimti dvi sugautas lydekas, ne mažesnes kaip 50 cm dydžio, ir privaloma paleisti didesnį nei 80 cm laimikį. Lydekų dydžių ribojimas netaikomas Mėgėjų žvejybos taisyklėse nurodytose upėse ir upių ruožuose.