Modestas prieš žvejybą užsuko į „Norfos“ parduotuvę ir liko nustebintas itin gausiu žūklei skirtų reikmenų asortimentu. Iš „Norfa“ parduotuvės Modestas išėjo nešinas pilnu pirkinių krepšiu, taip pat neatsispyrė pagundai prigriebti patogią, sulankstomą kėdutę, ant kurios galės stebėti, kaip kimba žuvys. Žodžiu, žūklės meditacijai pasiruošta.

Romantika su varlėmis

Prie ežero vyrą pasitiko žvejo ausims nuostabiausia varlių simfonija. Kol Modesto šeimyna turškėsi vienoje ežero pakrantėje, jis prasibrovė pro žolynus į vietą, kurioje mėgins pagauti žuvį.

Iš „Norfa“ krepšio ištraukė ir parodė, kuo gaudys būsimą laimikį. Rinkinys – granuliuotas jaukas, taip pat specialus jaukas karosui, karpiui, karšiui gaudyti ir melasa su marcipanu. Konservuoti žalieji žirneliai ir kukurūzai iš „Norfa“ taip pat atsidurę sėkmingos žūklės krepšyje. Modestas tikina, kad jie pasitarnaus neabejotinai.

Štai ir ežaras. Modesto sprendimas – pamėtyti ežere granuliuoto jauko, jo su kitu jauku nemaišyti. Bandys laimikį ištraukti su plūdine meškere – be žiedelių, 6 m ilgio.

„Šiek tiek dreba širdis. Tokios vietos patinka – gamta, žmonių nėra. Varlės kurkia aplink, šuniukas šalia”, – džiaugėsi vyras.

Modestas masalui paprastai naudoja musės lervas, dar kitaip vadinamus dzikus, arba sliekus. Pasidžiaugė, kad žvejams „Norfa“ yra rojus, nes rado netgi česnako granulių, kurias suberia į dėžutę su lervomis dėl gurmaniškesnio skonio žuvims vilioti.

Užburtas aplinkos tiesiog išsitraukia sulankstomą kėdutę, kad pamedituotų ir paklausytų gamtos garsų.

Šuns ir žuvies bučinys

Modestas Atmanavičius yra dukart pasaulio ir daugkartinis Lietuvos poledinės žūklės čempionas, Lietuvos fyderio čempionas. Žvejoja tikrai daug, pasitaiko, jog netgi kasdien meta meškerę į vandenį. Tinklaraštininkas, Youtube kanalo „Modestas žuvauja“ autorius, turintis beveik 10 tūkst. prenumeratorių.

Modestas pasidalijo, ko reikia karosui pagauti. Valas, maža plūdelė (apie 1,5 g), 9 nr. kabliukas, nuo jo 12–15 cm atstumu prispaudžiamas švinelis ir… viltis, jog karosai kibs. Štai ir visa sėkmės formulė.

Vyras paaiškino, jog meškerė be ritės, nes aplink nemažas šabakštynas, o vandens gylis nedidelis.

Bet jaukas – bene svarbiausias dalykas. Ant kabliuko Modestas pamovė slieką ir keletą musių lervų. Yra! Ne karosas, bet lynas, tačiau Modesto šuniui Bartui laimikis taip patiko, kad žuvį netgi pabučiavo.

Tačiau netrukus ant kranto Modestas išvilko ir karosą. Jis irgi buvo palydėtas atgalios į savo šlapius namus – ežerą. Kadangi žuvis nuėjo į žoles, Modestas patarė į tą vietą numesti keletą jauko granulių. Ir vėl ištraukė karosą, tiesa, nediduką.

Supliuškeno vanduo – masalas veikia, kimba! Pagavo gražuolį karosą, kurį net sudėtinga rankomis apimti. Vasaros laimikis užskaitytas!

Eina kaip torpedos!

Modestas kalba taip tyliai, jog galime numanyti – ta vienatvė žvejui, susiliejimas su gamta yra tikra palaima. Modestas prisipažįsta, kad būtent žuvauti ten, kur nėra žmonių, kur varlės, vanduo, žolių šnarėjimas, kur esi tik tu pats, šuo ir meškerė, yra būtent ta meditacija, kurios trokšta visa savo esybe.

Karosai kimba gerai, bet norisi ištraukti didesnę žuvį. Modestas nusprendžia paeksperimentuoti – jauką užpila melasa su marcipanais. Palaukia, kol įsigers. Keletą grūdelių su marcipanine melasa įmeta vandenin, ir žuveliokas užkimba gerokai didesnis.

„Žūklėje nevenkite eksperimentų. Tai intriga – juk ne visada žinai, kas pasiteisins, kas ne. Bet tai ir įdomu, kaupiama patirtis ir sužvejotų karosų skaičius bei dydis“, – laidoje tikino žvejys.

Ant kabliuko – 2–3 lervos ir sliekas stambesnis. Jį atgnybia, kad išskirtų skysčius – Modesto manymu, tai labiau vilioja žuvį.

„Oi, karosynas koks! Eina kaip torpedos. Netgi būčiau pelkinį karosą rinkęs nacionaline Lietuvos žuvimi, o ne lyną. Labai graži žuvis“, – gėrėjosi laimikiu vyras.

Kelios valandėlės nuostabios gamtos apsuptyje. Pasaka, smagu, siela dainuoja. O Modestas žuvauja. Iki kitų kartų!