Kur vasarą pradingsta lydekos?

Sakoma, lydekos gerai kimba apniukusiu oru ar lengvai lynojant, o jei saulėta, aktyviau pažuvauti galima ankstyvais rytais ar vakarop. Intensyviojo sezono metu, pavasarį po neršto arba rugsėjo ir spalio mėnesiais didelė tikimybė laimikį pagauti pavėsingose vietovėse, šalimais stačių krantų, įvairiuose užtakiuose ir duburiuose, tačiau neprastai kimba net ir atvirame vandenyje.

Deja, vasaros metu šios laiko patikrintos taisyklės, regis, negalioja – žvejai tikina, kad lydekų nė su žiburiu nerasi, mat stambesnės lydekaitės vėsinasi gilesniuose vandenyse, o neišduodančias pamėgtų pakrančių sugauti sudėtinga dėl vandens augmenija užžėlusių vietų.

Tūnoti žolėse lydekas paskatina paprastas praktiškumas: čia pakankamai saugu, o ir eikvoti energijos ieškant maisto nereikia, mat meldynuose ir žolynuose mailiaus netrūksta. Neseniai iš ikrų išsiritusios smulkios žuvelės, įprastai plaukiojančios sekliuose vandenyse, dar neturi išgyvenimui reikalingų instinktų, tad tampa lengvu grobio plėšrioms žuvims. Tiesa, didesniuose vandens telkiniuose stambiausių egzempliorių žolėse greičiausiai neaptiksite, nes turėdamos pasirinkimą, senbuvės mieliau ners į gilesnius vandenis.

Prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius pastebi, kad sezoninis tendencingumas pastebimas ir stebint lydekų gaudymui skirtų žūklės prekių pardavimus.

„Piką lydekavimui skirtų prekių pardavimai pasiekia ankstyvą pavasarį, sezonui tik prasidėjus. Vėliau į viršų vėl šokteli įsibėgėjus rudens sezonui ir tęsiasi iki pat vasario mėnesio, kuomet įsigalioja draudimas gaudyti lydekas. Kadangi šios žuvys įprastai yra spiningaujamos, būtent šiam žvejybos būdui skirtų prekių žvejai parduotuvių lentynose ir dairosi“, – pasakoja G. Banevičius.

Specialistas pastebi, kad patyrę žvejai ar reguliariai meškerę į rankas pasiimantys mėgėjai jau senokai atradę „Norfos“ parduotuvių žūklės prekių skyrius, tad taupydami laiką ir pinigus, įprastai užsuka pasipildyti žvejybos priedų. Išsiruošus gaudyti lydekų, į pirkinių krepšelius dažniausiai keliauja dirbtiniai masalai – blizgės, sukriukės, guminukai.

„Patogu, kuomet viską galima rasti vienoje vietoje ir nereikia ieškoti specializuotų parduotuvių, tačiau ne paskutinėje vietoje, matyt, yra ir patrauklios kainos – nuolatos sekame gamintojų siūlomas naujienas ir stengiamės užtikrinti kuo didesnę įvairovę tam, kad mūsų pirkėjai lentynose rastų ne tik aukštesne kokybe, bet ir žemomis kainomis džiuginančių prekių, o jų pasirinkimas mūsų parduotuvėse išties platus“, – sako prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius.

Keli patarimai, norintiems pasidžiaugti laimikiu

Iš saugių augmenija apžėlusių pakrančių apsnūdusias lydekaites išvilioti vargu ar pavyks, tad norintiems aktyviau paspiningauti, teks keisti taktiką ir pratintis žvejoti ne itin patogiose vietose.

Kadangi žvejoti teks žolių tankmėje, rinkitės tam pritaikytą masalą: sunkias besivartančias blizges kuriam laikui padėkite į šoną – jos strigs žolėse, tad aktyviai tikrai nepažuvausite. Geriau rinkitės vartikles, kurių kabliukai nekliūna už augalijos.

Žvejojantiems ramiame vandenyje, geriausia rinktis lengvas, pakankamai plačias ir stipriau išgaubtas vartikles – net ir nedideliu greičiu traukiamos, pastarosios aktyviai vartysis į šonus, masindamos lydekas. Be abejo, žolynuose galima žvejoti ir silikoniniais masalais su ofsetinio tipo kabliukais, tačiau jų judėjimo trajektorija mažiau paslanki. Vartiklės ribotame plote įprastai efektyviau atkreipia lydekų dėmesį.

Bendras patarimas lydekaujantiems karštuoju sezonu – didelius masalus keisti į mažesnius. Ant 20 centimetrų ar didesnių gumų, kuris visai įprastas pavasario ar rudens sezonu, laimikį vargu ar pagausite. Geriau rinkitės mažesnius gabaritus, kuriuos galėsite lengviau pravesti paviršiniame ar viduriniame vandens sluoksnyje. Su mažais masalais verta rinktis ir ganėtinai ploną ir neilgą metalinį pavadėlį. Didžiųjų egzempliorių gal ir nepagausite, tačiau kibimas bus kur kas intensyvesnis.

Žvejybai geriausia rinktis ankstyvą ryta arba vakarą. Šiuo laikotarpiu saulė dar nespėja įkaitinti vandens ir lydeka aktyviau maitinasi. Esant giedram orui, dienos metu žuvys dažniausiai būna ganėtinai vangios ir dideliu laimikių skaičiumi pasigirti pavyksta tikrai retai. Didesnis aktyvumas stebimas ir prieš perkūniją ar jai pasibaigus, lengvai lynojant, kai šiek tiek keičiasi vandens temperatūra.

Rinkdamiesi vietą žvejybai, dairykitės properšų tarp žolių, kur galima atlikti ilgus, nepertraukiamus pravedimus šalia žolių linijos. Žinoma, žvejoti galima ir pačiuose žolynuose, tačiau su taktika teks padirbėti, mat reikės išlaikyti masalą šalia paviršiaus. Jei lydeka užkibs, už kantrybę būsite apdovanoti išties įsimintinu vaizdu, mat į patį paviršių grobio pačiupti pakylanti lydeka įprastai padovanoja tikrai įspūdingą reginį.