Patyrę žvejai tikriausiai pajuokautų, kad geram žvejui ir tuščiame prūde žuvis užkibtų, o blogam – kaip iš tos garsios patarlės, viskas trukdo. Tiesos tame išties yra, mat žūklė – ištisas menas, vien slieko užmauti ir ramiai į plūdę žiūrint parymoti nepakanka.

Lietuvoje suskaičiuojama maždaug 2800 ežerų – didesnių, visiems gerai pažįstamų ir visai nedidukų, tačiau galinčių nudžiuginti aktyviu kibimu ir neprastu laimikiu.

Štai Žemaitijos nacionalinio parko teritorijoje išsidėstę net trys žvejams puikiai pažįstami ežerai – Plateliuose neblogai kimba ešeriai, kuojos, sykai ir seliavos, Beržorų ežere galima pasigaudyti karšių, lydekų, raudžių ar aukšlių, o Ilgio ežerą pamilę lynų, karpių ir ungurių mėgėjai. Besilankantys tuose kraštuose, turėtų įsidėmėti ir kiek mažesnius, tačiau gana žuvingus ežerus – Žiedelio, Skyplaičių, Burgio, Burgalio, Ešerinio ar Lydekinio.

Ilgio ežeras

Keliaujant link Zarasų, dėmesio vertas Sartų ežeras, kuriame gyvena gausi upinių žuvų salačių populiacija, kimba šamai ir sterkai. Nustebinti gali ir bene populiariausias šio krašto Zaraso ežeras – nors intensyviai naudojamas ir žvejų labai pamėgtas, jis vis dar žuvingas ir ne vieną nudžiugina stambesniu laimikiu. Žūklės mylėtojai į savo mėgstamiausių ežerų sąrašus įtraukę ir Rašų bei Išnarų ežerus.

Neblogo kibimo galima tikėtis Ignalinos rajone esančiame Almajo ežere – patyrę žvejai sako, kad unguriai čia jaučiasi kaip namuose, tačiau gerai kimba ir kitos žuvys: lydekos, karšiai, kuojos, lynai, raudės, aukšlės, meknės, plakiai, karosai, ešeriai, pūgžliai. O štai Alytuje verta meškerę merkti Daugų ežere – čia galima pasigauti sykų ir ne tik jų. Ungurių mėgėjai jau gali pasižymėti ir Galvės ežerą Trakuose – jis nuolatos įžuvinamas, tad tikimybė pagauti neblogą laimikį tikrai yra.

Trakai

Gerai žvejybai vien meškerės nepakaks

Teorijų kur, kaip ir kada reikėtų žvejoti, galima pasiskaityti daugybę – kone kiekvienas bent kiek patyręs žvejys turi savų įsitikinimų kaip privilioti žuvis ir, be abejonės, pasiteisinimų, kodėl nekimba – vieniems lietus sutrukdo, kitiems slėgis per žemas.

Ir tikriausiai kiekvienoje iš tų teorijų yra dalelė tiesos. Štai birželio mėnesį, kuomet žvejyba įprastai gana produktyvi, koją pakišti gali permaininga vandens temperatūra. Šiam kiek atšalus, karpinės žuvys aptingsta, pasidaro mažiau aktyvios. Pastebima, kad prastesni žūklės rezultatai būna ir vandeniui pradėjus žydėti, nes dumbliams besidauginant, sunaudojama daug telkinyje esančio deguonies.

Norfa

Bendra teorija sako, kad geriausia žvejoti ryte apie 7 valandą ir vakare apie 19 valandą – tuomet žuvys leidžiasi į maisto paieškas, tačiau vėlgi, tai nėra griežta taisyklė, nes ešeriukų tikrai galima pasigauti ir per patį vidurdienį, o stambūs karšiai įprastai pagaunami naktį.

Matyt, kur kas svarbiau yra ne laiką žvejybai pasirinkti, o tinkamai jai pasiruošti. Kaip pastebi prekybos tinklo „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius, sėkmingai žūklei vien meškerės ir kabliuko nepakaks – reikia pasirūpinti ir priedais.

„Tikriausiai nesumeluosiu sakydamas, kad tarp prekybos tinklų turime bene didžiausią žūklės reikmenų pasirinkimą, tad į „Norfa“ parduotuves užsuka ne tik žvejai mėgėjai, bet ir profesionalai. Pastarieji įprastai jau turi visą arsenalą žvejybai reikalingų daiktų, tad dažniau dairosi įvairių žvejybos priedų – įdomesnių masalų, kabliukų ar plūdžių. O tie, kurie šį hobį prisiminė po ilgesnės pertraukos ar pažvejoti sumąstė spontaniškai, pirkinių krepšelius dažnai pildo gausiau – juk reikia ir meškerės su rite, ir valo, kabliukų bei kitų priedų. Patogu, kuomet viską galima rasti vienoje vietoje ir nereikia ieškoti specializuotų parduotuvių, tačiau ne paskutinėje vietoje, matyt, yra ir patrauklios kainos“, – sako G. Benevičius.

Tarp populiariausių žvejybos reikmenų skyriaus prekių specialistas išskiria jauką – be jo žvejyba sunkiai įsivaizduojama nepriklausomai nuo to, pradedantys ar patyręs žvejys į žūklę susiruošė.

Norfa

„Žuvys plaukia ten, kur yra maisto, tad vienu slieku ant kabliuko vargu ar jas priviliosite – tam reikalingas jaukas, kurio pasirinkimas „Norfos“ parduotuvėse išties platus. Nuo universalių iki specializuotų, skirtų karpiams, lynams, karosams ar kuojoms gaudyti – pasirinkti iš ko bus ir kainos, ir kokybės atžvilgiu. Pavyzdžiui, mūsų parduotuvių lentynose rasite daugybę prestižinių nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų laimėjusios VDE (Marcel Van Den Eynde) kompanijos kurtus žūklės produktus, kuriuos neabejotinai žino ir vertina visos Europos žvejai“, – sako G. Benevičius.

Norfa

Vasaros metu išauga ir su žvejyba tiesiogiai nesusijusių, tačiau laisvalaikiui gamtoje reikalingų daiktų pardavimai. Sinoptikams žadant gerus orus, ypatingai prieš savaitgalius, šalia žūklės reikmenų žvejų pirkinių krepšeliuose vietos atranda komfortiškos sulankstomos kėdės, planuojantiems žvejoti nuo kranto ar guminės valtys, ieškantiems gilesnių vandenų. Tarp dažniau perkamų daiktų yra botai ar nuo lietaus apsaugantys apsiaustai, bei skirtingų rūšių repelentai – žvakės nuo vabzdžių, įvairūs purškalai nuo įkandimų ir po jų, lipnios juostelės gaudyti skraidančius vabzdžius, elektriniai ar elementais maitinami prietaisai.

Norfa

„Mūsų prekybos tinklas valdo bent po vieną parduotuvę beveik visuose šalies rajonų centruose, tad net jei kažko ir pritrūksite žūklės metu – ne bėda. Jau žinote, kur viską galima rasti“, – sako „Norfa“ žvejybos prekių grupės vadybininkas G. Banevičius.