Kaip pastebi prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius, vasaros metu į laisvalaikio ir žūklės prekių skyrius užsuka ne tik aktyviai laiką gamtoje norintys praleisti poilsiautojai, bet ir tikri žvejybos profesionalai.

„Turime bene plačiausią žūklės reikmenų pasirinkimą tarp didžiųjų prekybos tinklų ir nuolatos atnaujiname savo asortimentą tam, kad galėtume pasiūlyti įvairovę tiek kainos, tiek kokybės atžvilgiu. Labai džiugu, kad „Norfos“ parduotuves jau atradę ir žūklės profesionalai – labai patogu, kuomet pritrūkus žvejybos priedų, nereikia ieškoti specializuotų parduotuvių ir viską galima rasti čia pat, vienoje vietoje“, – sako G. Banevičius.

Masalai, anot specialisto, yra viena perkamiausių žūklės prekių ne tik vasarą, bet ir visais metų laikais. Nors žvejai mėgėjai dažnai dairosi į natūralius masalus – musių lervas, sliekus, kirminus, svirplius, krevetės ir t.t., pagauti didesnį laimikį besitaikantys dažniau renkasi dirbtinius, puikiai atkartojančius natūralių masalų išvaizdą ir judesius.

„Atsakyti į klausimą, kokį dirbtinį masalą pasirinkti, nelabai paprasta, mat tai priklauso nuo kelių skirtingų dalykų: visų pirma, kokią žuvį ketinate gaudyti ir kokiu grobiu natūralioje aplinkoje ji minta, antra – kur, kada ir kokiomis sąlygomis planuojate žvejoti. Per didelio dydžio masalas gali atbaidyti žuvį, na o per mažas gali likti jos nė nepastebėtas, tad jei esate nusiteikę rimtai žvejybai, su savimi verta turėti skirtingų masalų“, – sako prekybos tinklo „Norfa“ specialistas.

Oro sąlygos žvejybos metu

Oro temperatūra, krituliai ir net vėjo gūsiai turi nemenką įtaką žuvų elgesiui – štai lietingomis dienomis žuvys įprastai grobio aktyviai neieško, tad net ir pasirinkę geriausią masalą, vargu ar išviliosite jas iš slėptuvių. Visai kas kita žvejoti ramios dienos rytą ar pavakarę – tuomet kibimas geras, galima drąsiau paeksperimentuoti – mažesniais masalais vilioti vandens paviršiuje besitelkiant žuvis, didesniais – stambiuosius egzempliorius, kurie mieliau renkasi gilesnius vandenis.

Kur didesnės žuvys telksis – vandens paviršiuje ar arčiau dugno, stipriai priklauso nuo oro temperatūros. Karštomis dienomis, kuomet vandens paviršius greitai įšyla, dauguma žuvų mieliau ieškosi vėsesnių vietelių, tuo tarpu šaltesnėmis dienomis kyla į viršų.

Kokiame telkinyje žvejosite

Parduotuvių lentynose išvysite ne tik skirtingų dydžių ir formų, bet ir spalvų masalų. Rinkdamiesi spalvas, atkreipkite dėmesį, kokiame vandens telkinyje žvejosite – jei vanduo skaidrus, natūralesnės spalvos masalas gali būti veiksmingesnis, o drumstame vandenyje žuvis gali pritraukti ryškesnės spalvos.

Ketinantiems žvejoti pakrantėse ar telkiniuose, kuriuose daug augmenijos, G. Banevičius pataria rinktis masalą, specialiai pritaikyta žūklei sudėtingesnėse vietose. Pavyzdžiui, sunkiai besivartančias blizges kuriam laikui padėti į šoną ir rinktis vartikles, kurių kabliukai nekliūna už žolių tankmės. Žolynuose galima žvejoti ir silikoniniais masalais su ofsetinio tipo kabliukais, tačiau atkreipkite dėmesį, kad jų judėjimo trajektorija mažiau paslanki, todėl pasyvesnes, grobio aktyviai nemedžiojančias žuvis bus sunkiau sudominti.

„Taip pat reikėtų nepamiršti ir to, kad vienos žuvys mieliau grobio dairosi vandens paviršiuje, kitos – didesniame gylyje, tad papildomai reikėtų įsigyti svarelių, padėsiančių masalą nuleisti į reikiamą lygį“, – pataria prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių specialistas.

Natūralūs masalai – sliekas ar tešla?

Tiems, kurie žvejybai renkasi natūralius masalus, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, mat geriausiai žuvys kibs ant to masalo, kuriuo žuvys įpratusios maitintis. Štai pavasarį patyrę žvejai dažniausiai renkasi sliekus – būtent jų sniegui nutirpus ir vandeniui nutekant, į ežerus bei upes patenka daugiausiai. Kita vertus, kaip tik tuo metu galima pabandyti žuvis suvilioti gurmaniškesniu, rečiau pasitaikančiu maistu, pavyzdžiui, vabzdžių leliukėmis ar uodo trūklio lervomis. Ant pastarųjų itin kimba kuojos, ešeriai ir net stambesni karšiai ar karpiai.

Planuojantiems žvejoti natūraliais masalais, G. Banevičius pataria pasipildyti žūklės reikmenų dėžutę skirtingais kabliukais – jų pasirinkimą „Norfa“ parduotuvėse rasite itin platų.

„Pavyzdžiui, minkštam masalui – duonos ar tešlos rutuliukui – geriausiai tinka šiek tiek didesnio pločio ir geluonimi į vidų lenkti kabliukai. Jie leidžia efektyviai pakirsti žuvį ir tuo pačiu padeda užtikrinti, kad užmetimo metu masalas tvirtai laikysis, nenukris nuo kabliuko. Tiems, kurie žvejybai renkasi uodo trūklio lervas, reikėtų dairytis nedidelių ir plonų kabliukų su itin aštriu geluonimi – kadangi lerva yra labai smulkutė, svarbu ją praverti taip, kad žuvis viliojantis sultingas užpildas neišbėgtų“, – pataria specialistas.