Saugius urvelius vėžiai palieka naktį

Nuo seno lietuviai žinojo, kad vėžiai gyvena tik gėluose ir labai švariuose vandens telkiniuose. Tiesa, dabar jų galima aptikti visur, nes mūsų vietinėms rūšims, plačiažnypliams ir siauražnypliams vėžiams, draugiją palaiko prie mažiau palankių aplinkos sąlygų puikiai prisitaikę invaziniai žymėtieji bei rainuotieji vėžiai. Pastarieji, beje, nėra pageidaujami, nes užgožia tikruosius lietuviškus.

Gilesnėse ir pavėsingose vietose vėžiukų išvysti galima ir dienos metu, tačiau įprastai jie atkunta ir maisto ieškoti išsiruošią kartu su sutemomis, o kitą laiką tūno dugne po akmenimis, šaknimis ar urveliuose.

Paprastomis musės lervutėmis, sliekais ar kitais žuvis viliojančiais skanėstais vėžių nesudominsite – šie gurmanai kur kas labiau vertina įvairius pašvinkusius, todėl stiprų kvapą skleidžiančius produktus. Tiesa, išvilioti juos iš urvelių galima ne tik dvėseliena – tam puikiai tiks ir šviežios žuvies ar mėsos gabaliukai.

Gaudyti galima ne visus vėžius

Tiems, kurie dar neatradę vėžiavimo malonumo, tačiau norėtų pabandyti, prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius pataria pirmiausia pasidomėti vėžių rūšimis, mat nuo to priklauso, kaip ir kada juos galima gaudyti.

„Oficialus vėžiavimo sezonas tęsiasi nuo liepos 16 iki spalio 14 dienos, tačiau šie apribojimai taikomi ne visiems vėžiams: invazinės rūšys gali būti gaudomos ištisus metus, o lietuviškuosius plačiažnyplius vėžius, kurie priskiriami saugomoms rūšims, privalu paleisti į laisvę net ir sezono metu“, – primena G. Banevičius.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad pačius vėžius gaudyti galima skirtingais būdais. Populiariausi iš jų – bučiukais* arba samteliais, tačiau invazines rūšis leidžiama gaudyti ir rankomis ar graibštu.

„Vėžiavimas bučiukais priskiriamas pasyviam metodui, nes iš vakaro kartu su jauku į vandenį panardinti bučiukai įprastai ištraukiami tik rytais. Šiuo metodu galima gaudyti siauražnyplius, žymėtuosius ir rainuotuosius vėžius. Jei esate nusiteikę aktyviau pavėžiauti, rinkitės samtelius. Į jų vidų įriškite įvairių masalų, panardinkite maždaug pusvalandžiui ir tuomet traukite laimikį“, – pasakoja „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas.

Norintiems aktyviau pavėžiauti, turėtų patikti ir graibšto metodas – priekrantėje prismaigstykite masalų vėžiams privilioti ir laukite, kol jie išlįs iš savo slėptuvių maitintis. Tuomet graibštu ištraukite vėžius į krantą. Tik nepamirškite, kad graibštu ar rankomis sugautus vietinius neinvazinius vėžius teks paleisti.

G. Banevičius primena ir kelias svarbias vėžiavimo sezonu metu taisykles:

  • Vienos žvejybos metu galima sugauti ne daugiau 50 vnt. siauriažnyplių vėžių.

  • Sugautų siauriažnyplių vėžių minimalus dydis – 10 cm (matuojama nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo).

  • Siauriažnyplių vėžių gaudymui vienu metu galima naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius.

  • Plačiažnyplius vėžius gaudyti draudžiama, o sugautus privaloma paleisti.

  • Žymėtųjų ir rainuotojų vėžių gaudymui bučiukų ir samtelių kiekis neribojamas, šiuos vėžius taip pat leidžiama gaudyti rankomis ir graibštais ištisus metus.

„Vėžiavimui nereikia jokio ypatingo pasiruošimo – bučiukų ar sietelių rasite žvejybos skyrių lentynose, tačiau nepamirškite pasirūpinti ir kitais praktiškais vėžiavimui skirtais daiktais – patvariais botais braidžiojimui vandenyje, žibintuvėliais, kibirais vėžiams laikyti, patogiomis sulankstomomis kėdėmis ar palapinėmis, jei aktyviai vėžiauti ketinate per naktį. Viską, ko gali prireikti, galite įsigyti itin platų žvejybos ir laisvalaikio prekių asortimentą siūlančiose „Norfos“ parduotuvių lentynose“, – sako G. Banevičius.

Nepamirškite, kad vėžiai yra verdami gyvi, mat negyvo vėžio mėsa nedelsiant pradeda gesti. Svarbu vėžius dėti tik į verdantį vandenį - taip jie iškart žūsta ir nesikankina. Norint įsitikinti, ar virtas vėžys buvo gyvas, reikia pasižiūrėti į jo uodegėlę – jei vėžys buvo negyvas, ji išlieka tiesi, jei gyvas – susiriečia.

* Bučiukas vėžiams gaudyti – ne ilgesnė kaip 100 cm, ne platesnė kaip 50 cm ir ne aukštesnė kaip 50 cm arba ne didesnio kaip 100 cm pagrindo skersmens ir ne aukštesnė kaip 50 cm gaudyklė.