Namuose gamintą jauką keisti į profesionalų skatina ne tik laiko taupymas

Kaip pastebi prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius, ne atsitiktinai žuvų jaukas šiltojo sezono metu išlieka viena iš perkamiausių prekių tarp visų žūklės reikmenų.

Vienoks – lynams ir karosams sudominti, kitoks – karšiams ar karpiams gaudyti. Tiek universalių, tiek specializuotų mišinių skirtingų žuvų jaukinimui parduotuvių lentynose gausu, tad net ir patyrę profesionalai, po devyniais užraktais slepiantys ištobulintas savo pačių kurtas receptūras, neretai iškeičia jas į patogiai supakuotas ir naudojimui jau paruoštas alternatyvas.

Norfa

„Branginantys žvejybos valandas, dažnai renkasi jau pagamintus žuvų jaukus, kurių pasirinkimas „Norfos“ parduotuvėse išties platus. Skaičiuojantys įsivertina ir kainą: rinkoje įsitvirtinusių ir gerą vardą pelniusių gamintojų jaukai testuojami ir tobulinami ne vienerius metus, tad norintiems pasigaminti kažką panašaus namuose, prireiks ne tik noro bei žinių, bet ir eksperimentams skirtų nemenkų investicijų“, – sako G. Banevičius.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad gero jauko paslaptis slypi prieduose – čia svarbūs ne tik pagrindiniai ingredientai, bet ir jauko spalva, kvapas. Tam naudojami įvairūs dažikliai, kvapikliai, kurių taip pat galima rasti žūklės prekių skyriaus lentynose.

„Norfos“ parduotuvių lentynose rasite tiek bazinių arba kitaip – universalių, tiek specializuotų jaukų, skirtų kuojoms, karpiams ar lynams gaudyti. Nors siūlome išties platų jaukų pasirinkimą, pagal pardavimų duomenis matome, kad mūsų pirkėjai gerai įvertinę daugybę prestižinių nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų laimėjusios VDE (Marcel Van Den Eynde) kompanijos kurtus žūklės produktus – ne tik jaukus, bet ir jų priedus dar sėkmingesnei žūklei“, – sako G. Banevičius.

Norfa

Praturtintas jaukas žuvims patrauklesnis

Išsirinkti žvejybai tinkamiausią jauką – ištisas mokslas, bent jau profesionalų akimis, mat jie žvejybos metu įsivertina daugybę skirtingų niuansų: ne tik tai, į kokį laimikį taikosi, bet ir vandens temperatūrą, skaidrumą, telkinio dugną, gylį ir net orus ar gamtos ciklus, mat priklausomai nuo jų, žuvys linkusios keisti savo elgesį.

Štai pavasarį neršiančios aukšlės, kuojos, karšiai ir daugelis kitų taikių žuvų praktiškai išvis nesimaitina, todėl pagauti jas neršto metu – reta sėkmė. Kur kas didesnė tikimybė sėkmingai žvejybai iš karto po neršto, mat siekdamos atgauti prarastas jėgas, jos puola aktyviai ieškoti maisto. Dažnas mėgsta pažvejoti ir po lietaus – tuomet deguonimi pasipildžiusiuose vandens telkiniuose galima pastebėti žuvų suaktyvėjimą. Lietaus dėka keičiasi ir vandens temperatūra, tačiau čia prasideda atskiri niuansai: vienos žuvys drąsiau plaukia į šiltesnį paviršių, kitos priešingai, neria giliau, kur šalčiau.

Norint įsivertinti tokius aspektus, reikia turėti išties nemažai praktikos ir žinių, tad mėgėjai jauką žuvims įprastai renkasi pagal etiketę, t. y. kokia žuvis ar žūklės būdas joje nurodytas.

Norfa žūklės prekės

Vis tik kelias subtilybes verta prisiminti ir pradedantiesiems. Štai smulkios žuvys labiau mėgsta tamsų jauką, mat priplaukusios arčiau stipriai su juo nekontrastuoja ir nerizikuoja tapti plėšriųjų žuvų grobiu. Stambesnes žuvis, nebijančias išsiskirti aplinkoje, labiau traukia šviesus, ryškus jaukas. Žvejojantiems šaltame vandenyje verta rinktis sūresnius jaukus, o vandeniui įšilus išbandykite saldžius.

„Norfos“ žvejybos prekių grupės vadybininkas G. Banevičius pataria atkreipti dėmesį ir į jauko lipnumą – vieni jų gerai įgeriantys vandenį, kiti prasčiau. Nuo to priklauso jauko konsistencija, o tuo pačiu ir žūklės sėkmė.

„Išgauti reikiamą konsistenciją namuose gamintais jaukais gana sudėtinga, o pirktinių jaukų sudėtinių dalių proporcijos įprastai yra taip ištobulintos, kad juos tikrai nebus sudėtinga pasiruošti ir pirmą kartą žvejojantiems – pakaks mišinį sudrėkinti vandeniu iki norimos konsistencijos, persijoti per sietelį, kad neliktų sulipusių gumuliukų ir tuomet suformuoti jauko rutuliukus“, – sako G. Banevičius.

Sulipintas į kamuoliuką, grimzdamas jaukas turi palikti šleifą, tačiau nesubyrėjęs pasiekti dugną ir ten pamažu skleistis. Jei jaukas iširs vos įmestas į vandenį, į paviršių sutrauksite tik smulkias žuveles – didesnės yra kur kas atsargesnės ir drąsiai paviršiun nekyla. Jei jaukas bus labai tvirtas, skleisis lėtai pačiame dugne. Tokia strategija gera, jei taikotės tik į labai stambią žuvį, tačiau sumažinsite tikimybę sugauti smulkesnį ar vidutinio dydžio laimikį.

Pasitikrinti, ar jūsų jaukas tinkamai paruoštas, galima visai paprastai: iš metro aukšto paleiskite iš jauko mišinio suformuotą rutuliuką atgal į jauko dubenį – jei nesubyrėjo, vadinasi viskas gerai.

Norint padidinti jauko efektyvumą, patariama į jį įmaišyti gyvūninės kilmės priedų – kapotų sliekų, musės ir uodo trūklio lervų ar jų kokonų. Galima įdėti šiek tiek kukurūzų, šutintų kanapių – tai universalūs priedai, tinkami daugumai taikių žuvų.

„Žinoma, galima ir išvis be priedų, tačiau įsivertinkite, kad iš bazinių ingredientų pagaminto jauko rutuliukai vandenyje greitai aptirpsta. Jei į jauką įmaišysite žuvis viliojančių skanėstų, šie dar kurį laiką tūnos ant dugno ir vilios žuvis. Tik nepersistenkite – jūsų tikslas ne sočiai pamaitinti, o sudominti ir privilioti“, – pataria „Norfos“ atstovas.