Pačių gamintas jaukas – ne visuomet parankiausias pasirinkimas

Patyrę žvejai jau žino – net ir žuvingiausiame vandens telkinyje gali likti tuščiomis rankomis, jei nesužadinsi žuvims apetito ir nemokėsi jų privilioti į savo žvejybos plotus. O žuvys tikrai nekvailos – puikiai orientuojasi vandenyse ir telkiasi ten, kur galima rasti maisto. Štai po lietaus kuojos ir karšiai būriais keliauja link užtvankų, nes būtent ten sustiprėjusios srovės suneša įvairiausių gėrybių – sliekų, vikšrų ar javų grūdų, o pastaruosius itin mėgstančių karpinių žuvų sužvejoti galima šalimais vandens malūnų.

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

Žinoma, tai daugiau teorija, tad tiksliai nuspėti, kurioje vandens telkinio vietoje – meldais apaugusioje pakrantėje, upelių žiotyse ar pačiame ežero viduryje – žuvys aktyviai kibs, tikimybė ne itin didelė. Kur kas paprasčiau užsitikrinti sėkmę žvejybos metu – prisivilioti žuvis į reikiamą vietą jauku.

Tie, kuriems žvejyba yra ne tik vasaros pramoga, bet rimtas hobis, neabejotinai turi savų, po devyniais užraktais paslėptų jauko receptų. Vienoks – lynams ir karosams sudominti, kitoks – karšiams ar karpiams gaudyti. Rytais, kai saulė dar net nepakilus, entuziazmo nestokojantys žvejai praleidžia virtuvėje virdami, kepdami ir plikydami įvairiausius ingredientus, kurie keliaus į žuvų jaukams skirtus mišinius.

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

Tačiau kaip pastebi prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius, branginantys žvejybos valandas dažnai renkasi jau pagamintus žuvų jaukus, kurių pasirinkimas „Norfos“ parduotuvėse išties platus.

„Jauko gaminimą galima vadinti tam tikra žvejybos tradicija, svarbia sudedamąja jos dalimi, tačiau net ir patyrę meškeriotojai laiką mieliau skiria ne pasiruošimui, o pačiai žvejybai – juolab, kad šiais laikais kokybiško jauko tikrai nesudėtinga įsigyti, – sako G. Banevičius. – Rinktis pirktinį jauką neretai paskatina ir paties produkto kaina. Juk parduotuvėse parduodamas jaukas – kur kas daugiau nei kelių ingredientų mišinys, tad norintiems namuose pasigaminti kažką panašaus prireiks ne tik noro bei žinių, bet ir eksperimentams skirtų investicijų.“

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

Daugumos jaukų bazė ir sudėtinių dalių kiekis yra labai panašūs, tačiau paslaptis slypi prieduose – kurdami veiksmingus produktus, į tai jaukų gamintojai išties daug investuoja. Svarbūs ne tik pagrindiniai ingredientai, bet ir jauko spalva, kvapas – tam įprastai naudojami įvairūs dažikliai ir kvapikliai. Jei profesionalia žvejyba neužsiimate, greičiausiai investuoti į savo išskirtinio jauko gamybą tiesiog neapsimokės. O jei save vadinate profesionalu, tikėtina, jau esate atradę daugybę veiksmingų receptūrų.

Kaip veikia jaukas?

Žuvys plaukia ten, kur gausu maisto – būtent tam ir reikalingas jaukas. Tai puikus būdas ne tik trumpam prisivilioti žuvis, bet ir jas pripratinti nuolatos sugrįžti į tas pačias vietas. Be žuvų prisiviliojimo jauku žvejybą sunku ir įsivaizduoti, o štai nevienadieniu žuvų jaukinimu įprastai užsiima tikri žvejybos fanai, mat visas procesas trunka ne dieną ir ne kelias.

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

Pasiruošti pirktinį jauką tikrai nesudėtinga – mišinį reikia sudrėkinti vandeniu iki norimos konsistencijos, persijoti per sietelį, kad neliktų sulipusių gumuliukų ir tuomet suformuoti jauko rutuliukus. Tačiau svarbu proporcijos: jei vandens įpilsite per mažai, įmestas į vandenį rutuliukas iširs labai greitai ir pasiskleis paviršiuje, nepasiekęs dugno – o juk būtent ten slepiasi stambesnės žuvys. Iš kitos pusės, ne visuomet gerai ir pernelyg sudrėkintas jaukas, mat jis vandenyje skleisis lėtai ir greitai žuvų nepriviliosite.

Šiuo atveju svarbus ir jauko paruošimo laikas. Jei mirkysite iš vakaro, ingredientai tolygiai sugers vandenį, taigi jaukas užtikrintai bus sunkesnis, lengviau nugrims į dugną nesubyrėjęs, ilgiau skleisis – pasiteisinusi taktika, jei taikotės į stambiąsias žuvis. Jei visgi norite greito efekto, jauką maišykite prieš žūklę – pasimėgausite aktyvesniu kibimu, pritraukdami nedideles ir vidutines žuvis. Dar vienas vertingas patarimas – jauką drėkinti per du kartus, mat po pirmojo sudrėkinimo jo konsistencija gali būti apgaulinga. Praėjus valandėlei pastebėsite, kad mišinys atrodo sausesnis nei buvo iš pradžių.

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

„Lipnumas – viena iš svarbiausių jauko savybių. Išgauti reikiamą konsistenciją namuose gamintais jaukais gana sudėtinga, tad tai yra dar vienas pirktinio jauko privalumas“, – sako G. Banevičius.

Sulipintas į kamuoliuką jaukas grimzdamas turi palikti šleifą, tačiau nesubyrėjęs pasiekti dugną ir ten pamažu skleistis. Pasitikrinti, ar jūsų jaukas tinkamai paruoštas, galima visai paprastai: iš metro aukšto paleiskite iš jauko mišinio suformuotą rutuliuką atgal į jauko dubenį – jei nesubyrėjo, vadinasi, viskas gerai.

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

Norint padidinti jauko efektyvumą, patariama į jį įmaišyti gyvūninės kilmės priedų – kapotų sliekų, musės ir uodo trūklio lervų ar jų kokonų. O kokį mišinį jaukui pasirinkti – priklauso nuo to, kur ketinate žuvauti ir ką tikitės pagauti. „Norfos“ parduotuvių lentynose rasite tiek bazinių arba kitaip – universalių jaukų, tiek specializuotų, skirtų karpiams, lynams, karosams, kuojoms gaudyti.

„Prekybos tinklas „Norfa“ žvejams siūlo nebrangius, tačiau kokybiškus jaukus, tad pasirinkti iš ko turės ir mėgėjai, ir profesionalai. Pavyzdžiui, daugybę prestižinių nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų laimėję VDE (Marcel Van Den Eynde) kompanijos kurti žūklės produktai, kuriuos neabejotinai žino ir vertina visos Europos žvejai. Šios firmos produkcijos – ne tik jaukų, bet ir jų priedų dar sėkmingesnei žūklei, galite rasti ir mūsų parduotuvių lentynose“, – sako G. Banevičius.

Žvejybos reikmenys „Norfoje“

Na ir paskutinis svarbus dalykas – kokią jaukinimo taktiką taikyti? Vienos auksinės taisyklės nėra, tačiau įprastai pirmoji porcija būna didžiausia, o vėliau kas kažkiek laiko įmetamas vienas kitas jauko kamuoliukas žuvų susidomėjimui palaikyti. Šiuo atveju svarbu nepamažinti, antraip norimo efekto nebus, bet ir nepersistengti, nes sočiai pasimaitinusios žuvys prie kabliuko nepuls. O kur yra tas aukso viduriukas, pasakyti sunku – greičiausiai teks ieškoti bandymų metodu.